Přestože jsou Češi zavření doma, nestíhají řešit své povinnosti Za více času na odpočinek nebo rodinu jsou ochotní si zaplatit

Přestože je česká společnost vlivem pandemie uzavřená a poslední rok tráví doma více než kdy dříve, stále mnoho z nás bojuje s časem. Každý desátý Čech (10 %) má se zvládáním svých povinností trvalé problémy a považuje se za tzv. chronického nestíhače. Tři čtvrtiny respondentů (74 %) by byly ochotny si za více volného času i zaplatit. Více času by si přáli mít především na odpočinek (78 %), sami na sebe a své koníčky (74 %) a na rodinu (73 %). Vyplývá to z aktuálního průzkumu STEM/MARK a společnosti myTimi, která nabízí outsourcingové služby a virtuální asistenci. Průzkum analyzuje denní činnosti ekonomicky aktivních Čechů a jejich hodnotu času.

Nejvíce času trávíme v práci a poté se věnujeme rodině, sebe zanedbáváme

Většinu dne Češi stráví v zaměstnání, které zároveň považují za největšího žrouta jejich času. A přestože jsme vlivem pandemie více doma, třetina Čechů (31 %) dokonce využívá tzv. home office, má polovina z nás (49 %) pravidelně problém stihnout během týdne vše, co potřebuje. Každý desátý Čech se dokonce považuje za chronického nestíhače. 

Vedle práce se intenzivně věnujeme i rodině a dalším nahodilým povinnostem, sami sebe ale často zanedbáváme. Pokud by lidé měli možnost získat více času, nejraději by ho podle průzkumu strávili odpočinkem dle vlastních preferencí (78 %), svými zájmy a koníčky (74 %) a s rodinou (73 %). Kvůli těmto preferencím se na nás ostatně obrací i naši zákazníci, kteří se snaží ušetřit čas,“ komentuje Jan Skovajsa z myTimi, kde poskytují outsourcingové služby. Průměrný Čech si totiž na relax dokáže vyhradit maximálně hodinu a třičtvrtě denně, každý desátý zaměstnaný člověk ale nemá na odpočinek čas vůbec. 

Za volný čas navíc jsme ochotní si připlatit

Vůbec nejvíce si Češi cení aktivně stráveného času s rodinou, za takovou hodinu navíc by dali v průměru 370 Kč. Nejméně si pak cení hodiny strávené péčí o domácnost. A právě s tím by minimálně každý druhý (55 %) ocenil pomoc a úklid či opravy delegoval na někoho jiného. Tři čtvrtiny Čechů (74 %) by byly ochotny si za nějaký ten čas navíc i připlatit. Za půl dne volného času navíc, který by mohli strávit podle sebe by většina z nich dala do 500 Kč, každý šestý dokonce nad 1000 Kč. Tuto ochotu reflektují i služby, které na trhu už delší dobu pomáhají lidem s nejrůznějšími povinnosti a úkoly, které sami nechtějí nebo nestíhají řešit.

Nejvíce by Češi ocenili pomoc s vyřízením úřadů, nebo s online výukou dětí

Tři pětiny lidí (60 %) by využili pomocníka především na oběhání úřadů. Tyto povinnosti otravují a zdržují převážně mladší generaci zaměstnanců do 40 let. Více jak polovina pracujících rodičů by zase takovou služby využila na pomoc při současné distanční výuce dětí. Dvě pětiny zaměstnanců (42 %) by rády delegovaly na nějakého virtuálního asistenta část ze svých pracovních povinností. „Před propuknutím koronavirové krize jsme lidem často pomáhali se zařízením a itinerářem netradiční dovolené, sháněli jsme lístky na těžko dostupné koncerty a představení, vyřizovali za ně záležitostí na úřadech. Za poslední rok se ale skladba úkolů vlivem okolností obměnila, zájem o outsourcing narostl až pětinásobně, a to zejména ve firemním sektoru,“ vysvětluje Skovajsa z myTimi.

O výzkumu myTimi mezi zaměstnanci: 

Kvantitativní reprezentativní výzkum provedený společností STEM/MARK analyzoval trávení času ekonomicky aktivních Čechů, jejich postoje k povinnostem a hodnotu času. Proběhl prostřednictvím online dotazování 550 respondentů se zaměstnáním ve věku 18-60 let. Sběr dat probíhal na začátku prosince 2020. Projekt vznikl za podpory Pražského voucheru Magistrátu hl. m. Prahy.

O myTimi: 

myTimi je projekt, který nabízí pomoc při řešení každodenních povinností jak běžným lidem, tak i firmám (firmy služeb využívají napřímo nebo přes SODEXO). Zákazníci mohou využít služeb osobního asistenta, který za ně dokáže vyřešit úkoly, s nimiž nechtějí ztrácet čas, nechtějí se jim dělat, nebo v případě firmy na to nemají specialistu. Služba myTimi vznikla v 2018 a od té doby plní tisíce různorodých úkolů. Zakladatelem projektu je Jan Skovajsa, který spolupracuje s investory Matějem Turkem a Františkem Zemanem.