Střednědobé nájmy bytů, nový termín na realitním trhu. Flatio umožňuje majitelům nemovitostí vydělat víc a s garancí

Brno 21. června 2016 – Na českém realitním trhu se objevuje nová příležitost pro majitele bytů, a to rozrůstající se segment střednědobých pronájmů. Na tento realitními kancelářemi spíše opomíjený segment se nově zaměřuje brněnský startup Flatio. Díky střednědobým pronájmům mohou nemovitosti svým majitelům vydělávat až o 25% více než u pronájmů dlouhodobých. Flatio se také snaží změnit zažité stereotypy, jako je například nutnost složení kauce či osobní prohlídky. Všechny kroky rezervace a podpisu smlouvy probíhají výhradně online. V Praze a Brně má služba v nabídce již přes 500 bytů a domů. (TZ)

„Sami jsme si zahráli na zájemce o střednědobý pronájem a obvolali více než desítku realitních makléřů – a ani jeden z nich nebyl v podstatě překvapen. To nám potvrzuje, že střednědobé nájmy byly vždy poptávané, ale nikdo je nenabídl jako jedinou výhradní službu. Flatio je tak výhodné pro všechny strany. Majitel vydělá za měsíc pronájmu více peněz a zájemce najde byt velmi rychle a oproti hotelům či konceptům, jež zprostředkovávají krátkodobé bydlení, výrazně ušetří,“ vysvětluje princip zakladatel a CEO Flatio Radim Rezek. Služba doplňuje krátkodobé pronájmy jako Airbnb, které více zhodnocují nemovitost, ovšem vyžadují výrazně pravidelnější péči o byt a jsou sezonnější – Flatio nabízí alternativu jak pronajmout nemovitost mimo hlavní turistickou sezónu. Zákazníkem střednědobých pronájmů jsou především manažeři mezinárodních korporací, kteří přijíždějí i s rodinami na čas pracovat do České republiky, nebo také čeští i zahraniční studenti. „Z dosavadní zkušenosti víme, že střednědobé ubytování v Praze a Brně hledají bonitnější zákazníci, kteří potřebují dočasné ubytování. Velmi částo se jedná o manažery velkých koroporací, jako IBM nebo Microsoft,“ doplňuje Rezek.

Garance 13 měsíčních nájmů a 250 000 Kč na škody

Flatio spojuje majitele bytů k pronájmu s těmi, kteří potřebují dočasné bydlení. Aby Flatio předešlo případným obavám majitelů nemovitostí, zavádí tzv. Garanční kauci ve výši 250 000 korun ke krytí ojedinělých škod na majetku, které nepokrývá pojištění domácnosti. Zároveň nabízí exkluzivní program 13 nájmů, kdy se zavazuje majitelům postupně během roku vyplatit 13 nájmů, a služba samotná tak na sebe přebírá riziko neobsazení nemovitosti. Tuto službu Flatio nabízí majitelům nemovitostí v nejlukrativnějších částech Prahy a Brna.

Online rezervace jako v hotelu a bez kauce

„Naším cílem je přinést do realit běžné standardy, na které jsme si zvykli na internetu. Po podpisu online smlouvy neutíkáme, ale dále jsme v kontaktu s oběma stranami, poskytujeme jim webovou aplikaci, prostřednictvím které mohou komunikovat, nájemce může přes tuto aplikaci platit online kartou nebo nahlašovat závady. I výběr nemovitosti chceme zjednodušit, je to jako v hotelu, podívám se na fotografie, virtuální prohlídku a byt rezervuji online,“ doplňuje Rezek.

Kromě online objednávky je tak služba Flatio postavena na důkladné kontrole a 3D natočení bytů, aby Flatio mohlo garantovat, že v bytech nejsou žádné nedostatky. Flatio před uzavřením smlouvy zájemce prověří, ovšem poslední slovo, zda dojde k podpisu smlouvy, má vždy majitel nemovitosti. Smluvní vztah je pak napřímo mezi majitelem a zájemcem.