Startup OneSoft Connect: první česká firma, která v USA vyhrála spor s patentovým trollem

Praha, 18. října 2016 –  Software pro týmovou spolupráci OneSoft Connect v zámoří úspěšně odolal útoku takzvaného patentového trolla. Ryze český startup, který zaujal i v Sillicon Valley, je první tuzemskou společností, která musela podobnému ataku čelit.  Patentoví trollové na  žalobách vydělávají miliardy dolarů. Jde o výnosný, i když neetický business. Zejména pro malé firmy, které se nedokáží účinně bránit, jsou přitom podobné útoky často likvidační. (TZ)

Software OneSoft Connect se dostal do hledáčku patentových trollů spolu s dalšími zavedenými softwarovými společnostmi, jako jsou například Asana, Atlassian, Intuit či Freshdesk, na jaře letošního roku. Předmětem žaloby bylo údajné porušení patentu na „Výpočetní produkt pro řízení obchodních informací“. Díky takto široce definovanému popisu mohly být žalovány téměř všechny společnosti, které uchovávají obchodní informace. Definitivní vítězství české společnosti v americkém San Francisku zajistila v srpnu letošního roku právní kancelář White & Case.

„Útok patentového trolla byl pro nás překvapivý, předtím jsem o podobných praktikách slyšel jen v médiích. Dle informací Romana Horáčka z agentury CzechInvest, který nám v kauze pomohl, jsme vůbec první česká firma, jež se do stejné situace v zámoří dostala. O mimosoudním vyrovnání jsme ani na chvíli neuvažovali. V USA totiž působí celá síť patentových trollů. Ti si předávají informace o „slabých“ firmám, které se útoku nebrání, a pak je žalují znovu a znovu,“ říká David Melichar, zakladatel OneSoft Connect.

Patentový trolling jako výnosný business

Patentový troll je označení společnosti, v drtivé většině nepodnikající, která se živí tím, že nakoupí velmi obecně formulované patenty a následně žaluje firmy za jejich porušení. Jediným jejich zájmem je přinutit společnosti k mimosoudnímu vyrovnání, jinými slovy k výpalnému. Spoléhají přitom na to, že soudní proces je drahý a napadený se při něm nevyhne negativní publicitě. Nechvalně známým „rájem“ patentových trollů je východní Texas. Při soudních rozhodnutích se zde totiž stává, že v případě prohry platí všechny soudní výlohy napadená společnost, ale v případě její výhry si musí náklady hradit obě strany. Troll tak nenese žádné riziko.

Trollové útočí jak na menší firmy a startupy, tak na větší subjekty. Pro začínající společnost přitom podobný útok může být likvidační, protože průměrné náklady na patentový spor se šplhají ke třem milionům dolarů.

„Náš příběh ilustruje odvrácenou tvář Sillicon Valley. To stále zůstává místem, kde mají nejlepší mozky z celé planety možnost realizovat své nápady a sny. Nicméně toto prostředí přitahuje dravce zneužívající americký právní systém. Ten, díky obecně silné vymahatelnosti práva, při podobných patentových útocích absurdně nahrává žalující straně. Žaloba patentového trolla v sebezapadlejším koutě USA přináší dotčené firmě obrovské existenční problémy,“ doplňuje Melichar. „Ale co vás nezbije, to vás posílí. Tato zkušenost nás hodně naučila. Nyní už jsme na další podobnou situaci připraveni, a navíc nám to pomohlo dále rozvinout naši globální strategii,“ shrnuje své zkušenosti David Melichar.

OneSoft Connect je příkladem úspěšného startupu, který vznikal v kolébce nových technologií v americkém Sillicon Valey. Mladá česká společnost, která si buduje uživatelskou základnou po celém světě, se může pyšnit například podporou prestižního startup inkubátoru FoundersSpace nebo zařazením mezi 25 nejlepších aplikací pro business management dle žebříčku GetApp.

Více informací naleznete na www.onesft.com.

 

O softwaru OneSoft Connect

OneSoft Connect je flexibilní softwarová stavebnice pro spolupráci lidí a týmů a tvorbu podnikových evidencí a jednoduchých aplikací, jako je řízení vztahů se zákazníky (CRM), řízení zdrojů firmy (ERP), řízení lidských zdrojů, evidenci uchazečů, projektů, rizik atp. a pro řízení práce týmu na pracovních úkolech. Koncovým zákazníkům jsou dodávány hotové, již nastavené aplikace. Nemusí tedy nic sestavovat, pokud nechtějí. Výhodou „stavebnicovosti“ je možnost snadného přestavení nebo rozšíření a široké možnosti uplatnění.