Společnost CETIN investuje do výstavby mobilní sítě nové generace 5G a do rozsáhlé modernizace rádiové přístupové sítě

CETIN uzavřel smlouvu o spolupráci s vítězem výběrového řízení na dodavatele technologií rádiové přístupové sítě (RAN), společností Ericsson

V Praze dne 18. 11. 2021 – Zástupci společností CETIN a Ericsson uzavřeli smlouvu o spolupráci na výstavbě mobilní sítě nové generace 5G a modernizaci RAN. Rozsáhlá plánovaná generační obměna stávajících technologií 2G, 3G a 4G zlepší uživatelský zážitek při používání mobilních služeb, sníží energetickou zátěž instalovaných zařízení a přispěje k efektivní výstavbě celoplošné sítě 5G.

„Pro celé spektrum využívaných rádiových kmitočtů budeme disponovat nejmodernější 5G technologií, která přinese řádově rychlejší přenos dat s minimální latencí a velmi vysokou přenosovou kapacitou, což vytvoří vhodné podmínky pro vznik nových obchodních modelů napříč průmyslovými odvětvími“ uvádí generální ředitel CETINu Martin Škop a doplňuje: „Projektová příprava a testování v laboratořích probíhají již v těchto dnech. Po jejich úspěšném dokončení zahájíme vlastní implementaci nové technologie.“

Arun Bansal, prezident společnosti Ericsson pro Evropu a Latinskou Ameriku, ke spolupráci říká: „Jsme velmi rádi, že na výstavbě nové generace mobilní sítě můžeme spolupracovat s největším poskytovatelem telekomunikačních infrastrukturních služeb v České republice. Věříme, že naše partnerství a implementace inovativní 5G technologie společnosti Ericsson podpoří digitální transformaci a další rozvoj české ekonomiky.“

Uzavření smlouvy je završením výběrového řízení, které posuzovalo nabídky uchazečů podle předem stanoveného souboru komerčních, technických a bezpečnostních kritérií. Celková hodnota zakázky a částka, kterou CETIN bude do modernizace své mobilní přístupové sítě a do výstavby sítě 5G investovat, dosahuje řádu miliard korun. Vedle programu výstavby optických přípojek FTTH jde o největší technologickou investici za dobu existence firmy.

O společnosti CETIN

Společnost CETIN vlastní, provozuje a modernizuje největší síť elektronických komunikací pokrývající 99,6 % populace České republiky. 

Poskytujeme infrastrukturní služby pevných a mobilních sítí, datové služby pro korporátní sítě a pronájem datových center a zajišťujeme mezinárodní hlasové služby, a to pro domácí i zahraniční poskytovatele. Jsme nezávislým velkoobchodním hráčem bez vazeb na konkrétního poskytovatele, naší filozofií je princip otevřeného přístupu k síti za férových podmínek pro všechny operátory. 

Společnost CETIN je členem skupiny PPF.

O PPF

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Svůj růst staví na rozvíjení tradičních i nových odvětví, budování moderní infrastruktury, digitální ekonomiky a propojení českého talentu a schopností s globálními příležitostmi. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 44 miliard eur a zaměstnává celosvětově 98 000 lidí (k 30. 6. 2020). Daně z příjmu hradí společnosti ze skupiny PPF v každé z 25 zemí, kde podnikají a tvoří zisk. 

www.ppf.cz

www.twitter.com/SkupinaPPF 

www.linkedin.com/company/ppfgroup