Technologická skupina BOOTIQ dokončila akvizici EEA. Obě firmy se spojily i v boji proti koronaviru, na Slovensku pomohly spustit vzpomínkové mapy

Praha 16. dubna – Česká technologická skupina BOOTIQ, která vytváří komplexní IT projekty pro známé korporace i začínající startupy, dokončila významnou akvizici přední slovenské IT firmy EEA. Obě firmy rovněž spojily své síly v boji proti šíření koronaviru. BOOTIQ EEA, jak zní oficiálně nový název pobočky, se nyní věnuje především iniciativě slovensko.help, konzultacím v oblasti technologických vylepšení call centra a podpoře projektu covid.chat. Nově také pomohla spustit na Slovensku projekt trasování lidí prostřednictvím vzpomínkových map, a to již v těsné spolupráci s BOOTIQ. Bratislavská firma EEA, která má kořeny již v bývalém Československu, se podílela na vývoji současného pojetí IT v našich zemích. Patří rovněž mezi lídry slovenského IT průmyslu, což dokládá zejména platinové partnerství se softwarovým gigantem Atlassian.

„Slovensko.help je komunitní iniciativa lidí převážně z oblasti IT, kteří se snaží pomoci Slovensku zvládnout pandemii koronaviru. Spolupracujeme na projektech, pro které sbíráme informační zdroje a které neustále vylepšujeme: chatbot covid.chat, který poskytuje lidem získat základní informace o prevenci, diagnostice a aktuální situaci. Dále dodáváme vylepšení pro call centrum, které pomáhá slovenskému krizovému štábu udržovat oficiální infolinku dostupnější a efektivnější. Další projekt, trasování lidí ve spolupráci se slovenskou vládou, již děláme v těsné spolupráci s týmem BOOTIQ a Keboola,“ říká Gabriel Lachmann, CEO BOOTIQ EEA. 

„Naše týmy začaly spolupracovat ještě před oficiálním dokončením akvizice, a to na vytvoření systému, která pomůže skrze technologie vyhledávat další potenciálně nakažené. V tomto oceňujeme především obrovské know-how EEA v oblasti umělé inteligence a dlouholetou spolupráci s operátory. Díky rychlé spolupráci se nám podařilo zařídit a implementovat řešení, které se již osvědčilo v České republice, rovněž na Slovensku. Řešení jsme prezentovali také rakouskému krizovému štábu,“ říká Marcel Červený, CEO BOOTIQ.

BOOTIQ a trasování

Trasování si klade za cíl odhalit lidi potenciálně nakažené nemocí covid-19. Umožňuje pracovníkům hygienických stanic aktivně kontaktovat pozitivně testované. Pakliže pacient udělí souhlas, zanese BOOTIQ do vzpomínkové mapy data o jeho pohybu získaná od mobilních operátorů. Nakažený si tak během hovoru může projít svou historii a vzpomenout si, s kým přišel do kontaktu. Pracovníkovi call centra tím pomůže identifikovat a následně i kontaktovat lidi, které potkal a kteří mohou být také nakažení. Výhodou systému, který využívá pouze slovenský stát a zdravotníci, je dřívější možné uvolnění plošných zákazů. Ostrý start systému na Slovensku proběhl v tomto týdnu. V České republice podobný systém spustila již 20. března iniciativa COVID19CZ, jejíž součástí je i BOOTIQ. Koordinátorem projektu za BOOTIQ je provozní ředitel Boris Zovčák.

O firmách a akvizici

BOOTIQ EEA se věnuje zejména systémové integraci, využívání business intelligence, konsolidaci dat a také umělé inteligenci. Akvizice, již financuje InTeFi Lukáše Nováka, je pro vedení BOOTIQ cestou, jak realizovat svou vizi – budovat komplexní IT skupinu nabízející co nejširší portfolio služeb s cílem stát se klíčovým dodavatelem IT služeb na českém a slovenském trhu. Současným klientům BOOTIQ a EEA, mezi které se řadí i ty největší a nejvýznamnější firmy, nabídne skupina ještě širší nabídku služeb. 

