Uhelná komise možná rozhodne o konci uhlí už příští úterý. Ve hře jsou roky 2033, 2038 a 2043

pátek 16. října 2020 – Nečekaně rychlé tempo nabírá Uhelná komise, kterou vláda pověřila doporučením k útlumu a konci spalování uhlí v České republice [1]. Rozhodování komise o tom, jaký rok konce uhlí vládě doporučí, může proběhnout už na příštím (on-line) zasedání příští úterý 20. října v 7:00.

Ministr průmyslu a obchodu a jeden ze spolupředsedů Uhelné komise Karel Havlíček již avizoval, že preferuje rok 2038 [2]. Toto stanovisko zatím nerozporoval druhý spolupředseda komise a ministr životního prostředí Richard Brabec, byť má v popisu práce chránit klima. Proto reálně hrozí, že na zasedání budou předsedové tlačit schválení roku 2038.

Zástupci ekologických organizací v Uhelné komisi zásadně nesouhlasí s rozhodováním bez hotových podkladů (členové komise doposud nedostali ani program zasedání) ani s tak pozdním rokem konce uhlí. Upozorňují, že aktuální neutěšený ekonomický výhled uhlí je důvodem hledat dřívější možnost.

Navíc premiér Andrej Babiš včera oznámil, že podpoří zvýšení společného evropského cíle pro snižování emisí skleníkových plynů ze 40 na 55 % [3]. V takovém případě bude nutné urychlit i útlum uhlí v České republice, protože určitě vzroste cena emisní povolenky a tedy i tržní tlak na elektrárenské firmy, aby uhlí opouštěly rychle.   

Proto ekologické organizace rozšiřují pondělní tiskovou konferenci ke “zveřejnění žebříčku uhelných elektráren k odstavení podle kritéria Uhelné komise” o prezentaci konkrétních výhrad k dosud projednávaný scénářům útlumu uhlí a  a představení vlastního  zodpovědného návrhu konce uhlí v České republice.

Kdy: pondělí 19. října 2020, začátek v 11:00, konec v cca 12:00

Kde: online platforma Zoom: https://greenpeace.zoom.us/j/95338056564 

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA, člen Uhelné komise za asociaci ekologických orhanizací Zelený kruh, řekl:

“Nemáme zatím ani oficiální program úterního zasedání Uhelné komise a už to vypadá, že ministr Havlíček chce rozhodovat o hlavním závěru – roku ukončení spalování uhlí v ČR. A navíc už avizuje, že to má být rok 2038. S takovým postupem zásadně nesouhlasíme. Bylo by vrcholně nezodpovědné tlačit nyní příliš pozdní termín konce uhlí.”

Jan Rovenský, člen Uhelné komise za Greenpeace, říká:
“Zásadní je nejen stanovení roku, kdy ČR s uhlím skončí, ale i kdy začne jeho útlum a jak rychle bude probíhat. Bohužel, ani jedna z nyní projednávaných variant nepočítá s tím, že by vláda uhelné elektrárny jakkoliv omezovala před rokem 2029. To považujeme za zcela nepřijatelné. Zvlášť když chce být ČR v této dekádě ambicióznější ve snižování emisí skleníkových plynů, jak potvrdil včera premiér Andrej Babiš.”

Poznámky:

[1] Předsedy komise jsou ministr průmyslu a obchodu a ministr životního prostředí. Komise má celkem 19 členů, kterými jsou dva předsedové komise a dalších 17 členů komise.

Uhelná komise má 3 pracovní skupiny. Přehled členů komise i pracovních skupin je zpracován zde: http://zelenykruh.cz/na-cem-pracujeme/uhelna-komise/

[2] https://archiv.ihned.cz/c1-66828250-tezba-uhli-ma-v-cesku-skoncit-do-roku-2038-podle-mnohych-je-to-prilis-pozde

[3] https://zahranicni.ihned.cz/c1-66830600-zeleny-babis-premier-v-bruselu-podpori-navrh-na-rychle-snizeni-emisi-ktery-az-dosud-odmital?fbclid=IwAR3J4z1n2a3tWSr5UK3kLUw4PyX4RUKPXASfeoSw09DlbHsX632XfnE3IeI