MOL má všechny licence pro své strategické investice do hodnotového řetězce propylenoxidu („Projekt Polyol“)

 

  • Skupina MOL podepsala další kontrakt s thyssenkrupp na výrobu polyetherových polyolů a propylenglykolů.
  • Skupina MOL má nyní veškeré technologické licence a technické zdroje pro každou výrobní jednotku Projektu Polyol.
  • Projekt Polyol bude největší investicí Skupiny MOL v letech 2017–21.
  • MOL se v rámci své Strategie 2030 posune dál v petrochemickém hodnotovém řetězci směrem k polokomoditám a specializovaným chemickým produktům.

 

Budapešť, 18. října 2017 – Skupina MOL po svém červencovém oznámení o uzavření smluv se společnostmi Evonik a thyssenkrupp na výrobu propylenoxidu dosáhla ve své strategické investici nového milníku. Další dohoda podepsaná s thyssenkrupp Industrial Solutions (Thajsko) Ltd pokryje technologické kroky k proměně propylenoxidu na polyetherové polyoly a propylenglykoly.

Kontrakt se týká nákupu technologických licencí, balíčků tvorby procesů a front-endových technických návrhů výrobních jednotek, které přeměňují propylenoxid na polyetherové polyoly a propylenglykoly. Po dokončení investice by se Skupina MOL měla stát hlavním producentem polyetherových polyolů a producentem propylenglykolů ve střední Evropě.

Technologie thyssenkrupp Polyol je založena na nejmodernějším designu Jet Reactor, který společnosti MOL poskytne nejlepší dostupnou bezpečnost, kvalitu, provozuschopnost, flexibilitu a produktivitu. Front-end engineering včetně nezbytného testování výrobků bude dodán od thyssenkrupp a výzkumného a vývojového centra pro Oleochemicals v Thajsku. Smlouva obsahuje také předběžnou dohodu o dodávce a instalaci zařízení Polyether Polyol od společnosti thyssenkrupp.

Zároveň se v rámci Strategie 2030 Skupina MOL posune dále v petrochemickém hodnotovém řetězci směrem k polokomoditám a specializovaným chemickým produktům, díky čemuž se stane přední chemickou skupinou ve střední a východní Evropě. Polyetherové polyoly, které slouží jako výchozí surovina pro výrobu polyuretanové pěny, byly označeny za hlavní směr petrochemického rozmachu Skupiny MOL, a to díky jejich širokému použití v automobilovém, stavebním, obalovém a nábytkářském průmyslu. Prostřednictvím této klíčové investice se MOL stane jediným integrovaným producentem polyolů ve střední a východní Evropě.

Propylenglykoly, jež představují další výrobní řadu v rámci projektu, jsou deriváty propyleneoxidu produkované většinou významných producentů propylenoxidu. Propylenglykoly se vyznačují širokou škálou použití, včetně výroby nenasycených polyesterových pryskyřic (UPR), přísad do potravin či přípravků osobní péče a farmaceutických výrobků.

Podpisem této smlouvy si Skupina MOL zajistila veškeré technologické licence a technické zdroje pro všechny výrobní jednotky Projektu Polyol. Smlouvy podepsané v červenci se týkaly nákupu technologických licencí a balíčků tvorby procesů pro HPPO (peroxid vodíku na propylenoxid) technologii výroby propylenoxidu.

O Skupině MOL

Skupina MOL je integrovaná, mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v maďarské Budapešti. Aktivně působí ve více než 30 zemích, kde disponuje dynamickou mezinárodní pracovní silou 25 000 lidí a zkušenostmi a výsledky, které v odvětví získala za 100 let své historie. Průzkumné a výrobní aktivity MOL vycházejí z více než 75 let získávání zkušeností v oblasti uhlovodíků. V současné době se výrobní činnosti realizují v 8 zemích a aktiva sloužící k vyhledávání přírodních zdrojů jsou k dispozici ve 13 zemích. Skupina MOL provozuje čtyři rafinérie a dvě petrochemická zařízení v rámci integrovaného řízení dodavatelského řetězce v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku, a vlastní síť 2000 čerpacích stanic v 10 zemích střední a jihovýchodní Evropy.