EEA je partnerem pro velké integrátory, na slovenském a českém trhu působí téměř 30 let. Mezi dlouhodobé zákazníky patří například O2 Telefónica, CGI, T-Mobile nebo Raiffeisenbank. EEA je platinovým partnerem Atlassianu, pro nějž vyvíjí i vlastní nadstavbové produkty. Jádro týmu tvoří přes 50 seniorních expertů s dlouholetou zkušeností na největších projektech, a to i v oblasti výzkumu pro Evropskou unii. BOOTIQ tak díky akvizici získává vysoce kvalitní tým a rozšiřuje vlastní tým manažerů, kteří se řadí mezi špičkové odborníky na nastavování a automatizaci procesů ve firmách.

„Akvizicí EEA jsme překonali hranici 300 vývojářů a roční tržby skupiny tak přesáhly přes 400 milionů korun (16 milionů eur). Skupina narostla do velikosti, při které dokáže realizovat rozsáhlé IT projekty pro klienty nejen v České a Slovenské republice, ale i v celé střední Evropě. Pokrýváme vše od odborného consultingu, vlastního vývoje až po špičkový design,“ říká CEO společnosti BOOTIQ Marcel Červený.

„Akvizicí se společností BOOTIQ získáme silné personální a finanční zázemí. Naopak svoji dlouholetou zkušenost v oblasti integrací, telekomunikačních systémů, strojového učení, velkých dat a zavádění produktů Atlassianu vidíme jako zásadní přínos pro celou skupinu. Dalším důvodem je vstup na nové trhy, na kterých jsou aktivní členové formující se skupiny,“ uvádí Gabriel Lachmann, ředitel a spolumajitel EEA. Ten je zároveň zakladatelem občanského sdružení Slovensko.digital, které bojuje za zlepšení digitálních služeb státu, dále je spoluzakladatelem neziskové společnosti Utopia a členem Spoločnosti pre otvorené informačné technológie. Představuje tak obrovskou manažerskou posilu pro celý tým BOOTIQ.

„Věřím, že díky akvizici společnosti EEA zásadně posilujeme pozici BOOTIQ nejen na slovenském trhu. Nadále chceme jakožto skupina růst, a to meziročně minimálně o 50 %. Právě z tohoto důvodu se již nyní díváme na další příležitosti na rakouském trhu, kde vidíme velký potenciál,“ uvádí Lukáš Novák, předseda představenstva skupiny InTeFi.

Historie BOOTIQ

BOOTIQ se rozhodli vybudovat Lukáš Novák s Marcelem Červeným na základě dvacetileté podnikatelské zkušenosti v oblasti IT jako silnou technologickou firmu s kořeny na českém a slovenském trhu. Ta vznikla v roce 2017 a od té doby se dynamicky rozrůstá – loni se rozšířila o pražskou digitální agenturu Blueberry a společnost Novasoft, která v Česku patří k lídrům v dodávce SAP technologií. Zároveň proběhla akvizice několika menších týmů. 

Více o BOOTIQ

BOOTIQ je vývojářská společnost, která vytváří komplexní IT projekty pro známé korporace i začínající startupy. Početná skupina profesionálních vývojářů, analytiků, testerů, architektů a adminů společně pracuje na projektech, při kterých vzniká chytrý software či webové aplikace, a poradí si i se specifickým zadáním, jako je výstavba velkých databází nebo zpracování a vizualizace velkých dat. Sehranou partu více než 300 technologických odborníků, kteří i přes svoji velikost nadále věří v myšlenku „Smart Software Garage“, najdete v Plzni, Praze, Jihlavě, ve Zlíně, v Olomouci, Brně či v Bratislavě a Popradě. Služeb BOOTIQ využívají firmy T-Mobile, Plzeňský Prazdroj, GTS Alive – ISIC, Škoda Auto, Unipetrol, Zoot a více než stovka dalších klientů.