Vyjádření Asociace horských středisek ČR k zákazu užití lyžařských vleků a lanových drah veřejností do 12. prosince 2020

Vláda ČR včera v rámci několika změn v krizových opatřeních, které souvisejí s přechodem do režimu 3. stupně PES, svým usnesením č. 1262 (v příloze) rozhodla, že:

s účinností ode dne 3. prosince 2020 od 00:00 hod. do dne 12. prosince 2020 do 23:59 hod. 

I. zakazuje

…..

c) užití lyžařských vleků a lanových drah veřejností;

Vyjádření Libora Knota, ředitele Asociace horských středisek:

Včerejší usnesení vlády nás nepříjemně překvapilo. Podle dosavadních vyjádření odpovědných politiků jsme měli tento týden dokončit pravidla pro lyžařské areály do tabulky PES a v souvislosti s přechodem do stupně 3 pomalu zahájit provoz stejně jako ostatní podniky (od 3. 12. budou otevřeny obchody, hotely a služby včetně restaurací, heren, sportovišť či koupališť, zoologické zahrady, muzea a galerie). Z naší strany zákaz považujeme za politické rozhodnutí, které je ale neodůvodněné a neadekvátní

Zákaz provozu lyžařských areálů nelze vnímat jinak, než jako zásadní porušení pravidel PES, které vláda označuje za závazné a předvídatelné. Desítky činností a aktivit budou od čtvrtka v rámci přechodu na stupeň 3 povoleny či rozvolněny. Vyjmutí jednoho segmentu služeb, navíc provozovaných ve venkovních prostorech, je nelogické a neodůvodnitelné, až absurdní. Nelze lidem vysvětlit, že mohou do hypermarketu, za turistikou do hor s ubytováním v hotelu, do galerie či zoo, ale nesmí použít lyžařský vlek a svézt se na lyžích po sjezdovce. Skiareály jsou maximálně připraveny zahájit bezpečný provoz.

Jednání o podmínkách provozu v LA v rámci PES potřebujeme dokončit co nejdříve v řádu dnů. Současně trváme na tom, že Česká republika nemá žádný důvod přistoupit na tlak některých zemí na uzavření horských středisek přes vánoční svátky. Česko nejsou Alpy, podmínky jsou u nás specifické, například podíl zahraničních návštěvníků bude u nás naprosto minimální. Jsme toho názoru, že si nemůžeme nechat vnutit zrušení provozu českých areálů jinými státy. 

Chceme s odpovědnými představiteli státu jednat o tom, abychom pro ČR dostali v řádu dnů jasné vyjádření, že provoz lyžařských areálů bude po 12. 12. v ČR umožněn, případně bude zákaz o 1 – 2 dny zkrácen. Každý den uzavření provozu a zejména celková nejistota ohledně zahájení zimní sezóny znamená kromě ekonomických ztrát také negativní dopady na zaměstnanost nejen ve skiareálech, ale samozřejmě i v ubytovacích, stravovacích a dalších navazujících službách. Desítky tisíc zaměstnanců v horských regionech jsou nyní bráni jako rukojmí pro politická rozhodnutí, a to je podle nás nepřijatelné. 

Stanovisko k italské výzvě zde v tiskové zprávě.