Úspěch pro český inkubátor a aplikaci Záchranka v Global Startup Awards

24. října 2019 – Nadace Vodafone zvítězila hned ve dvou kategoriích národního kola soutěže Global Startup Awards a v listopadu se utká s konkurencí ze střední a východní Evropy. Startupový program Laboratoř Nadace Vodafone soutěží v kategorii Best Accelerator or Incubator Program, oblíbená mobilní aplikace Záchranka, kterou Nadace Vodafone financuje, bojuje v kategorii Best Social Impact Startup. Hlasování veřejnosti končí 27. října.

„České vítězství Laboratoře Nadace Vodafone v konkurenci s komerčními inkubátory dokazuje, že projekty se sociálním dopadem jsou stále důležitějším prvkem startupového světa a že vzbuzují čím dál větší zájem nejen investorů a podnikatelů. Zároveň toto ocenění celý tým vnímá jako velikou motivaci dál hledat a rozvíjet projekty, které pomáhají chránit a zkvalitňovat životy a zlepšují svět nás všech,“ řekla Adriana Dergam, místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone. 

Inkubační a akcelerační program Laboratoř pomohl nastartovat už desítky úspěšných projektů. Mezi nimi pomohl například definovat IoT rozhraní pro mobilní aplikaci Záchranka, která funguje nejen v Česku, ale i v Rakousku, na slovenských horách a brzy i v Maďarsku, kde ji podporuje tamní Nadace Vodafone. Staženou ji má již více než milion uživatelů. A právě aplikace Záchranka vyhrála letošní národní kolo v kategorii Best Social Impact Startup a míří také na středoevropské finále do Rumunska. 

Hlasování veřejnosti na stránkách http://centraleuropeanstartupawards.com/ končí 27. října. Finální rozhodnutí oznámí porota 21. listopadu 2019 na slavnostním vyhlášení v Bukurešti. 

„Každá propagace naší aplikace vždy vyvolá vyšší počty stažení, a to nás moc těší, protože přesně to je naším cílem – aby aplikaci Záchranka mělo co nejvíce lidí, kterým bude moct pomoci v nouzi. Vyhlášení středoevropské části Global Startup Awards v Rumunsku beru jako skvělou příležitost představit aplikaci Záchranka a třeba získat podporu tamní Nadace Vodafone pro její implementaci na východě Evropy,“ popsal své záměry Filip Maleňák, autor aplikace. 

Kromě aplikace Záchranka expandovaly do zahraničí i další projekty Laboratoře Nadace Vodafone – růžová sdílená kola REKOLA a individuální digitální trenér čtení aplikace Včelka. Z programu dále vzešel třeba video průvodce pro neslyšící cestovatele Deaf Travel nebo aplikace Echo, která ve spolupráci s Policií České republiky zapojí do pátrání po pohřešovaných dětech širokou veřejnost.  

„Laboratoř Nadace Vodafone nás propojila s množstvím velmi schopných mentorů, kteří realizaci projektu značně urychlili,“ vzpomíná policista Martin Kaiser, autor aplikace ECHO, která bude brzy spuštěna pro veřejnost.  „Svým zaměřením na projekty se sociálním dopadem se Laboratoř Nadace Vodafone vymyká mezi inkubačními a akceleračními programy. Důraz na technologie může být pro některé projekty limitující, ale zkušenosti ukazují, že technologie nabízejí tolik nevyužitých možností, že je potřeba je stále objevovat,“ dodal programový manažer Laboratoře Nadace Vodafone Jan Fencl.  

Laboratoř Nadace Vodafone vznikla v roce 2013 jako podpora inovací se sociálním dopadem. V letech 2017 – 2020 je program spolufinancován evropským Operačním programem Zaměstnanost a jen za toto období pomohl díky vzdělávacímu programu a síti mentorů  98 týmům, z nich 25 získalo 150 000 Kč na rozvoj prototypu. 

„Na týmech z Laboratoře, které jsem měl možnost za poslední tři roky poznat, oceňuji především jejich nadšení, energii a zapálení pro věc. Lidi se o své okolí opravdu zajímají a chtějí pomoci těm, kteří to potřebují,“ popisuje svoji zkušenost Američan Ryan Turner, mentor Laboratoře pro strategii v oblasti sociálního podnikání. 

Cílem je, aby na konci programu vznikl produkt pro minimálně 1 000 uživatelů, kterým zjednoduší, vylepší nebo jinak zkvalitní život. A který zároveň osloví investory do projektů se sociálním dopadem.

Aktuálně probíhá 7. ročník Laboratoře Nadace Vodafone. Zájemci s nápady na nové inovativní projekty pro další běh už teď mohou kontaktovat programového manažera programu Jana Fencla (jan.fencl1@vodafone.com).

O NADACI VODAFONE

Nadace Vodafone byla založena v roce 2006, jejím zřizovatelem je společnost Vodafone Czech Republic, a. s. Je spolufinancovaná skupinou Vodafone (Vodafone Group) a společností Vodafone Czech Republic, a. s. Od doby svého založení Nadace Vodafone rozdělila více než 195 milionů korun, podpořila na 500 projektů, a tím ovlivnila životy více než 1,5 milionu lidí. Nadace Vodafone patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických inovací, které mají pozitivní dopad na společnost.