LINET vznikl před 30 lety – pět zásadních rozhodnutí a milníků, které definovaly „velkou jízdu“ Zbyňka Frolíka a jeho spolupracovníků

Přesně 3. září 1990 byla do obchodního rejstříku zapsána společnost LINET. Uspět jako výrobce nemocničních lůžek se mohlo zdát jako utopická vize. Po třiceti letech je LINET v tomto oboru číslem 1 v Evropě a světovou trojkou. V letošním fiskálním roce plánuje tržby, které se blíží deseti miliardám korun. 

V historii společnosti je bezpočet důležitých rozhodnutí, která ilustrují odvahu zakladatele riskovat a řídit se intuicí. „Každý rok znamenal zásadní posun – první lůžka, budování firmy, kdy jsme zprvu opravovali starou zemědělskou usedlost, posléze budovali nové výrobní kapacity, zásadní inovace jako sloupový systém a desítky dalších vynálezů, sázka na design jako nezbytnost až po akvizice zahraničních firem,“ říká Zbyněk Frolík, zakladatel LINETu, a dodává: „Možná to zní jako fráze, ale hlavním důvodem úspěchu jsou lidé, kterými jsem se po celou dobu obklopoval.“ 

Přesto, několik rozhodnutí bylo v celé historii firmy určujících a některé až neortodoxní. Pětici jsme vybrali a nechali je Zbyňka Frolíka okomentovat:

  1. V roce 1991 dal polovinu firmy akcionářům německé společnosti WIBO. 

„Nemusel jsem, LINET byl od prvního měsíce ziskový, ale já věděl, že pokud chci uspět v Evropě, Československo bylo tehdy pro export nemocničních lůžek málo. Německo mělo úplně jiný zvuk. A jsme asi jedním z mála příkladů, kdy česká část joint-venture svého německého spolumajitele tak výrazně přerostla.“ V roce 2011 proto vznikl LINET Group, který zastřešil i německou společnost. 

  1. Rozhodl se vybudovat vlastní obchodní síť, byť stála LINET hodně přes miliardu. 

„To je hlavní rozdíl mezi námi, českými producenty, a zahraniční konkurencí. Máme leckdy výrazně lepší výrobky, ale neumíme je prodat na velkých trzích s vysokou marží. Bylo mi jasné, že musíme mít vlastní obchodní zastoupení – investovali jsme hodně nad miliardu, ale po celém světě máme stále silnější obchodní síť, na velkých trzích vlastní pobočky.“ 

  1. Založil Akademii produktivity a inovací – a získal tak potřebné know-how. 

„Nemusím asi mentorovat, že bez inovací to nejde. Založení naší Akademie nám umožnilo získat know-how hlavně z automobilového průmyslu. Bylo to důležitější, než se zdá. Dosud to beru trochu jako trik, díky kterému jsme se dostali k inovacím, které jsme úspěšně aplikovali v LINETu. Není to zdaleka jen ve výrobě, která je u nás linková na posuvných stolech.“

  1. Ačkoliv je technikem a inovátorem, úplně stejný prostor dal designérům. 

„Design se dostal vlastně i do našeho firemního motta: být předmětem touhy, nikoliv pouhé volby. Ačkoliv jsem byl od počátku hlavně technikem a inovátorem, design vnímám jako součást výrobku. Inovace bez špičkového designu je v zásadě k ničemu. Pracujeme s nejlepšími – Ivanem Dlabačem, Jiřím Španihelem či Pavlem Šťastným, který je znám jako tvůrce loga Občanského fóra.“

  1. Od počátku držel silnou vizi, pro niž dokázal nadchnout ostatní. 

„Tvrdil jsem to ve všech rozhovorech – sám bych nic nedokázal. Vždycky jsem ale uměl pracovat s lidmi. Dokázal jsem je nadchnout, dostat na svou stranu. Oni posouvají jednotlivé věci ve firmě, oni přinášejí mnohem víc kvality, než bych byl schopen sám.“

Vývoj tržeb společnosti LINET spol. s r.o./LINET Group (v mil. Kč)

Poznámky ke grafu: 

  1. Od r. 2004 přešel LINET na fiskální rok, který lépe odpovídá jeho projektovému byznysu, tedy vždy od 1. dubna do 31. března následujícího roku.
  2. Od r. 2011 jde o tržby LINET Group, tedy celé skupiny založené v tom roce, do níž patří nejen LINET, ale také německé WIBO, BORCAD Medical a zahraniční dceřiné firmy. 
  3. V letošním fiskálním roce 2020/2021 očekává LINET Group tržby cca 10 mld. Kč. Výrazný skok oproti předchozím létům táhne především „covidová“ poptávka. 

Několik fotografií z historie

Na začátku byl polorozpadlý kravín v Želevčicích, nyní má LINET Group 4 výrobní závody – hlavní je stále v Želevčicích na místě, kde LINET v roce 1990 vznikl. 

Lůžka pro intenzívní péči: první se jmenovalo Premiér (1992), teď je vlajkovou lodí Multicare. Jeho design postupně proměnil celý trh.

LINET i Zbyněk Frolík posbírali řadu cen, mezi nejcennější patří titul Podnikatel roku 2003. Zbyněk Frolík se dostal i do celosvětového finále v Monte Carlu. 

LINET Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, antidekubitních matrací, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Sídlí v nizozemském Dordrechtu a zaměstnává 1900 lidí v 20 společnostech a lokalitách. Výrobkové portfolio skupiny tvoří známé značky lůžek LINET, wissner-bosserhoff (WIBO), zahrnuje také matrace a nabídku doplňují i výrobky BORCAD Medical: porodní lůžka, gynekologická, transportní a dialyzační křesla. Firma si svůj stabilní organický růst udržuje díky schopnosti přinášet nové výrobky maximálně přizpůsobené potřebám zákazníků. Více na www.linet.cz.