Během jarních prázdnin se počet sjednaných cestovních pojištění až ztrojnásobuje

Češi se v minulých letech poučili, letos už nechtějí o jarních prázdninách nic ponechat náhodě. Cestovní pojištění si během tohoto období zimních lyžovaček sjednává oproti běžnému období až třikrát víc z nich.  Kromě základních balíčků se Češi naučili sjednávat bezpečnější variantu zahrnující i kompletní připojištění.

Balíčky cestovního pojištění jsou dnes již přežitek, nejenže bývají často předražené, ale nemusí ani zahrnovat vše, co cestovatel potřebuje. V dnešní době je přitom možné zařídit pojištění na míru z pohodlí domova. Nabídky několika pojišťoven si je pak možné porovnat jednoduše online a zamyslet se, co přesně každý na konkrétní dovolenou potřebuje. Nejlevnější cestovní pojištění se přitom pohybují už od 7 korun za den. „Tyto varianty ale zahrnují jen základní pojištění, které nekryje mnohá rizika. V případě dovolených na horách doporučujeme neopomenout dostatečné krytí léčebných výloh, pojištění odpovědnosti ani úrazové připojištění,“ uvedl Zbyněk Laisek ze společnosti Porovnej24.cz, která se zaměřuje na srovnání nejen cestovních pojištění.

Běžná česká domácnost si sjednává cestovní pojištění dvakrát ročně, výdaje na něj dosahují v průměru 1 816 korun za rok. Češi, sjednávající si pojištění na internetu, oproti těm, kteří se pojišťují přes cestovní kanceláře, mohou ušetřit na celkových výdajích za pojištění až 1 603 korun ročně. Období prázdnin je vždy pro cestovní pojištění pochopitelně vrcholem sezóny, právě během jarních prázdnin roste zájem až trojnásobně.

Na co si dát pozor?

Češi se poučili a již nevyhledávají jen nejlevnější formu pojištění, kromě základního balíčku si 80 % Čechů zařídí i pojištění odpovědnosti. Nejčastější je volba varianty s neomezeným krytím léčebných výloh a kompletním připojištěním, včetně krytí storna dovolené. „Storno nemusí být nutně jen v případě onemocnění či úrazu, jak si mnoho lidí dodnes myslí. Krýt může například i nečekanou výpověď z pracovního poměru, nenadálé škody na majetku, úmrtí blízké osoby. To vše může být rovněž oprávněným důvodem pro nahrazení výdajů za zrušení zájezdu,“ vysvětluje Laisek.   

Při cestování přes několik zemí je vždy nezbytné pojistit se do té nejvzdálenější. Pokud někdo jede na dovolenou do Dánska, ale zároveň ho čeká dvoudenní výlet na běžkách v Norsku, musí se pojistit do Norska. Tak bude pojištěn pro obě země, v opačném případě se pojištění na vzdálenější zemi nevztahuje.

Dalším krytím, které pojištění zahrnují, ale mnozí cestovatelé pojišťovnu o finanční plnění nepožádají, bývají zpoždění zavazadel nebo letu. Důvod je jednoduchý, lidé o svém nároku jednoduše nevědí. Obvykle je možné získat náhradu v situacích, kdy dojde ke zdržení delšímu než 6 hodin. V takovém případě má cestující nárok na náhradu skutečně vynaložených nákladů, tzn. nákup hygienických potřeb, oblečení, jídla a nákladů na náhradní ubytování.  

O společnosti Porovnej24.cz

Porovnej24.cz je největším finančním porovnávačem s možností online sjednání, který operuje s nabídkou produktů více než 80 firem. Zároveň je i předním poskytovatelem unikátního softwaru pro finančně poradenské společnosti. Cílem firmy je zjednodušení finančního rozhodování a optimalizace finančních výdajů občanů.