Nouzový stav sice skončil, ale firmy pomáhají dál ohroženým skupinám obyvatelstva i záchranným složkám

Praha 18. května 2020 – V České republice dnešním dnem skončilo po dlouhých dvou měsících období nouzového stavu, přesto riziko koronaviru stále přetrvává. Všude panují přísná hygienická opatření a stále je potřeba velké pomoci široké veřejnosti ohroženým skupinám. Proto také největší prodejce ojetých automobilů AAA AUTO nadále podporuje Červený kříž, moravské charity a další organizace, které pomáhají záchranným složkám, zdravotníkům i nejohroženější skupině spoluobčanů, jimiž jsou senioři. Do pomoci zapojili i známé osobnosti jako například fotbalovou legendu Antonína Panenku, jazzového zpěváka Jana Smigmatora nebo dakarského závodníka Lukáše Kvapila.

„Dostali jsme se do doby, kdy se bohužel budeme muset naučit žít s tím, že se budou objevovat nebezpečné a doposud neznáme nemoci, které nás budou neustále ohrožovat. Do boje s pandemií koronaviru se zapojila snad celá Česká republika, Áčka nevyjímaje. S nouzovým stavem potřeba pomáhat nekončí, proto nadále půjčujeme naše vozy i naše zaměstnance, aby byli nápomocní. Jen tak můžeme toto nelehké období lépe překonat a rychleji se posunout zase do běžného chodu života,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO. Společnost podpořila v období pandemie Červený kříž, tři moravské charity, Czech SAR team, Magistrát hl. m. Prahy a pravidelně zaváží stovky pražských lékáren a distribučních center na Plzeňsku ochrannými pomůckami. Do pomoci zapojila i známé osobnosti, se kterými spolupracuje – například fotbalovou legendu Antonína Panenku, jazzového zpěváka Jana Smigmatora nebo dakarského závodníka Lukáše Kvapila. Zároveň firma dlouhodobě podporuje i Dětskou dopravní nadaci, která finančně přispívá sirotkům obětí dopravních nehod na studium, a mobilní tým spolku ALSA, který pomáhá lidem s fatálním onemocněním Amyotrofická laterální skleróza.

„Vážíme si každé pomoci, a to obzvláště v dnešní době. Soustředíme se především na pomoc seniorům. V současné době se stále šijí a distribuují látkové roušky, zajišťujeme dezinfekci, dobrovolníci pomáhají seniorům s nákupy.  Jelikož působíme na horách, tak bez vozidla je pomoc nemyslitelná. Spousta starších lidí bydlí na samotách či polosamotách a nebylo v našich silách zajistit bez auta jakoukoliv pomoc. Teď když bude  vozidlo, půjde vše rychleji a lépe. Oslovili jsme více firem s poptávkou na vůz a jediná pomoc, která přišla, byla právě z AAA AUTO,“ uvedl Pavel Šmíd ze záchranného týmu ČČK Semily. Tento záchranný tým působí od loňského roku a vozidlo bude sloužit i po odeznění aktuální situace pro převoz záchranného týmu. Vůz bude vybaven zdravotnickým materiálem včetně Ambuvaku či Automatického externího defibrilátoru.

„Zapůjčené vozidlo nám pomáhá zajistit zásahovou a dobrovolnickou činnost nejen ve Středočeském kraji, ale také rozvoz nákupů pro seniory i po období nouzového stavu. Vozidlo nám zvláště pomohlo po té, co měl jeden z našich kolegů se svým vozidlem nehodu. Jeho vozidlo bylo, bohužel, natolik poškozeno, že nyní není použitelné na zásahovou ani jinou další činnost,“ uvedl Daniel Karták, jednatel Czech SAR Team z.s., nezávislého spolku typu SAR (Search and Rescue), jehož hlavní činností je pátrání po osobách, ať už pohřešovaných, nebo ztracených na území celé České republiky za pomocí čtyřkolek a další techniky. Spolek dále také podporuje složky Integrovaného záchranného systému při mimořádných událostech typu povodní či lesních požárů, a také v době nouzového stavu zavážením tekutin záchranářům a nákupů seniorům. 

 

´´