ČSOB pomáhá regionům hlasuje o divokou kartu: Porota a veřejnost letos vybírají z rekordního počtu projektů

Program ČSOB pomáhá regionům vstupuje do své další fáze a veřejnost má nyní možnost vybírat v každém z krajů držitele tzv. divoké karty – tedy projekt, který se jako čtvrtý bude v daném regionu ucházet o finanční příspěvky veřejnosti a dar od ČSOB. Odborná porota, která rozhodovala o  finalistech letošní jarní části, vybírala z celkem 247 přihlášených projektů. Je to vůbec nejvyšší číslo v historii programu.

„Zájem o program ČSOB pomáhá regionům je každý rok vysoký, ale letos jsme se znovu setkali s nárůstem zájmu a díky tomu s rekordním počtem projektů, z nichž můžeme vybírat. Za unikátní rys tohoto projektu považujeme příležitost zapojit jednotlivce, kteří mají nyní šanci rozhodnout o projektech, jež získají divokou kartu. V další části pak mohou svému favoritovi rovnou přispět a pomoci mu tak získat nejvyšší možnou částku i od ČSOB,“ říká Alena Králíková, manažerka společenské odpovědnosti ČSOB.

Ve hře je 2,1 milionu korun

Do jarní části programu ČSOB pomáhá regionům se přihlásilo celkem 247 projektů, z čehož 226 splnilo podmínky a bylo představeno odborné porotě. Ta vybrala v každém regionu trojici uchazečů, která se bude v hlavní části ucházet o příspěvky veřejnosti. Čtvrtý projekt v každém kraji teď mohou vybírat zástupci veřejnosti – stačí až do 29. dubna hlasovat o divoké kartě na webu projektu.

ČSOB letos na jaře rozdá v každém z regionů 150 tisíc korun, dohromady si tak vybrané projekty mezi sebe rozdělí 2,1 milionu Kč. Princip je jednoduchý: nezisková organizace, která vybere nejvíce od individuálních dárců, dostane největší příspěvek i přímo od ČSOB. Na nejúspěšnější projekt v každém z regionů čeká 50 tisíc korun, na další pak 40, 35 a 25 tisíc korun. Hlavní fáze letošní jarní části programu, výběr příspěvků od individuálních dárců, začne 13. května a skončí 27. června 2017.

Největší zájem je ve Středních Čechách

Nejvíce projektů – přesně čtyři desítky – přihlásily neziskové organizace ve Středočeském kraji. Na druhém místě se sešly shodně Hlavní město Praha a Ústecký kraj s 22 přihlášenými projekty, zhruba dvě desítky projektů byly přihlášeny také v Moravskoslezském, Jihočeském, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

„Pokud se podíváme na oblasti, kterými se přihlášené neziskové organizace zabývají, převažuje pomoc nemocným a handicapovaným. Té se týkalo zhruba 30 % (konkrétně 73) přihlášených projektů. Častá je pak pomoc sociálně znevýhodněným, dětem a rodinám – z těchto oblastí se přihlásilo 31 projektů. Mezi další činnosti, ze kterých odborná porota vybírala, patří starost o seniory, obnova kulturních památek, vzdělávání nebo volný čas a sportovní aktivity,“ říká Klára Šplíchalová, ředitelka Fóra dárců a členka hodnotící komise.

O programu

Od roku 2016 je program ČSOB pomáhá regionům rozdělen na jarní a podzimní část. Zatímco jaro loňského roku přineslo přihlášeným projektům dohromady více než 3,5 milionu korun a příspěvek veřejnosti u některých z nich přesáhl i 100 tisíc korun, na podzim 2016 už to bylo přes 3,7 milionu a nejúspěšnější projekt se dočkal příspěvku od veřejnosti přesahujícího 213 tisíc korun.

ČSOB pomáhá regionům si klade za cíl motivovat širokou veřejnost k zájmu o projekty zlepšující její okolí a zároveň vytvořit pro neziskové organizace jednoduchou a efektivní platformu, skrze kterou se mohou ucházet o příspěvky veřejnosti. V závislosti na jejich výši pak rozděluje svou finanční podporu i přímo ČSOB. Svým „soutěžním“ formátem se program snaží motivovat neziskové organizace k co nejlepší a nejrozsáhlejší prezentaci svých konkrétních projektů a přibližuje tak jejich činnost veřejnosti. Prostřednictvím programu se od roku 2013 vybralo na podporu konkrétních neziskových projektů z oblasti kultury, zdravotnictví nebo vzdělávání přes 18 milionů korun.