Budete si na dovolené kontrolovat email? IT experti radí, na co si dávat pozor

Dovolená zcela offline se pro mnohé zaměstnance stává spíše výjimkou než pravidlem. Často se přitom nejedná pouze o vrcholové manažery, ale spíše o běžné zaměstnance. Ti z letiště, kavárny či chaty kontrolují emaily, připojují se k videokonferencím, nebo upravují různé pracovní dokumenty. Pokud mimo zabezpečenou firemní síť nedbají na vlastní zabezpečení údajů, běžná kontrola emailu může vyústit v problém pro citlivé údaje. IT experti proto radí, jak jednoduchými kroky předejít únikům dat.

“Během hromadné práce z domova způsobené plošnou karanténou na jaře, si mnoho zaměstnanců vytvořilo správné bezpečnostní návyky. Zaznamenali jsme až překvapivě málo kybernetických útoků na data našich klientů a proto všem doporučujeme, aby zaměstnancům základní pravidla IT bezpečnosti připomínali i v době dovolených,” komentuje situaci Petr Loužecký, ředitel cloudových služeb v společnosti Algotech.

Zlaté pravidla IT bezpečnosti

“Obecně doporučujeme klientům, aby vždy a všude dbali na jednoduché rady: neotevírejte přílohy, pokud neznáte odesílatele zprávy a přihlašujte se ze zařízení, které vám určil zaměstnavatel. Samozřejmostí je dnes i zálohovat všechna data do cloudu,” radí Loužecký.

“Silné heslo je prvním pravidlem bezpečnosti. Čím delší je a čím více speciálních znaků obsahuje, tím je pro hackery složitější jej prolomit,” dodává Karel Diviš, ředitel společnosti IDC-softwarehouse, která spravuje firemní IT systémy a vyvíjí software na zakázku.

Bezpečná síť

Často se na cestách stává, že zaměstnanci se potřebují připojit k internetu mimo svou práci nebo domov. V takovém případě je nutné připojit se pouze k bezpečné síti. “Ideálně doporučuji vůbec se nepřipojovat k veřejné Wi-Fi na letištích, v kavárnách, nebo hotelích. Pokud nutně potřebujete vybavit pracovní emaily a nemáte firemní VPNku, zkuste se se zaměstnavatelem domluvit na proplacení mobilních dat a využívat alespoň hotspot v telefonu,” říká Karel Diviš.“Pokud nebude jiná možnost a připojíte se na Wi-Fi, vyberte si tu, která je alespoň zabezpečena heslem a mají k ní přístup pouze hosté hotelu nebo kavárny. V tom případě ale rozhodně mějte zapnutou VPN, kterou vám před odchodem na dovolenou nainstaluje zaměstnavatel a měla by být standardem pro všechny zaměstnance na cestách, nejen o dovolené” dodává Petr Loužecký.

Vyřiďte pouze nezbytné věci

 “Dovolená má být v prvním řadě o oddechu. Hned jak vyřídíte hovor, který nešlo přesunout, nebo odpovíte na email, který by nepočkal do vašeho návratu, odhlaste se ze všech firemních účtů, nenechávejte zapnutý a přihlášený počítač na hotelovém pokoji bez dozoru.  Případný útok na vaše data by vám mohl zkazit zasloužený odpočinek,” dodává Loužecký.

Pozor na vaše zařízení

Za běžných okolností je zcela přirozené dávat si pozor na to, abyste nenechali váš telefon či notebook ležet na veřejném místě bez kontroly. Během shonu na letišti nebo cestě na výlet je ale lepší ještě jednou zkontrolovat, kde se nachází vaše zařízení. “Všem doporučuji nechávat pracovní notebook na bezpečném místě. Většina hotelů nabízí úschovu cenných věcí. Radím také nepřipojovat telefon na veřejné nabíječky a raději mít s sebou power banku. V posledních letech se totiž množí počet útoků skrze veřejné nabíjecí stanice,” dodává Diviš.

Z hlediska bezpečnosti je tedy ideální se k pracovním údajům vůbec nepřipojovat z neznámých sítí či zařízení.. Pokud je to ale nezbytně nutné, zaměstnanec by měl být proškolen na základní bezpečností pravidla, které každé firmě poskytnou její dodavatelé IT řešení.