Zájem o oddlužení po prvotním boomu nadále klesá. Řada lidí si nechce dočasně pohoršit, a tak dál zůstává v exekuci

/Praha – Brno, 6. února 2020/

  • Lidé loni podali přes 30 tisíc žádostí o insolvenci. Meziročně jde o nárůst o téměř polovinu, odborníci ale čekali větší čísla.
  • Důvodem skokového zvýšení zájmu o vstup do insolvence je novela zákona, která od června zmírnila podmínky pro uchazeče o oddlužení.
  • Prvotní boom nicméně trval jen krátce. Ve druhé polovině roku už zájem dlužníků o vstup do insolvence postupně opadal. V prosinci poprvé od léta podalo návrh na oddlužení méně než 3 tisíce osob, a leden 2020 přinesl další pokles.
  • Řada lidí raději dál zůstává v exekuci, ačkoli by o oddlužení požádat mohli. Zbylo by jim ale méně peněz a vidina oddlužení za pět let je pro mnohé příliš vzdálená.

Česko loni zažilo obrat v trendu klesajícího zájmu o oddlužení. Důvodem byla novela insolvenčního zákona, která od června zmírnila podmínky, jež musí dlužník před vyhlášením insolvence splnit. Zatímco za první čtvrtletí roku požádalo o insolvenci 5139 osob, v posledním kvartále to bylo už přes deset tisíc lidí. Celkem loni o insolvenci zažádalo 22 491 nepodnikajících fyzických osob, 8 987 podnikatelů a 1 206 právnických osob. I přes meziroční nárůst počtu uchazečů o oddlužení o téměř polovinu je ale zájem nakonec menší, než řada odborníků před účinností novely čekala. „Mnoha lidem, kteří přejdou z exekuce do insolvence, zbývá nakonec na živobytí méně peněz. Vidina úplného oddlužení za pět let je přitom natolik vzdálená, že se část dlužníků raději rozhodne zůstat dál v exekuci. Sice jsou často prakticky bez šance na život bez dluhů, ale na druhou stranu jim zbývá větší částka na momentální výdaje,“ popisuje jeden z možných důvodů Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává software pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním. 

Zatímco v červenci počet nově podaných insolvenčních návrhů dosáhl rekordních 4317, v následujících měsících už prvotní boom začal opadat. Poměrně slabý byl podle Valáška nejen prosinec 2019, kdy počet návrhů na oddlužení poprvé od června klesl pod tři tisíce, ale také leden 2020. V něm zažádalo o insolvenci jen 2604 fyzických a právnických osob. „Zčásti je to dáno sezónností, kdy lidé v období vánočních svátků a začátku nového roku zpravidla nechtějí řešit nepříjemné věci, mezi které dluhy samozřejmě patří, ale i tak je klesající trend nepopiratelný,“ říká Valášek. Roli podle něj může hrát mimo jiné i to, že lidí v exekuci, kteří jsou potenciálními uchazeči o oddlužení, je ve skutečnosti v Česku méně, než se obvykle udává. Veřejnost má totiž k dispozici pouze neoficiální data. Dalším faktorem hovořícím pro pokles zájmu o vstup do insolvence je vytíženost akreditovaných poraden a organizací, které lidem s přípravou návrhů na oddlužení pomáhají. Řada z nich hlásí naplněnou kapacitu na několik měsíců dopředu.

Insolvenční správci naopak meziroční nárůst uchazečů o oddlužení na dvojnásobek zatím zvládají bez větších obtíží. „Správci si na nárůst práce nestěžují. Co ale často zmiňují, je klesající efektivita práce, protože s příchodem novely narostl počet úkonů, které je třeba v každém řízení udělat,“ popisuje Valášek. Roste proto poptávka po automatizaci, softwaru a službách typu virtuální asistentky, které dokážou správcům pomáhat s běžnými administrativními úkony.

Pro rok 2020 odborníci očekávají na poli zájmu o vstup do insolvence méně turbulentní vývoj. Podle Valáška bude v tomto ohledu jasněji až na jaře, kdy odezní efekt typicky slabších měsíců, jako je právě leden. „Očekávám, že se situace bude stabilizovat a hledat nový normál, který by mohl být vychýlen jedině zpomalením ekonomiky. Z čísel, která máme prozatím k dispozici, to ale zatím na výraznější hospodářské ochlazení nevypadá,“ uzavírá Valášek.

O společnosti Insolvence 2008 a.s.

Společnost zajišťuje systémovou integraci (IT řešení), služby a odborné vzdělávání pro insolvenční správce. Její systém Insolvenční správce® používá 40 % insolvenčních správců. Insolvence 2008, a.s. se opírá o zkušenosti právníků, odborníků v oblasti insolvenčního řízení, a především samotných insolvenčních správců, kteří se přímo podílejí na vývoji softwaru Insolvenční správce®. Nejmodernější technologické zázemí a technickou podporu zajišťuje mateřská společnost GRIT − ryze česká softwarová společnost, která patří k předním hráčům v oblasti informačních systémů na českém a slovenském trhu.

Naše poslání

Nabízet profesionální služby pro insolvenční správce s cílem maximálně zjednodušit a urychlit jejich každodenní agendu při správě jednotlivých insolvenčních řízení. Poskytováním poradenských služeb v oblasti insolvence a informačních technologií chceme přispívat k neustálému vzdělávání našich klientů.

Naše vize

Zefektivňovat kompletní agendu insolvenčního řízení pomocí elektronického řešení, poskytovat poradenství a zajišťovat vzdělávání insolvenčních správců, jejich spolupracovníků i dalších odborníků v oblasti práva. Více na www.insolvencnizona.cz a www.insolvencnispravce.info.