Jeden svět 2020 je zpět

Praha, 3. září 2020 – Dnes se zveřejňuje program a začíná předprodej vstupenek na podzimní pokračování festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Festivalové srdce začne tepat během intenzivního třídenního programu v areálu Kasárna Karlín od 11. do 13. září. Zde bude uvedeno 16 dokumentárních snímků, z nichž 14 bude doprovázeno debatami s tvůrci nebo odborníky. Kromě toho poběží program festivalu od 11. do 22. září také v pražských kinech Aero, Atlas, Bio Oko, Evald a Světozor. Jeden svět je však mnohem větší než Praha. V období od 17. září do 24. října se proto postupně připojí 23 dalších měst po celé České republice. Díky odhodlání a ohromnému úsilí všech realizačních týmů tak diváci a divačky budou moci zhlédnout většinu filmů, na které se od března těšili.

„Tématem letošního ročníku je klimatická krize a její dopady jak v globálním, tak lokálním měřítku. Ta nikam nezmizela. Jen byla překryta další, momentálně aktuálnější krizí globálních rozměrů. Cítili jsme, že věrní ročníkovému tématu i poslání festivalu zůstaneme tím, že na naší lokální, české úrovni ukážeme, že s dopady krizí je možné bojovat. Proto jsme se rozhodli vynaložit maximum úsilí a přerušený festival dokončit v novém termínu. Nechtěli jsme diváky a divačky připravit o zážitky a tvůrce o premiéry, které jsme jim slíbili.“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Podzimní pokračování festivalu tak skutečně přinese řadu českých i mezinárodních premiér. Mezi nimi bude mimo jiné rovněž zahajovací projekce programu v Kasárnách Karlín – světová premiéra snímku Češi jsou výborní houbaři od Apoleny Rychlíkové. Dokument sledující pohledem mimozemských výzkumníků vztah Čechů k přírodě a krajině má premiérový charakter i pro samotný festival. Díky mimořádnému termínu bude první zahajovací projekcí v historii festivalu, která proběhne v letním kině. 

„Vždycky jsme chtěli pořádat venkovní projekce, které mají takový ten pravý festivalový charakter, ale jelikož se konáme standardně v březnu, kdy je zima, nebylo to možné. Teď budeme promítat v letním kině hned tři snímky. Kromě Houbařů to budou také Psí láska Lindy Kallistové Jablonské a Provinční městečko E, za které si odnesl Zvláštní cenu poroty České soutěže Dmitrij Bogoljubov. A to je další novinka. Diváci a divačky můžou poprvé vidět na festivalu snímky, o kterých předem ví, že v tom roce uspějí ve svých kategoriích. To je rarita. A jsme moc rádi, že kromě dvou náš program nabídne všechny oceněné snímky, “ shrnuje nečekaná pozitiva náhradního termínu programový ředitel Ondřej Moravec.

Mimořádný termín festivalu vytvoří mimořádný kontext i dalšímu filmu, jehož plánovaná mezinárodní premiéra se na jaře nemohla uskutečnit. Dokument Dělníci ve slevě režisérů Ammara Azize a Christophera Patze se svého uvedení dočká na den přesně osm let poté, kdy propukl tragický požár ve sklepní manufaktuře v pákistánském Karáčí, který zabil 258 lidí. Aziz a Patz ve svém snímku sledují vytrvalou snahu rodičů jedné z obětí této tragédie domoci se nejen spravedlnosti pro svého syna, ale i důstojnějších podmínek pro tisíce dělníků pracujících v továrnách na levnou módu. Projekce s diskusí tak bude zároveň též pietní vzpomínkou na zbytečně zmařené životy. 

Obnovený program 22. ročníku festivalu Jeden svět také nově mezi jednosvětími kiny přivítá žižkovské Aero, v němž se mimo jiné 22. září odehraje poslední projekce pražské části festivalu, kterou uzavře snímek Radovana Síbrta Postiženi muzikou o kapele The Tap Tap, v níž hrají a zpívají členové Jedličkova ústavu – lidé žijící s různými druhy diagnózy, ale také s rozličnými povahami a svérázným humorem.

Novinkami festival Jeden svět v září rozhodně šetřit nehodlá. Pod hlavičkou Jeden svět pro všechny se už čtyři roky stará o maximální přístupnost všem, aktivně se otevírá lidem s postižením a dnes je nejpřístupnější kulturní akcí v Česku. O tyto zkušenosti a vlastní vyzkoušené postupy se chce festival podělit s ostatními kulturními institucemi v Česku. Proto v rámci programu v Kasárnách Karlín představí nově Jeden svět pro všechny jako službu, kterou může využít každý.

Otevírat svět dokumentárního filmu a problematiky lidských práv doma i ve světě a tím otevírat taky srdce a hlavy lidí, kteří nejsou a nechtějí být lhostejní ke světu kolem sebe, je posláním festivalu Jeden svět, jež se daří naplňovat rovněž díky mimořádnému a obdivuhodnému úsilí desítek nadšenců v regionálních organizačních týmech. Zásluhou jejich nezměrného úsilí, houževnatosti, nadšení a zápalu se festival Jeden svět 2020 navzdory všem těžkostem uskuteční od 17. září do 24. října postupně ve 23 městech po celé České republice. A protože nadšení a energie jsou v regionech zdroje nevyčerpatelné, tak oproti původnímu plánu už od 10. září v Sušici, která tak bude prvním místem historicky prvního podzimního festivalu Jeden svět. 

Ani v podzimním termínu se bohužel nevyhneme přítomnosti koronavirové epidemie a omezením s ní spojeným. Šíření koronaviru nechceme nijak podcenit, naopak volíme maximálně obezřetný a proaktivní přístup. Postupujeme podle hygienicko-epidemiologického plánu, jenž vychází z nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR a který jsme konzultovali s Hygienickou stanicí Hlavního města Prahy. Situaci bedlivě sledujeme a na její vývoj jsme připraveni okamžitě reagovat.

Termíny konání regionálních festivalů:

10. – 12. 9.Sušice5. – 8. 10.Rožnov pod Radhoštěm
17. – 19. 9.Český Krumlov5. – 11. 10.Polička
17. – 20. 9.Třinec7. – 10. 10.Plzeň
19. – 20. 9.Police nad Metují7. – 11. 10.Boskovice
19. – 26. 9.Ústí nad Orlicí8. – 10. 10.Pardubice
21. – 23. 9.Hradec Králové12. – 16. 10.České Budějovice
21. – 25. 9.Uherské Hradiště13. – 16. 10.Znojmo
28. 9. – 2. 10.Ústí nad Labem15. – 18. 10.Tábor
29. 9. – 2. 10.Mladá Boleslav19. – 23. 10.Liberec
1. – 3. 10.Tišnov19. – 23. 10.Vsetín
1. – 9. 10.Ostrava19. – 24. 10.Olomouc
2. – 9. 10.Brno