Pale Fire Capital a Martin Rozhoň investují do Scuk.cz, přidávají se tak k Mitonu

Na dalším rozvoji komunitního internetového tržiště Scuk.cz se vedle investiční skupiny Miton nově podílí Martin Rozhoň a Pale Fire Capital, kteří ve Scuku získávají dohromady 25% podíl. Hodnota investice je v řádu jednotek milionů korun. Scuk.cz se zaměřuje na farmářské produkty a jeho cílem je propojení lokálních maloproducentů přímo s koncovými zákazníky.

Scuk.cz, který byl dříve gastronomickým průvodcem, má za sebou coby komunitní farmářské tržiště prvních 8 měsíců ostrého provozu. Nárůst prodejů na osminásobek oproti červenci byl jedním z faktorů, díky kterému se investice minulý týden realizovala. „Ověřili jsme si, že náš model je funkční. Že dává smysl především mimo Prahu, v menších městech, kde dostupnost kvalitních lokálních potravin od maloproducentů je mnohem horší,“ říká zakladatel nového Scuk.cz, Kamil Demuth a odhaluje tak, kde má Scuk.cz největší potenciál.

Za 8 měsíců 50 Nákupních skupin s více jak 4500 členy

Scuk.cz je internetové farmářské tržiště, které funguje na principu komunitních nákupů. Zákazníci sdružení v Nákupních skupinách společně objednávají online na Scuku zboží přímo od lokálních farmářů a výrobců. Objednané a předem zaplacené zboží přebírají hromadně Organizátoři Nákupních skupin, kteří zajišťují jeho výdej členům své Nákupní skupiny.

„Za 8 měsíců ostrého provozu máme přes 50 aktivních Nákupních skupin, ve kterých máme přihlášených přes 4500 zákazníků. Organizátoři mohou pro svou Skupinu skládat nabídku od více než 100 menších lokálních výrobců a farmářů, z nichž většina není dostupná v běžné distribuční síti,” přibližuje Demuth.

Typickými Organizátory jsou maminky na mateřské dovolené, provozovatelé zdravých výživ, kaváren nebo například komunitních center. Organizátoři za svou činnost získávají 7,5 % z každé objednávky a svou odměnu nejčastěji využívají pro své vlastní nákupy na Scuku.

Investice se sociálním přesahem

„Do Scuku jsem se rozhodl investovat, protože je v souladu s tím, že chci pomáhat projektům, které mají vizi měnit svět k lepšímu,” shrnuje své rozhodnutí pro investici do Scuku Martin Rozhoň, zakladatel internetového obchodu Vivantis.cz. Myšlenka Scuku Martina natolik nadchla, že si již založil i vlastní Nákupní skupinu.

„Ve Scuku vidíme možnost, jak dostat kvalitní a lokální potraviny lidem na malých městech i od těch nejmenších farmářů,” komentuje vstup investiční skupiny Pale Fire Capital do Scuku Jan Barta, který v minulosti stál například za projektem ePojisteni.cz. „Třešničkou na dortu je pak ohromná radost, kterou služba uživatelům dělá,” dodává.

Martin Rozhoň a Jan Barta se tak připojují k investiční skupině Miton, která novému Scuku pomohla již při jeho rozjezdu. „Jsem moc rád, že se nám podařilo najít investory, kteří Scuk nevnímají pouze jako investiční příležitost, ale souzní též s naší misí – přinášet zákazníkům čerstvé, kvalitní, zdravé, lokální potraviny od menších farmářů, podpořit lokální ekonomiku a rozvíjet udržitelné hospodaření v zemědělství. Těším se na plodnou spolupráci,” shrnuje Kamil Demuth.

Scuk.cz je inspirovaný francouzským La Ruche qui dit Oui, který úspěšně funguje již přes 7 let ve Francii a dalších 6 zemích západní Evropy, kde okolo 1500 komunit a přes 10 000 farmářů a výrobců.