Národní technickou knihovnu už půl roku obklopuje zábradlí

Praha 8. září 2017_V únoru tohoto roku způsobil poprask pád dvou skleněných tvarovek z vnějšího opláštění budovy Národní technické knihovny (NTK) v Dejvicích. Obrovské skleněné tvarovky jsou záměrně vyrobeny z kaleného, speciálně upraveného skla, které se při poškození rozpadne na tisíce neškodných drobných kousků. Zranění kolemjdoucích tak není pravděpodobné. Přesto je ohrožená zóna kolem budovy NTK od té doby pro jistotu ohrazena přenosnými kovovými zábradlími a vstupy chrání provizorní dřevěné zastřešení.

Příčinami havárie se zabývá znalecký posudek, který NTK dala vypracovat odborníkům z Kloknerova ústavu ČVUT v Praze. Podle tohoto posudku bylo nejvíce pravděpodobnou příčinou pádu skleněných tvarovek extrémní namáhání skla v okolí nosného bodu. Z posudku také vyplývá, že nelze vyloučit odpadnutí dalších skleněných prvků, protože jejich zavěšení není bezpečné.

NTK předala v květnu znalecký posudek zhotoviteli stavby, kterým je společnost Sekyra Group, a.s. Nyní NTK očekává její vyjádření.  Bezpečnostní opatření kolem budovy zůstanou v platnosti do doby, než bude příčina havárie jasně určena a vady zhotovitelem spolehlivě odstraněny.  Provoz knihovny není těmito opatřeními narušen.
O NTK

Národní technická knihovna je největší a zároveň nejstarší knihovna technické literatury v České republice. V moderní budově v centru Kampusu Dejvice nabízí klíčové informační zdroje, kvalitní služby a velkorysý prostor pro studium a týmovou práci. Funguje také jako společenské centrum s galerií, kavárnou a konferenčním sálem. Více informací na www.techlib.cz