Petr Kučera se stal členem správní rady Asociace poskytovatelů kreditních informací ACCIS

V asociaci se zaměří zejména na rozšiřování členské základny a rozvoj nových způsobů ověřování úvěru-schopnosti klientů, od umělé inteligence přes PSD2 analytiku

Praha, 20. května 2020 – Výkonný ředitel společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Petr Kučera se stal novým členem správní rady mezinárodní Asociace poskytovatelů kreditních informací ACCIS (www.accis.eu), která sdružuje celkem 50 úvěrových registrů a dalších poskytovatelů informací po celém světě.

„Úvěrové registry a další poskytovatelé kreditních informací dnes stojí před zásadními změnami, které postupně povedou ke zcela novým způsobům práce s daty. Registry se díky využití nových technologií krok za krokem stávají poskytovateli komplexních informací o chování zákazníků nejen pro finanční instituce, ale i pro další sektory,“ říká Petr Kučera.

Společnost CRIF je organizátorem Bankovního a Nebankovního registru klientských informací a provozuje multioborový Registr platebních informací (REPI). Nově CRIF přichází s řešeními v oblastech identifikace klientů a digitálního onboardingu, anti-fraud řešení nebo systémů pro automatizaci obchodních procesů. „Díky nedávné akvizici společnosti Strands brzy zapojíme do našich služeb technologie postavené na umělé inteligenci, ať už půjde o služby pro řízení osobních či firemních financí nebo o schopnost využít transakční data z bankovních účtů pro vyhodnocení rizik i obchodních příležitostí klientů,“ říká Petr Kučera s tím, že bude v asociaci ACCIS v tomto směru podporovat intenzivnější sdílení know-how a příkladů z praxe jednotlivých členských společností.

Důležité je umět vyhodnocovat komplexní informace žadatelů

Informace o potenciální rizikovosti konkrétního žadatele o úvěr nemusí být na první pohled vždy úplně zřejmá. Velmi často jsou potřeba detailnější analýzy získaných dat. „Inovativní společnosti proto neprověřují pouze úvěrovou historii žadatele o úvěr, ale posuzují celkový přístup k plnění jeho finančních závazků včetně plateb za energie, telekomunikační či jiné služby“, doplňuje Petr Kučera.

—————————————————————————————————–

Profil ACCIS

Asociace ACCIS reprezentuje největší skupinu poskytovatelů kreditních informací na světě, kdy sdružuje 42 členů z 28 Evropských států a 8 přidružených členů z jiných kontinentů. Pro své členy a jejich partnery organizuje odborné konference, průzkumy trhu a informuje o inovacích a novinkách v daném oboru.

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s. 

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s. je součástí celosvětové skupiny CRIF. 

CRIF je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

CRIF také provozuje registr REPI sloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.

Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Webový odkaz: www.crif.cz