Platy kolegů zná 59 % pracujících Čechů, platy nadřízených zná jen každý čtvrtý. Více se o ně zajímají mladí lidé

tisková zpráva, 28. ledna 2020 – V evropských zemích se v posledních letech objevuje trend zveřejňování platů. V Česku jsou transparentní platy ve firmách zatím spíše výjimkou, ale odborníci očekávají, že se to bude měnit. Plat alespoň několika kolegů zná 59 % pracujících Čechů, plat svých nadřízených ale jen čtvrtina zaměstnanců. Platy ostatních zajímají hlavně mladé lidi a střední generaci. Vyplývá to z lednového průzkumu společnosti Vema, kterého se zúčastnilo 1 100 respondentů.

České firmy obvykle nezveřejňují platy na jednotlivých pozicích, a to ani v rámci firmy. Češi přesto mají o platech svých kolegů povědomí. Každý pátý pracující Čech zná plat většiny svých kolegů, další třetina pracujících zná plat alespoň několika kolegů. Platy všech kolegů zná 7 % českých zaměstnanců. Jiná situace je u nadřízených, plat alespoň některých vedoucích zná podle průzkumu společnosti Vema jen 25 % pracujících Čechů. Téměř polovinu zaměstnanců (47 %) platy kolegů a nadřízených zajímají. „Platy spolupracovníků a nadřízených podle našeho průzkumu znají častěji mladí lidé do 35 let. Mladší a střední generaci také platy ve firmě více zajímají, u zaměstnanců nad 45 let zájem o znalost platů kolegů a nadřízených naopak klesá. Dá se tedy očekávat, že trend transparentního odměňování ve firmách se bude s nástupem nové generace rozšiřovat,” říká Lukáš Krifta, marketingový manažer společnosti Vema, která dodává mzdové a personální systémy.

Téměř třetina pracujících Čechů si podle průzkumu myslí, že lidé v jejich práci jsou odměňování spravedlivě, 46 % zaměstnanců má opačný názor a čtvrtina neví. „Ve většině firem zná platy na všech úrovních jen pár lidí, kromě nejvyššího vedení je to personalistka a mzdová účetní. Mluvit o platech bývá v některých firmách dokonce zakázáno, aby nedocházelo k dohadům o nespravedlivých rozdílech. Zveřejnění platů ale podle některých našich klientů často vede k vyrovnání nespravedlivých rozdílů a lepší atmosféře ve firmě,” doplňuje Lukáš Krifta. Zveřejňování platů doporučuje členským státům i Evropská unie, slibuje si od toho větší rovnost v odměňování mužů a žen. Způsob vymáhání ale nechává v kompetenci jednotlivých států. Nejtransparentnější odměňování mají skandinávské státy, ve Finsku jsou například platy všech obyvatel zveřejněné na internetu.

O společnosti Vema

Softwarová společnost Vema, a. s. byla založena v roce 1990 a je předním dodavatelem personálních informačních systémů, vhodných pro společnosti všech typů a velikostí. Její software využívá přes 7 400 organizací. Mezi významné zákazníky společnosti Vema patří ČSOB Bratislava, United Bakeries, Generální finanční ředitelství České republiky, Fakultní nemocnice Motol či Trnavský samosprávný kraj.