The Weather Company dodá důležitá data pro řešení zabývající se bezpečností a řízením zdrojů

Praha, 28. července 2016 – The Weather Company, která patří společnosti IBM, využije jednu z největších platforem Internetu věcí (IoT) a bude díky ní dodávat důležitá data o počasí milionům lidí v kritických oblastech. Kvůli stále častějším nepříznivým vlivům počasí mají vlády i podniky zájem o podrobnější meteorologická data. Ta by jim mohla umožnit připravit se na hrozící katastrofy včas. (TZ)

Podle údajů Světové banky připravily přírodní katastrofy za posledních třicet let o život přibližně 2,5 milionu osob a způsobily škody za více než 4 biliony dolarů. Ještě znepokojivější je však skutečnost, že v 70 rozvojových zemích chybí komplexní systémy včasného varování. Tamní obyvatelé jsou tak při katastrofách často ohroženi na životě.

Ve snaze vyřešit tyto problémy vyvinula v roce 2001 Weather Underground (WU), dceřiná společnost The Weather Company, síť Personal Weather Station (PWS). Tuto síť tvoří přes 200 000 stanic ve 195 zemích. Díky ní poskytuje společnost The Weather Company milionům lidí na celém světě hyperlokální předpovědi s vysokou přesností. Každá stanice je vybavena řadou senzorů snímajících několik faktorů. Obsáhlejší data o počasí pak vedou k přesnějším a lepším předpovědím, které vládám a komunitám pomáhají lépe předpovídat počasí a reagovat na aktuální podmínky.

„The Weather Company je úspěšná díky více než 160 modelům povětrnostních podmínek a odborným znalostem více než 150 meteorologů, což umožňuje vytvářet co možná nejpřesnější a nejspolehlivější předpovědi,“ uvedla Mary Glackinová, ředitelka oddělení pro vědu a předpovědi a seniorní viceprezidentka pro spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem ve společnosti The Weather Company. „I nadále budeme zdokonalovat přesnost našich předpovědí, abychom dosáhli našeho cíle: poskytnout každému člověku na planetě předpovědi, které potřebuje, aby byl v bezpečí a mohl se na budoucí počasí připravit. Vzhledem k neustálým klimatickým změnám je náš úkol ještě zásadnější.“

Kvůli zlepšení dostupnosti dat spolupracuje Weather Underground s různými místními meteorologickými a vládními organizacemi, aby zajistila 100 stanic PWS v místech, kde budou nejvíce potřeba. Mezi prvními městy, která tuto stanici získají darem, budou Santiago (Chile) a Višákhapatnam (Indie). Tato města byla vybrána s ohledem na všechna kritéria v rámci filantropického programu IBM Smarter Cities Challenge. PWS stanice pomohou obyvatelům měst lépe se připravit a reagovat na nouzové situace, včetně přírodních katastrof spojených s počasím. Data z těchto oblastí rozšíří oficiální infrastrukturu a v kombinaci s výstrahami meteorologických stanic v jednotlivých státech, pomohou komunitám učinit preventivní opatření.

Technologie Watson a Weather zajistí pomoc v kritických oblastech

S rozšiřováním PWS sítě a integrací s platformou Watson IoT mohou výzkumníci využít kognitivních možností technologie Watson a vyvíjet nové systémy a aplikace. Na nových rozvíjejících se trzích mohou najít uplatnění například v zemědělství (optimalizované zavlažování, hnojení, kontrola pesticidů). Pomohou tak s optimalizací průmyslového růstu a řízení důležitých zdrojů nebo při územním plánování.

Instalace stanic znamená vedle rozšíření infrastruktury IoT a dostupnosti dat také jedinečnou možnost pro výzkumníky a meteorology. Ti díky nim mohou kvantifikovat zlepšení přesnosti předpovědi v čase. IBM technologie internetu věcí Watson provádí s pomocí dat z meteorologických stanic prognózy na základě současných atmosférických modelů. Meteorologům tak pomáhá objevit nové prediktivní vzorce.

S rozšiřováním IoT technologie se očekává, že pomůže zlepšit bezpečí občanů, řízení zdrojů a zefektivní obchodní a průmyslové procesy. Ve snaze vytvořit silnou IoT infrastrukturu, která by řešila tyto potřeby, spolupracuje Weather Underground s Transafrickou hydrometeorologickou pozorovatelnou (Trans-African HydroMeteorological Observatory – TAHMO). Plánuje zavést více než 300 PWS stanic v Keni, Nigérii a dalších afrických státech. Úzce přitom spolupracuje s místními meteorologickými agenturami. Každá stanice bude umístěna ve strategické lokalitě, aby ohrožené komunitě poskytovala přesná data o počasí v reálném čase. Instalace stanic by navíc měla zlepšit zavlažování a nakládání se zemědělskými zdroji. Může také přinést jedinečné poznatky o počasí využitelné v letectví, energetice, pojišťovnictví i dalších sektorech. Zájemci mohou pomocí aplikace Weather Underground nebo webu wunderground.com zjistit lokalizované informace o počasí ze sítě PWS.

The Weather Company (IBM)

Společnost The Weather Company, která je součástí IBM, je největší soukromou firmou na světě působící v oboru předpovědí počasí. Poskytuje nejpřesnější lokalizovaná data prostřednictvím API, divize zaměřené na obchodní řešení, a pomocí vlastních digitálních produktů The Weather Channel (weather.com) a Weather Underground (wunderground.com).

Společnost denně přináší až 26 miliard předpovědí. Mezi její produkty patří špičkové mobilní aplikace zaměřené na počasí, největší síť malých meteorologických stanic PWS, webová stránka hodnocená jako jedna z dvaceti neoblíbenějších v USA – sedmá datově nejbohatší stránka na světě, jedna z největších IoT datových platforem na světě a přední obchodní řešení ve svém oboru.

Smarter Cities Challenge: Přístup k datům o počasí pro vlády v potřebných oblastech

Program Smarter Cities Challenge pomáhá společně s experty IBM městům po celém světě. V rámci tohoto programu poskytuje IBM zdarma na tři týdny své týmy, které pracují s představiteli měst a nabízejí doporučení, jak udělat město chytřejším a efektivnějším. Dosavadní investice do této iniciativy se pohybují v hodnotě přesahující 65 milionů dolarů ve 130 městech po celém světě.

Více informací najdete zde.