Nový fond umožní investorům vydělávat na unikátním mixu obnovitelných zdrojů a zelených nemovitostí. Jeho součástí je i nejvýkonnější větrná elektrárna v Česku

  • Investiční skupina Portiva spustila nový butikový fond zaměřený na udržitelné investování. Jeho základem je jedinečná kombinace obnovitelných zdrojů a „zelených“ nemovitostí.
  • Investorům fond nabízí výnos v průměru 6 % ročně a také přístup k dalším exkluzivním výhodám. Do pěti let má majetek fondu dosáhnout tří miliard korun.
  • Portiva pro začátek do fondu vložila dvě elektrárny ze svého portfolia, včetně nejvýkonnějšího větrného zdroje v Česku u obce Vítězná. Do konce roku přidá další dvě.

Trend udržitelného investování známý ze západní Evropy pronikl i do Česka. Skupina Portiva, jeden z největších hráčů na tuzemském trhu větrné a fotovoltaické energetiky, spustila vlastní investiční fond. Výnos na úrovni 6 % ročně v něm budou klientům zajišťovat jak obnovitelné zdroje energie, tak „zelené“ komerční nemovitosti osázené střešními fotovoltaickými elektrárnami.

Součástí jedinečného mixu aktiv je mimo jiné i nejvýkonnější větrná elektrárna v Česku, nacházející se v obci Vítězná na Trutnovsku. Zdroj dosahující výšky 175 metrů disponuje výkonem 3 MW a ročně vyrobí 6 milionů kWh elektřiny. To odpovídá spotřebě čtyř tisíc domácností. „Realitních fondů je v Česku více než dvacet, energetický jen jeden. My jsme se nyní rozhodli výhody obou oblastí spojit a přinést něco, co nikdo jiný v Česku nenabízí. Od ostatních se lišíme zejména tím, že klademe velký důraz na udržitelnost. Věříme, že stejně jako v jiných segmentech půjde i v oblasti financí do budoucna o určující faktor,“ říká výkonný ředitel investiční skupiny Portiva Pavel Svoreň

Hodnota majetku fondu má v příštích pěti letech dosáhnout tří miliard korun. Na naplnění tohoto cíle se bude kromě investorů přímo podílet také skupina Portiva. Ta, kromě elektrárny ve Vítězné, fondu do začátku poskytla ještě další větrné zdroje ze svého portfolia. „Do fondu vkládáme to nejlepší, co máme. Jde o elektrárny, které jsme sami vybudovali, dlouho jsme je pečlivě spravovali a rozvíjeli,“ popisuje Svoreň. Dodává, že o další obnovitelné zdroje se fond rozšíří také díky vyhledávání vhodných akvizičních příležitostí na trhu.

Vedle obnovitelných zdrojů se však nový fond zaměří také na nákupy „zelených“ komerčních nemovitostí v Česku. Půjde o budovy, které samy vyrábějí elektřinu prostřednictvím obnovitelných zdrojů, především střešních solárních instalací. „Trend propojení nemovitostí a velkých střešních instalací pro samospotřebu již přichází i do našeho regionu. Nastavením optimálního instalovaného výkonu lze zvýšit výnos pro vlastníka budovy, potažmo investory a současně zajistit odběratelům stabilní dodávku zelené energie,“ říká výkonný ředitel Portivy.

Kromě šestiprocentního výnosu a udržitelného investování bude fond klientům přinášet přidanou hodnotu i v dalších oblastech. „Chceme v něm uplatňovat základní principy, na kterých naše skupina vznikla, tedy individuální péči a otevřený rodinný přístup. Investorům proto nabídneme nadstandardní služby v podobě možností networkingu a kulturních či vzdělávacích akcí. Každý, kdo se rozhodne do fondu investovat, bude vědět, že se ocitl v opravdu dobré společnosti,“ popisuje Svoreň. Takzvané kvalifikované investory, tedy lidi se zkušenostmi a kapitálem ve výši alespoň jednoho milionu korun, kterým je fond určen, doplní i sama Portiva. „Ve fondu budeme vždy významným investorem my sami. Našim zdrojům důvěřujeme a tento krok vnímáme jako důležitý závazek vůči budoucím partnerům,“ uvádí výkonný ředitel skupiny

Pro Portivu jako celek znamená spuštění fondu vznik čtvrtého pilíře jejího podnikání. Spolu s automotive, realitami a obnovitelnými zdroji je tak rámec pro její rozvoj v další dekádě nyní kompletní. Rozšiřovat záběr už dál nehodlá, místo toho se zaměří na posilování oblastí, v nichž už působí. Více na fondy.portiva.cz. 

Investiční skupina PORTIVA vznikla v červnu 2018 konsolidací aktiv a majetkových podílů akcionářů skupiny v oblasti energetiky a realit. Historie skupiny sahá do roku 1995, kdy byla založena společnost ELDACO, která nyní se svými 14 větrnými a fotovoltaickými elektrárnami tvoří energetickou divizi holdingu. PORTIVA se kromě obnovitelných zdrojů orientuje také na nemovitostní projekty, oblast automotive a investiční fondy. Objem aktiv pod správou skupiny činil k 31. 12. 2018 2,3 mld. Kč. Souhrnný zisk EBITDA společností sdružených ve skupině dosáhl v témže roce 306 mil. Kč, čistý zisk po zdanění činil 166 mil. Kč. Více na www.portiva.cz.