Špatným parkováním ztratí lidé 5 dnů práce. Chytrý software to změní

PRAHA | 23. ledna 2020. Administrativní budova Praga Studios v pražském Karlíně je nově vybavena nejmodernějším parkovacím systémem v Česku. Ten v sobě propojuje mobilní aplikaci, inteligentní kamery a velkoplošné obrazovky. Autorem inovativního řešení je PropTech firma Sharry Europe, která ho vyvinula ve spolupráci s developerem Skanska. Chytré parkování zlepšuje komfort uživatelů, přináší ekonomické benefity pro firmy a zároveň šetří životní prostředí.

Hledáte způsob, jak zlepšit produktivitu práce a zvýšit spokojenost zaměstnanců? Začněte u parkování. Zaměstnanci, kteří dojíždí do kanceláře autem, totiž stráví hledáním volného parkovacího místa v průměru 10 minut denně. Za rok tedy promarní asi pět pracovních dní. Lidé hledající místo k zaparkování navíc generují až 30 procent městské dopravy.

Firmy sice nabízejí parkování ve svých budovách, ale často neefektivně. Řidič musí například naslepo vjet do garáží a hledat volné místo. Pokud je obsazeno, vyjede ven a pokračuje v popojíždění po sousedních ulicích. 

Nebo se objevuje opačný scénář, kdy jsou parkovací stání vyhrazená pro konkrétní uživatele, ale ti jsou na služební cestě, nicméně nikdo jiný zde zaparkovat nemůže. Flexibilita je přitom zjevným trendem – podle průzkumu JLL a Skanska by zaměstnanci preferovali pracovat mimo kancelář 3-10 dní v měsíci. 

Inovativní řešení

Revoluční způsob, jak vypadá opravdu „chytré parkování“, představil lídr PropTech oboru (property & technology) v Česku – firma Sharry Europe. Systém je instalovaný v nedávno dokončené kancelářské budově Praga Studios, která ve dvou podzemních podlažích nabízí celkem 115 parkovacích míst. 

Jak revoluční systém funguje, popisuje Jan Klemsa, product owner ze Sharry: 

  • Chytrá kamera u vjezdu automaticky rozpozná registrační značku vašeho vozu a vpustí vás dovnitř. (Pokud střídáte více aut, stačí novou SPZ zadat před vjezdem do mobilní aplikace.) 
  • Druhou možností je přiložit ke čtečce mobilní telefon s nahranou digitální vstupní kartou, což je alternativa k plastové kartě, kterou uživatelé běžně loví po kapsách nebo v kabelce. 
  • Obrazovky zavěšené pod stropem vás následně pozdraví jménem a ukážou vám, na jakém místě máte zaparkovat. (Pokud auto odstavíte jinde, systém automaticky upozorní správce.) 
  • Uvnitř parkoviště jsou další chytré kamery Dahua, které signalizují obsazenost jednotlivých míst pomocí zelených a červených diod. Zároveň slouží jako kontrola, zda jste auto s danou značkou zaparkovali na správném místě. 

Zážitek pro návštěvníky

Parkovací stání v budově Praga Studios jsou rozdělena do tří zón. „Vybraná místa jsou vyhrazená pro konkrétní uživatele. Největší část parkoviště se přiděluje podle principu – kdo dřív přijede, ten parkuje. Zbytek ploch je rezervovaný pro návštěvníky,” doplňuje Jan Klemsa ze Sharry. Počet parkovacích míst v jednotlivých zónách se může flexibilně měnit. 

Řidiči mají v mobilní aplikaci i na obrazovce u vjezdu aktuální informace o počtu volných míst pro svou firmu. Nemusí tak zbytečně vjíždět do garáží a hledat volné stání. „Brzy přidáme na základě našich analýz a statistik také predikci, jak bude parkoviště v různých časech vytížené. Podobně jako jsou třeba na Googlu k dispozici údaje o návštěvnosti restaurací v různých částech dne,” avizuje Jan Klemsa. 

Chytrý software nabízí maximálně přívětivý zážitek rovněž pro návštěvníky budovy. Návštěvníci mohou sami do systému vložit registrační značku svého vozu. V okamžiku, kdy vjedou do garáží, dostane hostitel na mobil upozornění. 

Ekologické & inovativní řešení

Inovativní parkovací systém šetří nejen čas, ale také životní prostředí a je součástí „zelené” filozofie. „Pokud minimalizujeme zbytečné popojíždění řidičů a marné hledání místa na parkování, zredukujeme také množství zplodin, která auta vypouštějí v centrech měst,” vysvětlila manažerka bezpečnosti a udržitelnosti Eva Nykodymová ze Skanska.

Ostatně Praga Studios se v listopadu stala druhou nejzelenější kancelářskou budovou v Evropě dle mezinárodní certifikace LEED. Kancelářský projekt rovněž ocenila porota v soutěži Best of Realty 2019 za „důraz na udržitelnost, doposud nevídané zastoupení nejmodernějších technologií”.

V roce 2020 budou do parkovacího systému přidáni i uživatelé ze sousedního rezidenčního projektu PRAGA Rezidence, kteří budou využívat stejný vjezd do garáží. „Uvažujeme nad modelem sdíleného parkování, jaké dosud nikde v Česku neexistuje. Přes den by ho využívali zaměstnanci firem, večer a o víkendu majitelé bytů. Tím bychom maximálně naplnili všechna parkovací místa a navíc by řidiči platili pouze za dobu, kdy místo aktivně používají,” dodává Matěj Pokorný, Key Account manažer v Sharry.

SHARRY EUROPE | o firmě

Společnost Sharry vyvinula jednotnou softwarovou platformu pro digitální systémy nejen v kancelářských budovách. Toto řešení propojuje systémy pro přístup do budovy, parkování, sdílené služby a chytrou kancelář do jedné aplikace. Manažerům usnadňuje správu, nájemcům zlepšuje dny skrze mobilní aplikaci a digitální obrazovky. Firma byla založena v roce 2016 v Praze, kde sídlí vývojářské centrum, zároveň má pobočku ve Varšavě a zastoupení také v New Yorku. Působí na českém, slovenském, polském, maďarském a rumunském trhu. Orientuje se především na prémiové kancelářské budovy. Například v závěru loňského roku firma nainstalovala chytrý software do budov Praga Studios v Praze, Nowy Targ v polské Vratislavi a do varšavských projektů Spark B a Generation Park Z.

www.SharryEurope.com