V AnyoneGo vyvinuli sen každého vozíčkáře: lehký a neobyčejně skladný vozík pro aktivní život

Brno, 10. prosince 2020 – Český startup AnyoneGo znají zatím především milovníci zvířat, jejich designové a technologicky vyladěné vozíky z 3D tiskáren používají v Čechách a na Slovensku desítky hendikepovaných psů. Tým AnyoneGo ale dlouhodobě pracuje i na mnohem větším projektu, který má ambice změnit svět invalidních vozíků – tentokrát těch určených pro lidi.

Hlavním mottem společnosti je spojení „free again“, každý z AnyoneGo produktů má totiž uživatelům nejen pomoci vyvážit pohybový hendikep, ale také jim umožnit co nejbližší návrat k plnohodnotným pohybovým aktivitám.

Tento hlavní cíl naplňuje i koncepce nového invalidního vozíku, jehož unikátní řešení společnost AnyoneGo přihlásila k patentové ochraně pro celou Evropu.

Proč vymýšlet na invalidním vozíku něco nového?

„Mnoho vozíčkářů chce být i přes svůj hendikep maximálně aktivních, mít možnost přesunovat se snadno z místa na místo, vydat se za každého počasí do přírody, jezdit na kolo, zkrátka zůstat co nejvíce nezávislých na svém okolí. Přesně tímto směrem se ubírá celý náš koncept,“ popisuje Martin Schenk, jeden ze zakladatelů společnosti AnyoneGo. 

„Naším cílem je vytvořit vzájemně propojenou rodinu produktů, v jejichž centru stojí dokonalý invalidní vozík,“ pokračuje Jan Jiránek, další ze zakladatelů a současně hlavní konstruktér a designer společnosti. „Vím naprosto jistě, že skladný a lehký vozík je snem každého vozíčkáře, vždyť sám mám s touto pomůckou po úrazu páteře více než třicetileté zkušenosti. A protože jsem současně strojař i designér, přijde mi přirozené hledat cesty, jak se tomuto ideálu co nejvíce přiblížit a zpřístupnit ho dalším lidem,“ upřesňuje. 

Nový design a konstrukce vychází z dlouholeté zkušenosti i z průzkumu trhu, na kterém je obrovská díra. Zdá se, že tradiční výrobci zapomněli nebo rezignovali na praktičnost při transportu i design, a hlavně na vozíčkáře, kteří sice nejsou paralympioniky, ale chtějí být stále aktivní sportovně i společensky.

Co může nový koncept hendikepovaným přesně nabídnout?

Na stávajícím trhu mají uživatelé vozíků k dispozici dvě základní typové varianty. První jsou standardní skládací vozíky, které jsou ale těžké, i ve složeném stavu zabírají hodně místa a špatně se ovládají. Druhou tvoří vozíky aktivní, které jsou lehké, umožňují snadné ovládaní i pohyb, ale zpravidla mají pevný rám, a proto je není možné skládat. Pro jejich přepravu vozíčkáři potřebují mít k dispozici vůz s velkým zavazadlovým prostorem.

AnyoneGo jako nyní poprvé představuje vozík, který v sobě umí dokonale skloubit to nejlepší z obou variant, a ještě mnohem víc. 

Klíčovou vlastností nového konceptu vozíku je především možnost dokonalého složení, které umí v AnyoneGo dosáhnout díky zcela novému zpracování konstrukce a tvaru kol. Ta nemají tradiční osu, ale rychloupínací náboj na hřídel, a vzniká tak mezi nimi prostor, do kterého se vozík složí. 

S tímto způsobem skládání vozíku přichází AnyoneGo jako první na světě. V případě konkurenčních řešení totiž skončí vozíčkář v lepším případě hned s několika částmi, většinou sedlem a koly, které musí ukládat zvlášť. Oproti tomu AnyoneGo vozíček bude mít po složení rozměr pouhých 61x60x21cm včetně kol při zachování všech vlastností plnohodnotného vozíku s pevným rámem.

Takto kompaktní balíček lze snadno uskladnit přímo v autě, ať už za sedadlem nebo s využitím tradičního Isofixu přímo na něm. Vozíčkář díky tomu může pro svůj pohyb využívat běžné menší auto, a přesto vozíček převážet pohodlně a zcela bezpečně.

„Nový koncept vozíku navíc díky speciálnímu uchycení kol umožňuje rychlé přizpůsobení aktivitě vozíčkáře nebo terénu, kde se chce pohybovat. Například výměna kol za jiná s úpravou na písek nebo naopak sníh zabere doslova jen několik vteřin. Na rozdíl od tradičních řešení navíc odpadá i nutnost častého seřizování brzd. Kola se také dají naklápět pod celkem 4 úhly – od 0° až do 9°, aniž by klesalo těžiště vozíku. To významně zlepšuje stabilitu vozíku a rozšiřuje jeho využití přesně podle aktuálních potřeb uživatele. Vozík lze také velmi snadno doplnit o elektromotor nebo připevnit na handbike, to všechno na stále stejné základní konstrukci,“ pokračuje Jiránek. 

Základním stavebním kamenem celého pojetí je maximální jednoduchost a funkčnost ve spojení s designem, přesně tak, jak to ukazujeme už na našich produktech pro hendikepované psy. „V současnosti jsou hotové 3D modely a na prototypu ve velikosti 1:2 ověřená funkčnost vozíku. Momentálně na našich 3D tiskárnách tiskneme model vozíku ve velikosti 1:1 a připravujeme se na topologické optimalizace,“ doplňuje ještě Schenk. 

Součástí rodiny produktů soustředěných kolem nového vozíku je i snadno realizovatelný výtah pro domácí použití, který nemusí být nutně určen pouze pro vozíčkáře. Další oblastí jsou i promyšlená řešení pro pohodlnou a bezpečnou práci vozíčkáře v kuchyni.

O společnosti AnyoneGo

Český startup AnyoneGo vznikl v roce 2016 a zaměřuje se na vývoj zdravotních pomůcek pro hendikepované. Využívá nejmodernější technologie, které zajišťují spolehlivou a cenově výhodnou výrobu zdravotnických pomůcek, navrhovaných na míru potřeb jednotlivých zákazníků. Společnost AnyoneGo tvoří dvě divize, které oddělují vývoj pomůcek pro hendikepované osoby a zvířata. Další informace jsou k dispozici na webu www.anyonego.com a human.anyonego.com.