10 let šetrných budov v Česku

 

  • Česká rada pro šetrné budovy vznikla právě před 10 lety z projektu tehdejších studentů Petra Vogela a Petra Kotka a podnětu Iry Rubensteina.
  • Právě před 10 lety byla v Česku otevřena první certifikovaná budova, byla jí centrála ČSOB v Radlicích.
  • Počet certifikovaných a šetrných budov se v Česku neustále zvyšuje. Rada zaznamenala rekordní počet členů, kterých je v současné době přes 100.
  • Rada pro šetrné budovy hlasováním svých členů sestavila unikátní seznam 10 přelomových staveb.

 

Přesto, že povědomí o šetrném stavebnictví roste, zůstávají budovy zodpovědné takřka za 40 % energetické spotřeby v Česku. Právě požadavky na snížení energetické náročnosti stávajících i nových budov a zprostředkování zahraničních standardů stály u zrodu jedné z nejvlivnějších organizací ve stavebnictví, České rady pro šetrné budovy. Dnes je tematický záběr diskuse o šetrném stavebnictví mnohem širší, a kromě energetické náročnosti se řeší také soulad budov s veřejným prostorem, zabírání orné půdy a tím větší důraz na využití brownfieldů, ale také kvalita vnitřního prostředí nebo hospodaření s vodou a využití zelených střech a fasád.

První byla centrála ČSOB. Nyní udává tón Visionary v Holešovicích  

Certifikace budov byla od počátku podmínkou pro objektivní posouzení udržitelnosti jednotlivých staveb. Nejprve se v Česku uchytil americký standard LEED, kterým byla certifikována i „první papírově udržitelná“ budova, centrála ČSOB v Radlicích. Ta nadále patří k nejlepším ukázkám šetrného stavebnictví nejen v Česku.

Vedle zmíněného LEEDu se dnes používá i britský standard BREEAM a ryze národní standard SBToolCZ vyvinutý v rámci spolupráce expertů pražským ČVUT. Stejně jako procházejí vývojem samotné budovy, vyvíjí se i samotné standardy. Nesoustředí se dnes jen na prostou energetickou náročnost staveb, ale také na tzv. zabudovanou energii, využití recyklovaných materiálů, hospodaření s vodou, kvalitu vnitřní prostředí apod.

Nejnovější standard, certifikaci WELL (spolu s nejvyšším hodnocením LEED) hodnotící i kvalitu vnitřního prostředí z hlediska uživatele, získala jako první v Česku budova Visionary v pražských Holešovicích od společnosti Skanska, člena CZGBC. Visionary přivítala první nájemníky v letošním roce.

Po deseti letech je ale na obzoru další přelomová budova, a to opět nová budova centrály ČSOB v Radlicích, která by měla být zkolaudovaná a otevřená v letošním roce.

Počet šetrných budov a pasivních domů roste

Aliance firem oboru energeticky úsporného stavebnictví Šance pro budovy (zakládajícími členy jsou Česká rada pro šetrné budovy a Centrum pasivního domu) nedávno na své tiskové konferenci uvedla, že Česko zůstává ve střední a východní Evropě v odvětví šetrného stavebnictví lídrem.

Podíl šetrných budov roste ve všech segmentech a u rodinných domů se v pasivním standardu staví 6 % novostaveb.

Mezi přelomovými stavbami jsou kancelářské budovy, hotel i Amazon

Členové České rady pro šetrné budovy v rámci zhodnocení uplynulé dekády svého působení vybrali hlasováním přelomové budovy oboru. Zatímco například hotel Mosaic House u Karlova náměstí ukazuje, jak je možné využívat odpadní vodu k rekuperaci tepla a opětovnému využití, projekt Ecocity Malešice je příkladem stavby bytového domu v pasivním standardu.      

Přehled TOP českého šetrného stavebnictví         

Více informací najdete na www.czgbc.org.

O české radě pro šetrné budovy

Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) spojuje společnosti a organizace z celého hodnotového řetězce oboru šetrného stavebnictví: od projektantů, architektů přes dodavatele materiálů a technologií až po stavební firmy a developery. Misí Rady je podněcování tuzemského trhu k přeměně způsobů, jakými se navrhují, staví, rekonstruují a provozují budovy a urbanistické celky. Cílem je vytvořit zdravé, prosperující, ekologické a společensky ohleduplné prostředí s vyšší kvalitou života. CZGBC od svého vzniku v roce 2009 úzce spolupracuje s celosvětovou zaštiťující organizací – Světovou radou pro šetrné budovy (World Green Building Council), sdružující přes 90 zemí. CZGBC má v současné době bezmála 70 členů. Všechny informace o činnosti Rady a jejích členech naleznete na www.czgbc.org