Většina Čechů čte dětem několikrát týdně, nejčastěji pak před spaním, ukázal průzkum česko-slovenské aplikace s pohádkami Readmio

Praha, 24. února 2021 – Česko-slovenská aplikace Readmio, která oživuje čtení pohádek autentickým zvukovým doprovodem reagujícím na čtenářův hlas, provedla v únoru internetový průzkum na téma Jak čtou Češi dětem. Zúčastnilo se jej 380 českých domácností a probíhal prostřednictvím online dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny respondentů (přes 72 %) čtou dětem denně, 15 % pak alespoň 3–5krát týdně. V drtivé většině se tak děje před spaním (91 % odpovědí), ale zhruba polovina dotazovaných listuje knihami také přes den. Readmio, které si od jeho spuštění v červnu 2020 stáhlo již přes 80 tisíc čtenářů, má za cíl čtení mezi dětmi ještě více popularizovat díky využití moderních technologií, které jsou současné mladé generaci blízké.

43,6 % domácností či rodin, které v dotazníku odpovídaly, připustilo, že s ohledem na pandemii covidu-19 tráví pospolu více času než dříve. Téměř ve všech rodinách (97,8 %) přitom v rámci společného času uvádí, že dětem čtou, přičemž více než 90 % z nich považuje tuto aktivitu za mimořádně důležitou. „Mezi nejčastější důvody, proč dětem číst, uvedli respondenti rozvoj paměti a fantazie, rozšíření slovní zásoby a pozornosti. Mezi dalšími argumenty pro čtení se objevil kvalitní čas strávený pospolu a fakt, že čtení před spaním děti zpravidla uklidňuje,“ přibližuje výsledky průzkumu Ilya Novodvorskiy, spoluzakladatel Readmio.

Plné knihovny, mobily i tablety

Podle průzkumu má více než polovina (53,5 %) respondentů doma v knihovně přes 50 kusů dětských knih. 54,3 % oslovených přitom kupuje dětem knihy několikrát do roka, téměř 20 % pak každý měsíc. U dětí je dle odpovědí nejoblíbenější žánr klasických pohádek (68 %), v závěsu pak moderní pohádky a dobrodružné příběhy.

Ačkoliv naprostá většina (99,5 %) čte dětem z papírových knih, najdou se i tací, kteří je doplňují chytrým telefonem či tabletem (12,2 %) nebo elektronickou čtečkou (7,8 %). „Papírové knihy jsou naprostá klasika, která má své nezaměnitelné kouzlo. Rodiče a prarodiče si však stále častěji nacházejí cestu i k alternativním způsobům čtení, které využívají principy moderních technologií a mohou oblíbenou klasiku vhodně oživit a doplnit,“ komentuje spoluzakladatel aplikace, jež se o modernizaci čtení pohádek zasazuje.

Barvitější čtení díky funkci rozpoznávání hlasu

30,7 % dotazovaných uvedlo, že ke čtení využívá knížky s doplňkovými technologiemi jako jsou například pohyblivé ilustrace nebo zvukové efekty. V 67,2 % případů doprovází čtenář svůj přednes minimálně změnou hlasu, 22,8 % čtenářů doprovází příběh i dalšími zvukovými efekty. „A právě na tomto poli jsme se rozhodli přispět s naší aplikací, která díky moderní technologii rozpoznání hlasu dokáže ze čtení udělat netradiční zážitek,“ říká Novodvorskiy. 

„Funguje to jednoduše: aplikace podle hlasu rozpozná jednotlivá slova a během zlomku vteřiny na ně zareaguje zvukovým podkresem, který čtený příběh jemně a nápaditě doprovodí. