Do Panattoni Pilsen Digital Parku míří Ball. Chystá automatizovanou výrobu, spolupráci s univerzitou i vývojové centrum

Tisková zpráva, 26. ledna 2021 – V novém Panattoni Pilsen Digital Parku na plzeňských Borských terasách vyroste v první fázi plně automatizovaný závod na výrobu stoprocentně recyklovatelných nápojových obalů. Jejím uživatelem bude americká společnost Ball, světový lídr v tomto odvětví. Investice vytvoří téměř 200 nových pracovních míst pro kvalifikovanou pracovní sílu. První budova vynikne řadou inovativních technologií a zabere třetinu připravovaného areálu. Společnost Ball ve stejné lokalitě zakládá vlastní vývojové centrum.

„Prestižní mezinárodní výrobce, který má pobočky ve 120 zemích světa, patří do výkladní skříně cirkulární ekonomiky a přináší výrobu koncového produktu s vysokou přidanou hodnotou i kvalifikovaná pracovní místa a minimální dopravní zátěž. Záměr společnosti Ball jako by vypadl z rozvojových dokumentů města a kraje, jejichž strategie směřuje k podpoře projektů s vysokou mírou automatizace s vlastním výzkumem a vývojem. Pevně věřím, že nová průmyslová zóna bude výhrou pro všechny – investory, sousedy, město i jeho okolí a také pro místní obyvatele. Budoucnost je za dveřmi a dnes jsme k ní udělali důležitý krok,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Plně automatizovaný provoz bude obsluhován pouze kmenovými zaměstnanci s vyšší kvalifikací, bez využívání agenturních pracovníků.  Doprava generována tímto projektem bude výrazně nižší oproti původnímu záměru jak v oblasti dopravy zaměstnanců, tak i v oblasti nákladní dopravy. Budova bude mít pouze 6 nákladových můstků, ačkoli původní rozsah projektu uvažoval až o 46.

V souvislosti se vznikem nové průmyslové zóny prožila Plzeň vloni v prosinci českou premiéru mobilní aplikace, která prezentuje připravovaný průmyslový park pomocí rozšířené reality. Vyzkoušet si ji může každý – stačí si ji do mobilního telefonu či tabletu zdarma nainstalovat prostřednictvím QR kódu z vyvěšeného transparentu. Díky 3D modelu v aplikaci na místě uvidí vizualizaci nové průmyslové zóny Panattoni Pilsen Digital Park v reálné velikosti. Aplikaci vytvořil start-up AKULAR, prémiový poskytovatel inovativních vizualizačních služeb v rozšířené realitě.

Společnost Ball je největším světovým výrobcem hliníkových nápojových plechovek. Specializuje se na produkci tzv. nekonečně recyklovatelných obalů, které reprezentují vzorový příklad cirkulární ekonomiky. Odběrateli jsou pivovary a výrobci nealkoholických nápojů z celého světa.

Panattoni Pilsen Digital Park je koncipován tak, aby nájemcům v moderních budovách umožnil nainstalovat a provozovat sofistikovaná automatizovaná zařízení využívající nejmodernější technologie k minimalizaci dopadů na životní prostředí. Předpokládá využívání kyberneticko-fyzikálních a robotických systémů, realizaci provozů z oblasti výzkumu a vývoje i výrobu koncových produktů. Cílem je také vytvořit vysoce kvalifikovaná pracovní místa pro absolventy vysokých škol. Rozsáhlý brownfield o rozloze 28 hektarů je momentálně prázdný. Kvalitní infrastruktura je však v dosahu a vhodně navazuje na okolní průmyslové provozy. Záměr je v souladu s aktuální rozvojovou strategií města Plzeň.


Panattoni Development Company je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách a má v Severní Americe a Evropě 28 poboček, kde pracuje přes 400 zaměstnanců. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila dohromady přes 10 milionu m2 moderních průmyslových prostor v Polsku, České republice, Slovensku, Německu, a Velké Británii. Nabízí průmyslové, skladové i kancelářské plochy. Specializuje se na stavby na klíč (BTS build-to-suit), které přesně odpovídají požadavkům jednotlivých klientů. V současnosti je v procesu výstavby přes 1,7 milionů m2 průmyslových ploch.  Panattoni obhájila již po čtvrté za sebou pozici lídra evropského industriálního trhu. Mezi klíčové klienty patří společnosti jako Amazon, Coty Cosmetics, DSV, H&M, Intermarché, Leroy Merlin, ND Logistics, Still, Schenker, Selgros a Tesco. Kromě České republiky má Panattoni kanceláře také v Polsku, Velké Británii, Lucembursku, Německu, Španělsku, Nizozemí a na Slovensku.