Ceny prémiových kanceláří v Praze patří k nejvyšším v Evropě, přesto jich je nedostatek

Praha, 13. ledna 2020 – V cenách prémiových kanceláří patří Praha mezi dvacet nejdražších měst Evropy. Vyplývá to ze statistik webu statista.com, podle níž se průměrná roční cena pronájmu za metr čtvereční pohybovala v druhé polovině roku 2019 na úrovni 270 €, tedy takřka 7 tisíc korun. Nejdražší kancelářské prostory v Evropě nabízí Londýn, dražší než Praha jsou také metropole Visegrádské skupiny Varšava či Budapešť. Při zohlednění ekonomické výkonnosti jednotlivých měst však Praha patří k relativně nejdražším destinacím. I přesto je o prémiové kanceláře v hlavním městě ČR dlouhodobě nebývalý zájem a nabídka volných prostor tohoto typu je na minimu.

V současné době je v hlavním městě Česka zhruba 3,5 milionu metrů čtverečních kancelářských ploch. Nabídka nicméně nezvládá plně uspokojit poptávku, nedostatkovým zbožím jsou především luxusní kanceláře v atraktivních částech města. Praha tak na nejžádanějších adresách trpí obdobným nedostatkem jako například Berlín nebo Curych, v nichž se podíl volných prémiových kanceláří na konci roku 2018 pohyboval pod 2 %. „Prémiovými kancelářemi se rozumí projekty splňující řadu náročných kritérií. Zásadní je především skvělá lokalita s dobrou dopravní dostupností, zohledňuje se však také třeba energetická efektivnost daných prostor,“ uvádí Jana Gerhátová, zástupkyně holešovického centra Business Link Visionary. Se svou celkovou neobsazeností na úrovni 5 % patří Praha mezi metropole s nejnižší nabídkou, většina nově budovaných prostor tohoto typu proto bývá nájemci obsazena již před dokončením stavebních prací. Gerhátová z Business Link Visionary přičítá nebývalý dlouhotrvající zájem zejména dlouhodobě dobrému výkonu ekonomiky a rozvoji Prahy, v níž zřizují své pobočky či ústředí mnohé zahraniční společnosti. Za nízkou neobsazenost je přitom odborníky považována hranice 10 %, s níž se v současnosti musí vypořádat celá řada evropských měst.

Zdroj: Statista.com

Neúměrně vysoké náklady

Cena za pronájem m2 prémiových kanceláří v české metropoli se v roce 2019 pohybovala okolo 7 tisíc korun. Přestože jsou v mnoha velkoměstech západní Evropy ceny několikanásobné, při zohlednění výkonu ekonomiky daných oblastí patří Praha k relativně nejdražším. „Například v Paříži, která je v absolutních hodnotách hned za Londýnem nejdražší destinací, jsou náklady na pronájem prémiových kanceláří zhruba třikrát vyšší než v Praze. Nicméně hrubý domácí produkt na hlavu je ve francouzské metropoli ve srovnání s naším hlavním městem přibližně šestinásobný,“ vysvětluje Gerhátová ze společnosti Business Link s tím, že pro některé firmy působící v Praze jsou tak dlouhodobé fixní náklady za prémiové prostory neúměrně vysoké a snižují rentabilitu jejich podnikání.

Příklon k flexibilitě sdílených kanceláří

Náklady za kanceláře jsou pro mnoho firem zatěžující fixní částkou, kterou se snaží minimalizovat, aniž by snížily standard prostor, v nichž fungují. Jak naznačuje převyšující poptávka po prémiových kancelářích, společnosti z požadavků na vysokou kvalitu kancelářských prostor nepolevují, ale hledají nové alternativy. „Zaměstnavatelé věnují pracovnímu prostředí svých zaměstnanců mnohem větší pozornost než dříve. Pracovní trh je téměř vyčerpán a společnosti musí být opatrné při plánování své expanze. Vzhledem k nemalým fixním nákladům a omezené nabídce tak stále častěji volí prémiové flexibilní kanceláře. V nich mají možnost si pronajmout požadovaný počet míst na libovolně dlouhou dobu. Očekávají, že budou jejich novým i stávajícím zaměstnancům poskytnuty komplexní služby, a ti se tak budou moct soustředit pouze na své pracovní úkoly. Přitom zaplatí pouze za tolik prostoru, který dokáží efektivně využít. To jim pomůže optimalizovat náklady,“ uzavírá Gerhátová.

O Business Link

Business Link Visionary v pražských Holešovicích nabízí flexibilní řešení pronájmu kanceláří. Vytváří profesionální zázemí jak pro korporátní týmy, malé a střední firmy, tak i pro freelancery. Nabízí 4 500 m2 a 600 pracovních míst, zasedací místnosti a prostor pro konání akcí. Business Link si pro své kanceláře vybírá kvalitní a zajímavé lokality, jež se nachází v rozvíjejících se čtvrtích a na důležitých dopravních uzlech, které jsou dobře dostupné nejen autem, ale i veřejnou dopravou. Za sítí prémiových kanceláří stojí společnost Skanska. Více informací naleznete na https://business.link/cz.