Rekordní účet za nicnedělání v práci: Zaměstnanci za rok v průměru „proflákali“ 41 175 korun

PRAHA, 1. března 2017Míra zneužívání pracovního času v tuzemských firmách za minulý rok celkově vzrostla v meziročním srovnání o 3 minuty na 61 minut denně. Převedeno do průměrné hrubé mzdy jednoho zaměstnance, zaměstnavatel za vyřizování jeho soukromých záležitostí z firemního počítače nebo mobilu denně tratil 163 Kč, což je o 14 korun více než v předchozím měřeném období. Tyto částky vynaložily firmy na mzdách, aniž by byly podloženy reálnou prací. (TZ)

„Loni firmy stálo měsíční zahálení jednoho zaměstnance v průměru 3 431 Kč, což v celoročním úhrnu představuje 41 175 Kč. To je o 3 616 Kč více než v předchozím období. V průměru si tak loni každý administrativní zaměstnanec udělal bez svolení zaměstnavatele více než měsíční placenou dovolenou,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil, AuditPro manažer ze společnosti truconneXion. Obdobná situace platí jak v podnikatelském, tak nepodnikatelském sektoru.

Nejčastěji zaměstnanci zneužívají svůj pracovní čas na sociálních sítích, zpravodajských portálech, soukromou online komunikací a nákupy.

Výše uvedené vyplývá z analýzy společnosti truconneXion, která realizuje tuto analýzu již osmým rokem. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem. Firma pomáhá společnostem optimalizovat využívání informačních technologií a zjišťovat, jak je zaměstnanci reálně využívají.

Zaměstnavatelé začínají více monitorovat i mobilní telefony

Za nárůstem promrhaného času stojí zejména chytré mobilní telefony, které co do funkčnosti a nabídky zábavy snadno nahradí klasický počítač. Zároveň nejsou zaměstnavateli obvykle centrálně spravovány. Z mobilů a tabletů se v závěru loňského roku uskutečnilo více než 60 % mimopracovních přístupů k internetu, vyplývá ze statistik nástroje AuditPro.

„Z počítačů na mobil se přesunuje většina mimopracovních aktivit, které zaměstnance rozptylují a zdržují od práce. Na firemním notebooku si většina zaměstnanců Facebook spustit nedovolí, ale na telefonu téměř každý. Firmy totiž monitorují hlavně počítače a mobilní zařízení stojí mimo jejich zájem. To se ale začíná podstatně měnit,“ dodává Martin Hnízdil.

Počítače a nyní i chytré telefony jsou proto na pracovišti stále častěji vybaveny technologiemi, které umí zajistit bezpečnost firemních dat a zároveň vyhodnocovat efektivitu práce. Z firem, které se doposud zabývaly pouze správou a monitoringem počítačů, loni využívalo řešení pro správu mobilních zařízení pouze 22 procent: „Letos očekáváme nárůst o 8 procentních bodů na celkem 30 procent,“ uzavírá Martin Hnízdil.

 

O společnosti truconneXionwww.txn.cz

Společnost truconneXion je dominantním poskytovatelem služeb pro správu a monitoring firemní výpočetní techniky. Firma již osmý rokem zveřejňuje míru zneužívání pracovního času na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Firma pro monitoring využívá technologický nástroj AuditPro (www.auditpro.cz). Ten zajišťuje efektivní správu softwaru, hardwaru i veškerého ostatního majetku a umožňuje tak šetřit prostředky firem. Přináší také unikátní informace o skutečném využití výpočetní techniky a softwarových aplikací konkrétním uživatelem. Firmy tak mohou snadno zjistit, jakými aktivitami tráví zaměstnanci čas a případně zamezit nežádoucí činnosti v pracovní době.