Brno se předvedlo na světové úrovni. Vývojáři z Konica Minolta vytvořili inteligentní technologii pro pracoviště budoucnosti

Brno, 12. dubna 2017 – Odborníci z brněnského vývojového centra po 19 měsících dokončují práci na softwaru inteligentní technologie Workplace Hub. Nová IT technologie byla poprvé oficiálně představena na veletrhu CeBIT v březnu letošního roku. Vývojáři z Konica Minolta se tak mohou pochlubit unikátním projektem, díky němuž lze sjednotit veškeré podnikové IT pro jednodušší plánování a řízení ve firmách.

Workplace Hub je inovativní řešení podnikového IT, které sjednocuje veškeré technologie uvnitř organizace pomocí jediné centralizované platformy. Technologie byla primárně navržena pro pracoviště budoucnosti všech velikostí. Jejím cílem je podpora digitální transformace. První verze Workplace Hub řeší především nárůst komplexnosti, vytváří účinnější a efektivnější správu široké řady nástrojů, služeb a zařízení, které využívají moderní organizace. Zároveň funguje jako centrum, které zjednodušuje, zefektivňuje, řídí i koordinuje chod IT v organizaci. Ke zlepšení firemních procesů pomáhají také datové analýzy, které systém poskytuje v reálném čase. Dále uživatelům nabízí centrální přehledový panel, který zprostředkovává obsáhlý náhled na využívání IT v rámci celého podniku, což umožňuje jednoduchou správu a optimalizaci systémů.

„Na projektu Workplace Hub pracujeme od srpna 2015. Začínali jsme se skupinou ne více než deseti vývojářů, dnes náš tým tvoří 35 kolegů. Tímto ale naše kapacity nekončí a nadále se rozšiřujeme. Od začátku bylo zřejmé, že pracujeme na zcela novém produktu nejen v portfoliu Konica Minolta, ale v oblasti digitálního pracoviště obecně,“ říká Radek Sedláček, projektový manažer z Konica Minolta. Celý tým je seskupen ve třech fullstackových SCRUM teamech, v nichž pracuje 5 UX designérů, architekt, 2 techničtí product owneři, IT infrastructure inženýr a odborník na Linux.

Workplace Hub kombinuje hardware, software, zabezpečení a celou škálu služeb. To znamená, že je zde k dispozici standardizovaný způsob, jak spravovat své IT s jedním kontaktním místem pro řešení všech problémů. Přináší tak lepší možnost kontroly a celkové snížení výdajů za veškeré IT. „Tento projekt přinese nový způsob práce do kanceláří budoucnosti, prostřednictvím technologie, které jsou v produktu použity. Jde o zcela nové, v současné době třeba teprve vznikající nebo na trh nově uváděné záležitosti. Tohoto jsme schopni docílit díky našemu strategickému partnerství s velkými hráči v jednotlivých oborech, jako je HPE, Microsoft, Sophos, Canonical nebo Braintribe,“ vysvětluje Sedláček.

Workplace Hub je zároveň produktem, na němž Konica Minolta jako firma staví svoji budoucnost a díky němuž se transformuje na společnost poskytující IT služby. Jedná se o první krok na cestě k transformaci, na jejímž konci je zapojení umělé inteligence, internetu věcí, datové analýzy a systémů podporujících uživatele při rozhodování. „Workplace Hub je v tomto smyslu revoluční. Je zřejmé, že v této konstelaci se stává naše práce a zejména její výsledky velmi exponovanými nejen v rámci korporace, ale hlavně navenek směrem k našim současným či potenciálním zákazníkům. Ruku v ruce s takovou důležitostí produktu jde ovšem i naše zodpovědnost za kvalitu dodávky.  Obojí nás naplňuje dobrým pocitem z toho, že pracujeme na výrobku, který je a bude vidět, používán a rozšířen do desítek tisíc kanceláří po celém světě,“ dodává Sedláček.

První verze Workplace Hub bude dostupná v říjnu 2017.

Konica Minolta v roce 2015 otevřela v Brně jedno ze svých pěti světových inovačních center a první evropské výzkumné a vývojové centrum. Inovační centrum se primárně zaměřuje na vývoj služeb v oblastech souvisejících se zpracováním dat, bezpečností IT systémů, fungováním virtuálních kanceláří a mobilními aplikacemi. Kromě toho zde pracují s technologiemi, jako jsou 3D tisk, holografické brýle, doteková zařízení nebo senzorové sítě.