Kovárna MSV Metal Studénka buduje nové informační řešení, jeho základem je ERP systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine)

Ostrava | 14. května 2019 – MSV Metal Studénka, výrobce výkovků a komponentů pro kolejová vozidla, mění informační řešení. Firma přímo navazující na více než stoletou tradici bývalé Vagonky Studénka si vybrala ERP systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine). Implementuje ho společnost ITeuro společně s vlastním produktem InduStream pro digitální podporu výroby a logistiky. V těchto dnech se dokončuje finální návrh řešení po provedení analýz procesů a probíhá školení klíčových uživatelů. Nájezd ostrého režimu je naplánován na začátek roku 2020.

Kovárna MSV Metal Studénka původně zvažovala i reimplementaci dosavadního externího nástroje pokročilého plánování a rozvrhování výroby (APS) ještě před výběrem nového primárního systému. V minulosti už takový nástroj pořídila, z různých důvodů ale přestal být využíván. Z prezentací možných ERP systémů nakonec vyplynulo, že po všech stránkách výhodnější bude přistupovat k novému informačnímu řešení komplexně. Výhodou vítězného ERP Infor CloudSuite Industrial (SyteLine) je, že obsahuje funkcionalitu APS přímo v jádře systému. Není proto nutné za ni připlácet, ani řešit jakoukoliv integraci softwaru třetí strany.

„Usilujeme o zvýšení celkové efektivity podniku, proto jsme původně chtěli co nejdříve oživit myšlenku pokročilého plánování výroby. Záhy bylo jasné, že implementovat jeden nástroj, přenášet z něj data do jiného systému, ten posléze vyměnit a vytvářet nové propojení jde přesně proti našemu záměru. Byla by to časově i ekonomicky náročnější cesta. Vybrali jsme proto ucelené řešení, které nám nabídla společnost ITeuro se systémem Infor CloudSuite Industrial a doplňkem InduStream,“ zdůvodňuje výběr Ivo Lazecký, generální ředitel MSV Metal Studénka.

Projekt má mezinárodní přesah, protože po české implementaci bude následovat takzvaný roll-out do dceřiného závodu v Polsku. Nový systém tedy firma MSV Metal Studénka zvažovala opravdu důkladně. „Přistoupili jsme k výběru zodpovědně a oslovili všechny přijatelné dodavatele. Z jednání a prezentací vyplynulo, že skutečně nemá smysl oddělovat nástroj na plánování výroby od zbytku systému. Stejně tak odpadla s ohledem na naše požadavky i všechna menší řešení. Infor CloudSuite Industrial společně s nástrojem InduStream vyhovují i naší vizi standardizace procesů a vyžití robotizace v rámci Průmyslu 4.0. To je směr, kterým se rozhodně chceme ubírat. Mohu už srovnat také přístup společnosti ITeuro s implementacemi jiných systémů i v tomto aspektu se jedná o výrazný nadstandard,“ říká vedoucí projektu za MSV Metal Studénka Ladislav Šír.

Základem nového informačního řešení je ERP systém CloudSuite Industrial (SyteLine) od mezinárodní firmy Infor. Jedná se o informační systém specializovaný na takzvanou diskrétní výrobu. Jeho funkce budou rozšířeny volitelnými moduly pro pokročilejší funkce v oblastech kvality, interní údržby, evidence majetku a českého účetnictví. O sběr a distribuci dat přímo na jednotlivých stanovištích v rámci procesů výroby a skladového hospodářství se postará nástroj InduStream vyvíjený ITeuro.

„Máme společnost rozdělenou do několika úseků, které používají různý software. Valnou většinu nahradí nové řešení. Ponecháme si pouze technologicko-konstrukční aplikaci Siemens Teamcenter, kterou převedeme na novější verzi, a software RON pro docházku, personalistiku a jídelnu. Obojí bude propojeno s novým ERP systémem a i to je prvek, který jsme při výběru zohlednili,“ dodává L. Šír.

Pro ITeuro jde o další projekt v oblasti výroby pro kolejovou dopravu. Vloni ERP systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine) implementovala výrobci vlakových sedadel BORCAD cz. Mezi dlouholeté zákazníky společnosti patří také Krnovské opravny a strojírny.

O společnosti MSV Metal Studénka, a.s.

MSV Metal Studénka je v oblasti výroby výkovků a komponentů pro kolejová vozidla přímým pokračovatelem bývalé Vagonky Studénka, založené v roce 1901. K odkazu a slavné tradici této české továrny se i nadále hrdě hlásí a je považována za jejího přímého následovatele. Nyní je předním evropským výrobcem železničních podsestav a zápustkových výkovků pro kolejová vozidla i ostatní průmyslová odvětví, který exportuje do více než 20 zemí. Společnost zaměstnává přes 400 pracovníků a dosahuje ročního obratu přes 850 milionů korun.

O společnosti ITeuro, a.s.

ITeuro je česká konzultační a softwarová společnost se sídlem v Ostravě. Na domácím a slovenském trhu implementuje světově využívaný informační systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine), zároveň připravuje jeho lokální jazykovou a legislativní verzi. Kromě toho ITeuro vytváří vlastní softwarová řešení pro výrobní podniky. Hlavním produktem je InduStream pro digitální sběr a distribuci dat ve výrobě a skladech, napojení na stroje, digitální podporu procesů (výroba, údržba, kvalita a další) a WMS. Společnost také poskytuje výrobním firmám související konzultační služby ke zvýšení efektivity a produktivity.