Mobilní operátoři nestojí o zákazníky z Brna-střed, férový tarif nenabídl ani jeden z nich. Radnice se ptá proč

Brno-střed, 7. prosince 2016 – Občané městské části Brno-střed se v dohledné době nedočkají levného telefonního tarifu s neomezeným voláním, SMS, MMS a nepovinným balíčkem 5 GB dat navíc. Na výzvu radnice adresovanou všem tuzemským mobilním operátorům, aby nabídli potenciálním 90 tisícům zákazníků trvale žijícím v této části Brna neomezený tarif za 300 korun měsíčně včetně DPH, nezareagoval žádný z nich. (TZ)

„Do uzávěrky, kterou jsme stanovili na 7. prosince 2016 ve 12 hodin, nedorazila na radnici ani jedna obálka s nabídkou odpovídající zadání. Mobilní operátoři nevyužili možnost získat až desítky tisíc zákazníků, jimž by mohli přednostně nabídnout stejné podmínky, které běžně poskytují menším firmám s desítkami zaměstnanců nebo úřadům,“ říká radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Běžná cena za neomezený tarif pro rezidentní zákazníky se u tří největších českých operátorů pohybuje od 1 098 do 1 499 korun při úvazku na dva roky1. Firmám či orgánům veřejné správy ovšem operátoři nabízí tutéž službu za ceny výrazně nižší či se slevami ze základního ceníku ve výši až 90 %. Například Úřad průmyslového vlastnictví využívá pouhých 5 SIM karet od společnosti Vodafone CZ s neomezeným voláním a SMS, k nimž jsou ještě 4 GB dat, za cenu 301 korun měsíčně včetně DPH2.

„Přijde nám nemravné, když úřady a firmy mohou využívat mobilní tarify, které jsou až desetkrát levnější než ceníky určené pro běžné občany,“ říká radní Svatopluk Bartík. Upozorňuje přitom na srovnání se sousedními zeměmi, kde mobilní operátoři nabízí neomezené tarify určené rezidentním zákazníkům za ceny, jež jsou v přepočtu blízké požadavku městské části Brno-střed. Podle nedávno zveřejněného průzkumu dTestu patří ceníky českých operátorů pro běžné zákazníky mezi nejdražší v Evropě3.

„Míč je nyní na straně mobilních operátorů. Oni by měli vysvětlit rozevírající se nůžky dvojích cen za tytéž služby firemním a rezidentním zákazníkům,“ vyzývá radní Svatopluk Bartík. Jestliže operátoři nereagují na veřejnou výzvu radnice městské části Brno-střed ani na související otázky médií, měli by odpovědět alespoň na podněty svých klientů. Občané se mohou obracet přímo na jejich tiskové mluvčí:

O2 – Kateřina Mikšovská – 728 *** ***

T-Mobile – Martina Kemrová – 603 *** ***

Vodafone CZ – Markéta Kuklová – 776 *** ***

Radnice městské části Brno-střed zároveň zve zástupce všech tří velkých mobilních operátorů na veřejnou diskusi s občany, která se uskuteční 26. ledna 2017 ve společenském sále Městské části Brno-střed na Dominikánské 2. „Rádi si vyslechneme argumenty, proč byla výzva radnice městské části Brno-střed pro operátory nezajímavá,“ říká radní Svatopluk Bartík.

Kontakty:

• Svatopluk Bartík, člen Rady MČ Brno-střed pro legislativu a informatiku, 776 *** ***, svatopluk.bartik@gmail.com

• Jan Potůček, Account Manager TAKTIQ Communications, 606 *** ***, jan.potucek@taktiq.com

• Kateřina Dobešová, tiskové oddělení Úřadu MČ Brno-střed, 736 *** ***, katerina.dobesova@brno-stred.cz

Poznámky:

1/ Vodafone, tarif RED LTE Super: neomezené volání+sms, 4 GB dat, cena 999 Kč/m, dokup 1 GB dat za 99 Kč, celkem za 1098 Kč.

O2, tarif Free Evropa: neomez. volání+sms, 5 GB dat, cena 1199 Kč.

T-mobile, tarif S námi bez hranic+: neomez. volání+sms, 5 GB dat, cena 1499.

2/ viz: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/764741.

3/ viz: https://www.dtest.cz/clanek-5492/ceske-mobilni-sluzby-patri-k-nejdrazsim-v-eu.