Polovina lidí vybírá nové auto déle než měsíc, od prodejců vyžadují hlavně férové jednání a rychlost

Češi jsou při výběru nového auta velmi obezřetní a dávají si na čas. Do jednoho měsíce si nový vůz vybere pouze polovina z nich. Ostatním to trvá déle a desetina lidí vybírá auto dokonce přes půl roku. Opatrnost je zřejmá také při samotné koupi vozu, kdy Češi ze strany prodejce vyžadují hlavně férové jednání, které je důležité pro 3/4 kupujících. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.

Češi výběr auta nepodceňují

Pouze pětina Čechů si nové auto obvykle vybere do dvou týdnů. Během jednoho měsíce to pak zvládne 53 % lidí. Češi si tak dávají při výběru auta na čas a desetina lidí mu věnuje dokonce půl roku a více. Muži i ženy přitom vybírají nové auto přibližně stejně dlouho. Nejrychleji jsou s výběrem hotoví lidé mezi 54 a 65 lety, měsíc času stačí téměř dvěma třetinám z nich.

Prim hraje férové jednání

Opatrnost Čechů se projevuje také v požadavcích na prodejce aut. Pro více než dvě třetiny dotazovaných je při koupi vozu nejdůležitější férové jednání, 56 % vyžaduje záruku kvality a 48 % transparentnost, která spočívá především v jednoduchých a srozumitelných smlouvách a podmínkách.

„Požadavky na transparentnost se týkají i financování. Při pořizování vozu prostřednictvím úvěrového produktu proto doporučuji sledovat, jaká společnost je poskytovatelem úvěru a ověřit si, zda je licencovaná ČNB. Informace o férovosti a srozumitelnosti smluv ukazuje také každoroční index neziskové organizace Člověk v tísni, který se právě na bezpečnost a transparentnost úvěrů zaměřuje,“ říká Martin Kapicz, ředitel pro Auto Business společnosti Cofidis.

Vedle transparentnosti a férovosti vyžaduje 44 % lidí ze strany prodejce také osobní přístup, který je poměrně překvapivě důležitější pro muže než pro ženy. Pro více než pětinu zákazníků je pak při koupi auta nutností výběr z více možností financování. To potvrzují i data České leasingové a finanční asociace, podle kterých její členové v loňském roce profinancovaly pomocí leasingu anebo účelového úvěru pořízení 171 752 nových a ojetých osobních automobilů. 

Půl roku vybírat, ale odjet hned

Ačkoliv Češi nad výběrem auta stráví velké množství času, když už se pro jeden vůz rozhodnou, chtějí ho mít rychle k dispozici. 31 % dotazovaných s ním chce odjet ideálně ihned nebo do druhého dne. Dvě třetiny Čechů chtějí mít auto k dispozici nejdéle do týdne a pouze 8 % lidí je ochotných na svůj vůz čekat déle než měsíc. Také proto je pro více než třetinu respondentů při koupi vozu důležitá rychlost, a to včetně schvalování a financování úvěru. 

„Celý proces přitom může značně ovlivnit třeba rozsah úvěrových smluv, které mohou mít v extrémních případech i několik desítek stran. Samotné vyřízení úvěru se pak v závislosti na jeho poskytovateli může pohybovat od pár desítek minut až po několik dní. Díky využívání nových technologií jako je SMS podpis smlouvy, lze přitom dnes už celý proces zkrátit na několik málo minut,“ dodává Martin Kapicz z Cofidisu. 

COFIDIS je silná mezinárodní finanční skupina, která působí na českém trhu již od roku 2004. Nyní je zastoupena v 8 evropských zemích. Společnost COFIDIS s.r.o. se specializuje na poskytování spotřebitelských úvěrů a nabízí svým klientům a obchodním partnerům širokou paletu finančních produktů. Výhodná úvěrová nabídka, dlouhodobé zkušenosti a individuální přístup řadí COFIDIS mezi značkové společnosti v oblasti nebankovních úvěrů.