Český fond investuje do slovenského startupu a chystá expanzi do Evropy

Investici v řádech desítek milionů korun investuje fond Leverage Technology do slovenské společnosti Luigi’s Box. Ta e-shopům poskytuje nástroje pro optimalizaci vyhledávání.

Praha, Česká republika, 13. září 2018 – Fond Leverage Technology, za nímž stojí čtyři čeští podnikatelé, cílí primárně na zajímavé projekty na trhu e-commerce a online technologií. A to nejen v České republice a na Slovensku, ale v celé středovýchodní Evropě.

Fond řídí Matěj Boruta, Lumír Kunz, Václav Liška a Patrik Czetö. Technologickým poradcem fondu je David Pavlík, který více než 10 let působil v USA ve firmách jako Microsoft, Amazon nebo Netflix.

„Každý e-shop potřebuje zboží uskladnit, převést, zpropagovat, komunikovat s klienty, měřit výkonnost, či zefektivnit prodej.  Pro všechny tyto potřeby už nyní existují online služby, které nás nejvíce zajímají. Chceme investovat do služeb, které online prodejcům zpřístupní nové technologie a produkty, díky kterým jsou schopni koncovým zákazníkům poskytovat služby srovnatelné se službami velkých hráčů typu Amazon,“ vysvětluje Matěj Boruta, výkonný ředitel Leverage Technology. 

Zakladatelé fondu již dříve úspěšně investovali do několika úspěšných projektů, jako je mobilní aplikace Liftago, brokerská společnost Axiory, technologická skupina Purple Holding nebo srovnávač makléřů FERmakleri.cz. Nejaktuálnější investiční příležitosti se týkají vstupu do online tržiště Aukro a právě Luigi’s Box.

2017 – vstup do společnosti Aukro

Aukro s obratem 1,8 miliardy korun je první společností v portfoliu, která je silným hráčem na trhu e-commerce. Tím se naplňuje jeden ze strategických záměrů fondem budované online technologické skupiny. V roce 2017 se Aukro definitivně odpoutalo od svého předchozího vlastníka, polského Allegra, když poprvé v historii vybudovalo svůj interní vývojový tým a vyvinulo novou technologickou platformu, na které nyní aukční portál provozuje.  Díky tomu dokáže rychleji reagovat na potřeby českých zákazníků a lépe se na trhu profilovat. 

„Fond v Aukru postupně nabyl 45procentní podíl, převzal vedení společnosti a nově koncipoval strategii, se zaměřením na aukce a použité zboží, kde má vysokou konkurenční výhodu a velký potenciál k dalšímu růstu,“ informuje Václav Liška, partner fondu Leverage Technology a zároveň spoluzakladatel Aukra. Celková investice byla v řádu vyšších desítek milionů korun.

2018 – vstup do společnosti Luigi’s Box

Investice do společnosti Luigi’s Box bude využita především pro podporu růstu, akvizice trhu a expanze do zahraničí. Do tohoto slovenského startupu již dříve vstoupil úspěšný investor ze Silicon Valley Rasty Turek nebo seed fond Neulogy.

„Jsme sehraný tým se silnou vizí pomoci online prodejcům zvyšovat jejich tržby o desítky procent v celé středovýchodní Evropě, a tím se stát jedničkou na trhu v rámci vyhledávacích nástrojů.  Jsme proto rádi, že v náš projekt investoři věří a od spojení s Leverage Technology čekáme další výrazný nárůst našich zákazníků i tržeb,“ dodává Radoslav Balajka z Luigi’s Box. Tržby firmy rostly meziročním růstem o stovky procent a toto tempo má v plánu udržet i v dalších letech. Levereage Technology do slovenského startupu investoval několik desítek milionů korun.

Dva investiční pilíře

Strategie Leverage Technology je rozdělena na dva hlavní pilíře. Prvním z nich jsou online tržiště, tedy platformy, kde se střetává nabídka s poptávkou. Tyto online tržiště pomáhají jednotlivým subjektům bez větších počátečních nákladů začít obchodovat online. „Mezi takové online tržiště můžeme zařadit Aukro, Liftago, Airbnb nebo Uber,“ upřesňuje Matěj Boruta.

Druhý pilíř se zaměřuje na komplementární a infrastrukturní služby pro online prodejce. To znamená online služby, jako je online chat, agregátor přepravních služeb, online nástroje na marketing či ticketingové nástroje.

Fond Leverage Technology tak nabízí unikátní příležitost lidem s kapitálem investovat do perspektivních společností působících na trhu e-commerce a rychle rostoucího trhu online technologií. Po jednom roce fungování, se aktiva fondu přiblíží hranici 100 milionů korun. Cílem je tuto částku postupně navýšit až na miliardu korun.

Leverage Technology je fond orientující se na technologické společnosti působící na trhu e-commerce ve střední a středovýchodní Evropě. Fond byl založen v roce 2017 investory Matějem Borutou, Lumírem Kunzem a Janem Borutou. Aktuálně je fond řízen čtyřčlennou správní radou, kde vedle Matěje Boruty a Lumíra Kunze zasedá Václav Liška a Patrik Czetö. Celková aktiva fondu dosáhnou v roce 2018 zhruba 100 milionů korun. Více informací naleznete na stránkách společnosti: http://leverage-t.com/

Luigi’s Box je slovenský startup orientující se na online nástroje přinášející e-shopům lepší vyhledávání na jejich stránkách. Zároveň poskytuje služby, které vyhodnocují silné a slabé stránky existujícího vyhledávání a navigace. Více informací naleznete na stránkách společnosti: https://www.luigisbox.com/