Téměř polovina Čechů k práci využívá osobní telefon nebo počítač, firemní data jsou na osobních zařízeních ohrožena

25. 4. 2019, Praha – S rostoucím počtem uživatelů chytrých telefonů roste i počet Čechů, kteří na nich řeší své pracovní záležitosti. Osobní telefon nebo počítač pro práci podle průzkumu společnosti System4u využívá 43 % pracujících Čechů, 18 % z nich pak přiznává, že firemní data nejsou na jejich zařízeních nijak zabezpečena. Neopatrní zaměstnanci jsou přitom podle odborníků jednou z nejčastějších příčin úniku firemních dat.

Pracovní počítač a telefon přidělený zaměstnavatelem už pro velkou část Čechů není lákavý benefit, 44 % Čechů preferuje jedno zařízení pro osobní i pracovní účely a zaměstnanci často dávají přednost práci na svých osobních zařízeních, na která jsou zvyklí. „Firmy tak ušetří za nákup elektroniky, o to více by ale měly myslet na zabezpečení firemních dat. Osobní zařízení pro práci podle našeho průzkumu využívá 43 % pracujících Čechů, z toho 21 % pouze telefon, 6 % pouze počítač a 16 % používá osobní telefon i počítač. O něco větším rizikem jsou přitom osobní telefony, které nebývají tak dobře zabezpečeny jako počítače,“ říká Edward Plch ze společnosti System4u, která se zabývá správou firemních mobilních zařízení. Firmy tedy řeší, jak zajistit bezpečí firemních dat na zařízeních, na kterých zaměstnanci stahují rizikové aplikace nebo se kterými se pravidelně připojují k nezabezpečeným wifi sítím.

Ideálním řešením pro práci na osobním telefonu je vytvoření odděleného pracovního profilu, z uživatelů osobních telefonů pro práci ho ale má jen 26 % respondentů průzkumu. Většina Čechů má firemní data na telefonu zabezpečena stejně jako osobní data (například pomocí zámku telefonu nebo antiviru), 18 % respondentů pak přiznalo, že nepoužívá žádné zabezpečení firemních dat. „Oddělený pracovní profil zaměstnancům umožňuje vzdálený přístup k firemním emailům i aplikacím, zaměstnavatel může v případě rizika celý profil včetně citlivých dat smazat, aniž by ohrozil osobní data zaměstnance,“ popisuje princip odděleného profilu Edward Plch.

Ani na přidělených pracovních zařízeních ale nejsou citlivé firemní údaje úplně v bezpečí, 78 % Čechů totiž pracovní telefony a počítače využívá i pro soukromé účely. “Velká část firem pracuje s citlivými údaji, proto by měly svá mobilní zařízení zabezpečit některou z technologií pro jejich hromadnou správu. Nezbytnou součástí ochrany dat jsou i pravidelná školení zaměstnanců o pravidlech bezpečného chování v digitálním světě, protože nejslabších článkem ochrany dat podle našich zkušeností bývá právě neopatrný zaměstnanec,“ dodává Edward Plch ze System4u.