Vize 2024: polovina lidstva bude pracovat vzdáleně. Tradiční kanceláře jsou v úpadku. Zvítězí coworkingy a lidé budou zdravější, tvrdí Jiří Opletal z CoworkBooking.com

Český startup pomůže firmám jednoduše přejít do sdílených kanceláří. Připravil pro ně i příručku, jak pracovat vzdáleně 

Florianopolis, Brazílie, 15. prosince 2020 – Práce z domova nebo z jakéhokoliv místa na světě se stane do roku 2024 standardem pro dvě miliardy lidí, tedy polovinu pracující populace. „Lidstvo již několik posledních let směřuje k budoucnosti vzdálené práce. Často opovrhovaní digitální nomádi byli jednoduše jen prvními, kteří tuto myšlenku adoptovali. Celosvětová pandemie ukázala řadě dalších firem a lidí, že dokážou pracovat často efektivněji, ať už doma nebo na chatě. Jsem přesvědčený, že mnoha lidem již bleskla hlavou myšlenka, že když to zvládli z domova, zvládli by pracovat i od moře nebo z Alp. Systém práce se změní, kanceláře ztratí svůj dnešní archaický význam,“ říká podnikatel Jiří Opletal, který se dříve věnoval importu čínských smartphonů, dnes vede vlastní firmu CoworkBooking.com a je čerstvě digitálním nomádem. Na tento trend tak připravil i svoji dva roky v tichosti budovanou firmu, kterou poslední měsíce vede z Brazílie. Spouští službu pro firmy a spolu s předními českými konzultanty připravil e-book s praktickými tipy, jak efektivně nastavit vzdálenou spolupráci.

Práce z domova, virtuální meetingy a zásadní zásahy do fungování řady firem. Na tyto a řadu dalších novinek se musela letos, často nedobrovolně, adaptovat drtivá většina firem po celém světě. Obava z onemocnění nemocí covid-19 spolu s vládními restrikcemi přinesla do pracovních vztahů úplně novou dynamiku. 

OaaS = Kanceláře jako služba a řešení pro firemní zákazníky

Na budoucí změnu pracovních návyků upozorňoval CoworkBooking.com již v polovině roku 2018, kdy spustil testovací provoz svého systému pro rezervaci míst ve sdílených kancelářích. Ten probíhal do poloviny února letošního roku a služba se zaměřovala především na navazování kontaktů s coworkingy a své služby pak nabízela především digitálním nomádům. Ostrý start, jenž přišel v polovině února letošního roku, zbrzdila celosvětová pandemie, která ovšem přinesla týmu kolem Jiřího Opletala a Marka Tůmy nové příležitosti. Nyní tak spouští pod názvem CoworkBooking.com for Business službu pro firmy, která pomůže komukoliv na světě s přechodem firmy nebo její části do sdílených kanceláří. 

Jednotlivým lidem vyhledá místo pro práci v blízkosti jejich domova, najde sdílenou kancelář v zahraničí nebo zajistí místo pro pravidelné potkávání jednotlivých zaměstnanců. CoworkBooking.com for Business je postavený tak, že za firmy vyřeší celou logistiku a plánování přesunu zaměstnanců do vhodných coworkingových center. Startup pak přebírá odpovědnost za kvalitu a případné řešení potíží. Pro firmu odpadá povinnost komunikovat s majiteli prostor, dostávají jednu fakturu a nemají několikaleté smluvní závazky. Firma je tak flexibilnější, produktivnější a navíc ušetří, a to až o 55 procent měsíčně oproti tradičním kancelářským prostorám, kde firmy musí řešit úklid, kávu, office management nebo docházející papír nebo toner v tiskárně.

Zásadní pro vznik této služby byla vlastní zkušenost s dlouhodobou neudržitelností home office, ve které se stírá rozdíl mezi pracovním a osobním časem, a zároveň změna v přemýšlení lidí. „Sami jsme vyzkoušeli, že vzdálená práce je efektivnější, ale práce z domova jednoduše nebude dlouhodobě fungovat. Nabízíme nejjednodušší cestu přechodu z vlastních kanceláří ke vzdálené práci,“ doplňuje Opletal.

Dle dat CoworkBooking.com existuje dnes celosvětově na dvacet pět tisíc sdílených kanceláří, tedy takzvaných coworkingů (pro porovnání: v roce 2007 jich bylo 14, v roce 2018 pak 14 tisíc). S deseti tisíci již český startup spolupracuje, do dvou a půl tisíc z nich umožňuje rezervovat místo napřímo. Firma, za kterou stojí Jiří Opletal, Marek Tůma a Jan Dohnal, tak za dva roky vybudovala masivní databázi míst pro vzdálenou práci, a to po celém světě, na všech kontinentech – mimo Antarktidy. Ačkoliv zatím zájemcům neumí nabídnout sdílenou kancelář na jižním pólu, na severní točně se o místo v teple, s rychlým internetem a dostatkem kávy již postará

„Sdílená ekonomika již pronikla do cestování či městské dopravy a pracovní prostředí je další na řadě. Věřím ve ‚Vizi 2024‘, kterou v CoworkBooking.com prosazujeme. Za tři roky bude polovina světa pracovat mimo dosavadní 200 let starý model, ve kterém byla práce lineární a vedená hierarchicky. Výsledkem byl stres, nespokojenost a neefektivita,“ doplňuje Opletal, který sám nyní pracuje a řídí desetičlenný tým z Brazílie. Za služby českého startupu budou firmy platit na základě počtu zaměstnanců.

Tým expertů připravil znalostní databázi. Vzdálená práce má svá pravidla 

Aby startup firmám ukázal správnou cestu nastavení vzdálené spolupráce, vytvořil s předními českými odborníky speciální znalostní databázi. Na té se vedle Opletala podílel lektor osobní produktivity Dan Gamrot, IT & Google workplace konzultant Pavel Minář, expert na nástroje a podnikatel Karel Dytrych, designér a dlouhodobý nomád Víťa Válka a produktový designér Jan Habich. Více než šedesátistránkový e-book, který je možné stáhnout zde, se věnuje čtyřem hlavním oblastem: osobní produktivitě a zdraví, vzdálenému řízení týmů, firemní kultuře při práci na dálku a také vhodným nástrojům a jejich používání.

Nechodit do kanceláře = lepší zdraví, psala zahraniční média už před pandemií

Stanfordova univerzita na svém zpravodajském webu Stanford Graduate School of Business psala již v roce 2018 o vlivu stresu z pracovního prostředí na zdraví. Poukazuje na data Světového ekonomického fóra, dle kterých až 75 % onemocnění je chronického charakteru – cukrovka, kardiovaskulární nemoci a metabolické obtíže, většina těchto onemocnění údajně vzniká kvůli stresu na pracovišti. Pracoviště dle těchto informací významně přispívá také k nadměrné konzumaci alkoholu a drog. „Neustálá práce v kanceláři jednoduše přispívá ke zdravotním problémům, budoucnost je tak hybridní. Je dokázáno, že změny prostředí mají zásadní vliv na efektivitu, spokojenost, zvýšení sebevědomí a dodržování deadlinů,“ doplňuje Opletal. Toto nastavení tak dle Opletala nahrává sdílené ekonomice a tomu, že coworkingy jednoduše nahradí dnes tradiční model pronájmu kancelářských prostor.