Výstava Josefa Bosáka v Zubří zavede návštěvníky do Arménie a Náhorního Karabachu

V pátek 7. září 2018 byla slavnostní vernisáží ve Výstavní galerii Petrohrad otevřena fotografická výstava Kus arménské duše. Velkoformátové fotografie Josefa Bosáka dýchají na návštěvníky atmosféru tajemných dálek zakavkazských zemí, které jsou poznamenány vleklým vojenským sporem, genocidou a nesmiřitelným konfliktem mezi křesťany a muslimy. I přes všechny křivdy jim způsobené jsou tamní lidé stále velmi přátelští, uctiví, pohostinní a vlídní.

Slavnostní vernisáž byla zahájena zpěvem v podání Františka Segrada. Poté se úvodního slova ujala předsedkyně muzejní rady Muzea Zubří Mgr. Marie Krupová. „ V současné době fotografuje skoro každý na mobil či jenom tak, ale na zachycení podstaty lidí, děje má oko málo kdo. Toto oko má i dnešní vystavovatel Josef Bosák, kterého jsem měla čest učit,“ uvedla hned v úvodu Marie Krupová.  I když jeho místo narození je Starý Bohumín, cítí se být ryzí Valach. Své dětství strávil v Zubří a dnes je uznávaným rožnovským fotografem. Na vernisáž zavítali i mnozí fotografové z klubu R9, kde Josef Bosák začínal. Sám Josef Bosák poděkoval všem přítomným a představil, proč fotí v Arménii, Náhorním Karabachu, Gruzii, Kyrgyzstánu aj.: “Zde nacházím klid, mír a pokoru.” Po diskuzi s autorem a závěrečné písni Františka Segrada byl prostor k občerstvení a k tomu, aby si návštěvníci mohli prohlédnout vystavené díla a osobně setkat s Josefem Bosákem.

Výstava Kus arménské duše, která se v tomto roce stala ozdobou velké síně Czech Photo Centra v Praze, se věnuje sociální reportáži a zachycení člověka ve všech jeho podobách. Nejemotivnější reportáže jsou z karabašské nemocnice, která pochází z 30. let minulého století a opravdu se zde zastavil čas, ale přes to všechno se zde provádí velmi složité operace. Síla fotografií z těchto lokalit mu vynesla od mezinárodní fotografické organizace titul AFIAP a EFIAF.

Fotografie Josefa Bosáka budou k vidění ve Výstavní galerii Petrohrad v Zubří v úterý, čtvrtek, pátek, sobotu, neděli od 14:00 do 17.00 hodin až do 30. září 2018.