Nové pojetí carsharingu: auto z Hradce Králové je možné vrátit v Pardubicích a naopak. Vznikly „dopravní Hradubice“

úterý 8. prosince 2020 – Hradec Králové/Pardubice/ČR – Pilotní provoz jednosměrných cest mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zavádí první český carsharing Autonapůl. Uživatelé systému už nemusejí vracet auto do města, kde si jej vyzvedli. Družstvo provozující sdílená auta v celém Česku tak po nedávném posílení východočeské flotily přichází s dalším benefitem pro místní obyvatele. Autonapůl je zároveň jediný carsharing s profesionální péči o svou flotilu, který v Pardubicích a Hradci Králové působí.

Požadavek na zavedení jednosměrných cest vzešel z nedávného průzkumu mezi uživateli Autonapůl. „Z výsledků našeho průzkumu vyplynulo, že 71 % uživatelů carsharingu na východě Čech jednosměrné cesty mezi Pardubicemi a Hradcem Králové využije. Díky nedávnému posílení královéhradecké flotily o komfortní Octavii combi jsme se rozhodli vyjít sdílníkům vstříc a vyzkoušet, jak bude v Česku ojedinělá nabídka fungovat. Pro jednosměrné cesty jsme vytvořili virtuální město Hradubice, což je pojem, který podle našeho průzkumu i sami místní v nadsázce používají. Odkazuje na blízkost obou měst a k symbolickému propojení Hradce Králové a Pardubic pro potřeby carsharingu se hodí,“ říká ředitel Autonapůl Michal Šimoník.

V Hradci Králové a Pardubicích působí Autonapůl jako jediná carsharingová společnost, služeb v obou městech využívají desítky uživatelů a zájem v posledních měsících roste stejně jako ujetá vzdálenost. Od začátku roku 2020 i přes všechna omezení pohybu ujeli lidé ve východočeských vozech Autonapůl 44091 km. Možnost jednosměrného cestování mezi dvěma městy aktuálně nenabízí žádný z carsharingů ani v jiných městech v Česku.

Sdílníci si jednoduše vyzvednou vůz v jednom městě a přejedou s ním do města sousedního, které režim jednosměrných cest také podporuje. Pro pilotní provoz mohou uživatelé carsharingu využít Škodu Citigo. Další tři auta zůstanou v režimu jako dosud, tedy s nutností je vrátit do jejich výchozího města a zóny. 

„Pokud jedete třeba na vícedenní pracovní cestu a potřebujete být v cíli brzy ráno, často je rychlejší spojení z Pardubic a přípoje občas pokulhávají. Jako Hradečák si tak prostě vezmu ráno auto v Hradci, odstavím ho v Pardubicích a nic dál neřeším. Ušetřím 400 korun, protože nemusím platit za celý den využití auta, které si navíc hned může půjčit někdo další. Auto je tak v pohybu, je efektivně využité a nezabírá parkovací místo někomu dalšímu,“ připomíná zkušenosti z praxe sdílník Jaroslav Hamáček, který využívá sdílené vozy Autonapůl už pět let.

Další se sdílníků se na tuto službu ptal na facebookovém profilu Autonapůl.

Naplánovat si využití auta a zarezervovat si ho dopředu bude možné jak u “hradubického” Citiga, tak u všech ostatních vozů, ke kterým patří Škody Fabia Combi či Škoda Octavia Combi. U větších aut budou mít sdílníci jistotu, že budou pro vyzvednutí ve svém městě a zóně (města jsou rozdělena na menší okrsky pro snadnější vyzvednutí), pouze Citigo bude moci předchozí uživatel odstavit v obou městech. Rezervace s předstihem je možná i u něj, ale bez garance, ve kterém městě nakonec bude k vyzvednutí. „Hradubické Citigo“ je tedy vhodné pro operativní, nárazové cesty. 

Autonapůl plánuje pilotní provoz virtuální zóny Hradubice vyhodnotit v průběhu jara 2021. Jakmile carsharing nasbírá data z provozu a zpětné vazby od uživatelů, rozhodne o dalším směřování služby jednosměrných cest i dalším případném posílení místní flotily. 

Sdílené vozy jsou vhodným a výhodným řešením pro ty, kdo potřebují auto jen občas, zároveň šetří veřejný prostor od aut, která by většinu času jen zabírala parkovací místa. Autonapůl provozuje po celé republice flotilu zhruba osm desítek sdílených aut různých kategorií, od malých městských vozů, přes úsporná rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily. Působí v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě, Olomouci a Českých Budějovicích. Podrobnosti o výhodách a podmínkách prvního českého carsharingu Autonapůl jsou na www.autonapul.cz například cestující Českých drah mohou své ČD body využít jako slevu na služby tohoto carsharingu.

Obecně o carsharingu: https://media.autonapul.cz/ Ilustrační fotky: https://www.zonerama.com/Autonapul/Album/6285279