Jaké výzvy v celním řízení přinese dovozcům i vývozcům nová dohoda o volném obchodu mezi EU a Japonskem?

Praha, 2. duben 2019 – České dovozce, vývozce a logistické firmy čeká důležitá výzva v celním řízení a mezinárodním obchodu. Týká se zboření obchodních bariér mezi Evropskou unií a Japonskem. Luděk Procházka, šéf společnosti Gerlach, komentuje tuto světovou událost očima celního brokera a přidává firmám několik praktických tipů, jak postupovat a vyhnout se komplikacím v byznysu. Je důležité vědět, že Japonsko i nadále zůstává tzv. třetí zemí a podléhá celnímu odbavení.

Jak získat nulové nebo snížené clo

Dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem o hospodářském partnerství zlevní evropské zásilky vyvážené do Japonska, stejně tak japonské zásilky importované do zemí Evropské unie.  Tuzemští exportéři díky dohodě ročně uspoří na clech celkem 2,4 miliardy korun. „Navzdory dohodě o bezcelním obchodu ale zůstane Japonsko pro české dovozce a vývozce tzv. třetí zemí a bude i nadále podléhat celnímu odbavení.  Součástí dohody jsou ale příslušné kapitoly, které řeší pravidla pro stanovení preferenčního původu zboží v zemi dovozu a preferenční zacházení s tímto zbožím. Firmy pak mohou požádat o nulové nebo snížené clo, pokud se obrátí a celního brokera a on jim poradí, jak na to,“ podotýká šéf společnosti Gerlach Luděk Procházka.

Jaké chyby dělají firmy celním řízení

A co by doporučil firmám obchodujících se zahraničními partnery pro zjednodušení postupů a snížení nákladů v rámci celního řízení? „Většina firem i v dnešní době celní oblast podceňuje. To, že clo je jednou z daní a má úzkou vazbu na DPH, si mnozí uvědomí, až když je zahájena následná kontrola, která zahrnuje všechny dovozy i dva roky zpětně. Kontrola se zaměřuje zejména na správnost sazebního zařazení a také zkoumá, zda jsou v účetnictví faktury na stejné částky, jako jsou uvedeny v celních prohlášeních. U faktur bývají rozdíly, pokud existují proforma faktury nebo je něco doúčtováno odděleně. Často je také rozdíl v nepřímých nákladech, tedy například v dopravném,“ objasňuje Luděk Procházka.

Nástrahy celního sazebníku a mezinárodní obchod

Šéf společnosti Gerlach upozorňuje také na záludnosti celního sazebníku. Zdůrazňuje, že není vůbec rozhodující, když firmy používají sazební zařazení zboží celé roky a poradil jim to celník. „Pokud firma dováží zboží, které není přímo jmenované v celním sazebníku a jedná se zejména o komponenty, důrazně zde doporučuju mít závaznou informaci o sazebním zařazení zboží. Toto je jediný právně závazný dokument ověřující správnost zařazení, který musí respektovat všechny strany, pokud byl vydán na základě pravdivých a úplných podkladů. Navíc umožňuje dalšího půl roku používat stále stejnou sazbu cla i v případě, že dojde ke zrušení závazné informace a firmy mají s odběratelem uzavřený kontrakt. Každý zodpovědný celní broker svému zákazníkovi poskytne i tyto služby a ne jen prosté napsání na první pohled levnějšího celního prohlášení.“