Moravskoslezský kraj zlepšil kvalitu vzdělávání na středních odborných školách

Úterý, 21.května 2019 – Studenti středních odborných škol z Ostravy, Opavy, Karviné, Frýdku-Místku a Havířova se mohou nově přihlašovat do kurzů, které jsou speciálně zaměřeny na práci s kolaborativními roboty (koboty) a jejich programování. Celkem si tak práci s nejnovějšími produkty průmyslové automatizace může vyzkoušet více jak 1 500 studentů středních odborných škol moravskoslezského kraje. Na tento projekt bylo vypsáno výběrové řízení „Výuka pro Průmysl 4.0“ jehož cílem bylo integrovat kolaborativní roboty do šesti odborných škol v Moravskoslezském kraji. Hodnota celé zakázky přesáhla 18,5 milionů korun a byla financována za pomoci fondů z Evropské unie, Ministerstva pro místní rozvoj a Moravskoslezského kraje.

Rychlé změny napříč všemi průmyslovými odvětvími vyžadují od budoucích uchazečů o zaměstnání nové kompetence a znalosti. Aby specializované školy udržely krok s neustálým rozvojem průmyslu, musí odpovídajícím způsobem upravit studijní plány tak, aby připravily studenty na budoucnost. „V naší škole jsme přesvědčeni, že budoucnost výrobního průmyslu patří kolaborativní robotice, a chtěli jsme dát našim studentům možnost pracovat s těmito systémy dříve, než s nimi začnou pracovat v zaměstnání,“ říká Eduard Polák, učitel SPŠEI Ostrava. „Náš nedávný výzkum ukázal, že studenti mají velký zájem o práci s roboty. Nedlouho poté jsme mohli otevřít dva specializované kroužky, zaměřené na seznámení se s kolaborativní robotikou.“ říká Vítězslav Doleží, ředitel SŠPU Opava.

Kolaborativní roboti UR3 od společnosti Universal Robots, kteří jsou v učebnách ninstalovaní, musí umět nasimulovat co nejvíce možných aplikací na relativně malém prostoru. Na každé stanici je umístěn dopravníkový pás, což studentům umožňuje vyzkoušet si pokročilou simulaci pick&place aplikací. Každý kobot UR3 má připevněný speciální uchopovač, který na míru navrhla společnost MP Line s.r.o. Toto zařízení v sobě kombinuje tři různé způsoby uchycení předmětu. Studenti si tak mohou vyzkoušet i náročnější úlohy. Aby byla zajištěna maximální bezpečnost všech studentů, byly na každém pracovišti v laboratořích instalovány laserové bezpečnostní skenery a optické závory, které robota v případě, že není v kolaborativním režimu zpomalí nebo zastaví.

„Studenti pracují s koboty interaktivně – kromě jiného programují robotické rameno a uchopují různé předměty z dopravníkového pásu. Každý den nás překvapuje uživatelská přívětivost řešení Universal Robots, které si naši studenti také velmi cení.“ Říká učitel Eduard Polák.

Možnost vyzkoušet si a pracovat s kolaborativní robotikou ve škole, dává studentům výhodu na trhu práce. Robotické učebny tak vytvářejí systém vhodných technických podmínek pro výchovu vysoce kvalifikovaných absolventů škol. S Universal Robots dokázaly obě odborné školy ve svých zájmových kurzech zvýšit produktivitu a cíle vzdělávání.

O Universal Robots
Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. Průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má centrálu v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. V loňském roce dosáhla firma tržeb ve výši 237 milionů dolarů. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/