Laufen CZ loni významně investoval, letos je v zisku 60 milionů korun

Praha 4. 9. 2017 – Výrobce sanitární keramiky Laufen CZ, který na českém trhu zastupuje značky JIKA, ROCA a LAUFEN, se z loňské ztráty 30 milionů korun dostal na konci prvního pololetí roku 2017 do čistého zisku zhruba 60 milionů korun. Tržby firmy se tak v prvním pololetí meziročně zvýšily více než o desetinu na 1,584 miliardy korun. Důvodem jsou investice v posledních letech, kdy si rostoucí poptávka po kvalitní sanitě vyžádala investice do výroby a zaměstnanců. V loňském roce směřovalo 78 % výroby společnosti na vývoz. Největší podíl připadl na Švýcarsko, jež následují Slovensko, Pobaltí, Německo a Rusko.

„V loňském roce jsme významně zainvestovali do výroby a také do zlepšení pracovních podmínek našich zaměstnanců. Od dubna jsme změnili operativní mix a zapracovali na těžších produktech, které jsme díky investicím mohli zařadit do výroby. Tyto investice se ukázaly jako správné, jejich zásluhou jsme za první pololetí zaznamenali čistý zisk 60 milionů korun. Tržby za loňský rok byly 2,8 miliardy korun, meziročně zhruba na stejné úrovni,“ uvedl k hospodářským výsledkům za loňský rok Ladislav Dvořák, generální ředitel společnosti Laufen CZ.

Za poslední čtyři roky firma do výroby investovala zhruba miliardu korun

Laufen CZ obecně velmi investuje do vývoje technologií a dalších položek, které umožňují firmě prosperovat. „Za čtyři roky jsme z hlediska investic utratili necelou miliardu korun. V závodě v Bechyni jsme investovali do komorové pece, licího zařízení a technologií ke zlepšení pracovních podmínek. Ve znojemském závodě do licích zařízení na výrobu složitých klozetů. Zároveň jsme koupili poloautomatickou linku na výrobu nábytkových umyvadel, protože právě tato komodita se nám dobře prodává. Díky těmto investicím náš podíl na trhu koupelnového nábytku každý rok roste,“ vysvětlil dále Dvořák. Další investice šly také na výstavbu distribučního centra o rozloze 21 000 metrů čtverečních v  blízkosti znojemské továrny.

Laufen CZ vyrobí až milion toalet ročně

Hlavními produkty Laufen CZ jsou záchodové mísy, každý rok jich firma vyrobí okolo milionu kusů. Dále jsou to umyvadla a pisoáry, které jsou aktuálně vyráběny na pěti modernizovaných výrobních linkách. V příštím roce pak podle Dvořáka možná přibude šestá. Dále Laufen CZ vyrábí dodatkové výrobky jako sprchové vaničky nebo dělicí stěny k pisoárům a nábytková umyvadla. Hlavními odběrateli jsou především instalatérské firmy. „Zajímavou část odbytu tvoří i developeři. Těžiště je
v Praze, kde je ovšem nová výstavba v poslední době v útlumu,“ řekl Ladislav Dvořák, který od září nastupuje jako šéf logistiky v mateřské společnosti Roca v Barceloně, konkrétně do funkce Corporate Supply Chain Director. Ve funkci ho vystřídá Španěl Luis Sergio Castro Landa.

Mzdy jsou vyšší o 28 %, než je průměr Jihočeského kraje, a o 5 % vyšší než průměr Jihomoravského kraje

Ačkoliv v bechyňském závodě je bez započítání managementu průměrná mzda přes 31 800 korun,
ve Znojmě je to pak zhruba 28 000 korun, i tak se společnost musela v poslední době vypořádat s fluktuací personálu. „Přestože jsou naše platy relativně vysoké a meziročně jsme přidávali průměrně sedm procent, nebyli jsme bohužel schopni některý personál udržet. Nyní se nám však daří stav zaměstnanců stabilizovat. Do provozu v Bechyni jsme v letech 2015–2016 najali cca 50 žen a kromě několika všechny zůstaly,“ pochlubil se Dvořák.

O společnosti Laufen CZ

Laufen CZ je součástí holdingu Laufen se sídlem ve Švýcarsku. Jeho vlastníkem je od roku 1999 španělská Roca Group. Vyrábí a prodává výrobky pod značkami Jika, Roca a Laufen. V závodech v  Bechyni a Znojmě pracuje dohromady zhruba 1000 lidí. Více na www.laufen.cz