Fond WATT & YIELD přinesl loni investorům nad očekávání vysoký výnos. Obnovitelné zdroje jej zajistily hospodářské recesi navzdory

  • Čistý výnos investičního fond WATT & YIELD v roce 2020 dosáhl 7,9 %. Fond tak i v době propadu české ekonomiky výrazně překonal svůj celoroční cíl na úrovni 6 %. 
  • Fondu se dařilo nad očekávání dobře především proto, že všechny obnovitelné zdroje energie v jeho portfoliu díky příznivému počasí a efektivní správě překonaly svou výrobou celoroční plán. 
  • Ve druhém čtvrtletí letošního roku přibude do portfolia fondu WATT & YIELD další obnovitelný zdroj. Počet elektráren v portfoliu tak vzroste už na pět.

Sázka na obnovitelné zdroje energie se investičnímu fondu WATT & YIELD ze skupiny PORTIVA loni vyplatila. Zelené elektrárny v jeho portfoliu prokázaly svoji odolnost vůči vývoji ekonomiky a zajistily investorům fondu nad očekávání vysoký výnos 7,9 %. Fond tak o 1,9 procentního bodu překonal svůj deklarovaný celoroční cíl. “Vděčíme za to zejména příznivému počasí. Poměrně mírné léto přispělo k tomu, že obě naše solární elektrárny loni vyrobily vůbec nejvíce elektrické energie od svého vzniku v roce 2009, respektive 2010,” popisuje manažer fondu WATT & YIELD Martin Hubík s tím, že při příliš vysokých teplotách účinnost fotovoltaických panelů paradoxně klesá.

Kromě mimořádně příznivého roku pro fotovoltaiku se na příznivých výsledcích fondu podle Hubíka odrazila také vysoká výkonnost větrných elektráren. “Přestože loňské čtvrté čtvrtletí bylo z hlediska větru podprůměrné, naše větrné elektrárny nakonec dosáhly za celý rok 101, respektive 103,6 % původního plánu výroby,” popisuje manažer fondu. Zmiňuje také vliv efektivní správy elektráren ze strany fondu, která pomohla zkrátit nezbytné odstávky i servisní zásahy na minimum a omezila tak dobu, po kterou zdroje nemohly dodávat energii do sítě. 

Také pro rok 2021 WATT & YIELD potvrdil, že bude stejně jako loni cílit na čistý výnos pro investory na úrovni 6 %. K jeho dosažení má přispět kromě dlouhodobě garantované výkupní ceny elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice také další akvizice do portfolia fondu. Tu se WATT & YIELD chystá uskutečnit ve 2. čtvrtletí letošního roku. Stejně jako v případě čtyř dosavadních elektráren fondu půjde i v tomto případě o solární či větrný zdroj z majetku mateřské skupiny PORTIVA. 

Vedení fondu WATT & YIELD však zároveň průběžně vyhodnocuje i další akviziční příležitosti na trhu, protože výhledově plánuje portfolio fondu dál rozšiřovat. “Další transakce fondu se budou odvíjet především od toho, jak rychle se mu bude dařit získávat nový kapitál. Trend je zatím příznivý, v loňském čtvrtém čtvrtletí přibylo do fondu dosud nejvíce nových investorů. Objem aktiv fondu už se díky tomu blíží hranici 300 milionů korun. Pokud se podaří dosavadní tempo růstu udržet či dokonce navýšit, uskuteční WATT & YIELD už koncem roku 2021 ještě jednu akvizici,” řekl výkonný ředitel investiční skupiny PORTIVA Pavel Svoreň. Více informací na fondy.portiva.cz.

Investiční skupina PORTIVA se orientuje na obnovitelnou energetiku, komerční nemovitosti, digitální a IT služby v automotive a investiční fondy. Nekonsolidovaný odhad aktiv pod správou skupiny přesáhl k 31. 12. 2020 6 mld. Kč při obratu přes 3,5 mld. korun. Více na www.portiva.cz