Čtvrtina Čechů žijících v zahraničí uvažuje o návratu do vlasti, zjistil Monster

Čtvrtina Čechů, kteří odešli v posledních letech do zahraničí za prací, uvažuje o svém návratu do vlasti. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Monster, který byl realizován v průběhu dubna mezi Čechy, kteří s pomocí tohoto pracovního portálu odešli pracovat do ciziny. Největší podíl z nich uvedl, že důvodem k plánovanému návratu by pro ně byl stesk po rodině a přátelích.

2016-07-27 14_25_59-Práce, volná místa, nabídky práce v ČR a v zahraničí _ Monster.cz

Z výzkumu dále vyplynulo, že k návratu jsou svolnější zejména ti lidé, kteří už v cizině žijí pět a více let. Z hlediska věku vůle vrátit se domů je nejsilnější u příslušníků věkové skupiny 35-40 let.

“Toto si vysvětlujeme zejména tím, že tito lidé žijí v zahraničí již delší dobu a měli možnost nasbírat mnohé zkušenosti. Rovněž měli šanci vydělat si zajímavé peníze. Ačkoli po příchodu zpět do České republiky se musí smířit s tím, že dosáhnou na nižší plat, než na který byli zvyklí ze zahraničí, většina z nich je ochotná toto akceptovat. Přesvědčí je jejich zájem být v blízkosti rodiny, po které se jim často stýská,” vysvětluje motivace k návratu Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ.

Mezi nejoblíbenějšími cílovými destinacemi, do nichž se Češi stěhují za prací, je Velká Británie, Irsko a sousední Německo. V Německu patří k nejvyhledávanějším regionům spolkové země Sasko a Bavorsko, které leží v těsné blízkosti českých hranic. Lidé hledající práci také odcházejí do Francie, Španělska nebo do Skandinávie. Pro mladé je velmi zajímavé získání práce ve Spojených státech.

Češi pracující v zahraničí nejčastěji nacházejí uplatnění ve zdravotnictví, gastronomii, technických oborech a v informačních technologiích. K odchodu do zahraničí byli motivováni zejména ekonomickými důvody. Z České republiky totiž odcházejí především mladí a vzdělaní lidé. Opouštějí chudší české regiony a hledají perspektivnější uplatnění v cizině.

O Monster

Jeff Taylor, zakladatel společnosti Monster, hned na úsvitu dějin internetu nabídl lidem hledajícím práci možnost, jak si ji přes internet najít. Monster se stal pětistou čtyřicátou pátou registrovanou .com doménou a je vůbec prvním veřejným vyhledávačem práce na internetu.

V současné době tento portál nabízí miliony pracovních pozic po celém světě a  je světovou jedničkou na trhu práce. Má lokální zastoupení na klíčových trzích v Severní a Jižní Americe, Evropě, Asii a Austrálii a vedle hledání a nabízení pracovních pozic poskytuje klientům i personalizované poradenství. Pro zaměstnavatele nabízí Monster prostřednictvím online služeb velmi efektivní zacílení rozličných cílových skupin uživatelů.

V lednu 2009 vstoupila společnost Monster přímo na český trh, zároveň se spuštěním nového portálu ve 24 zemích celého světa. Od roku 2009 tak čeští uchazeči o práci získali přístup i k pracovním pozicím z celého světa. V Česku Monster působí již od roku 1999, původně jako provozovatel portálu Jobpilot.cz.  V čele české pobočky Monster Career CZ stojí Petr Kubačka.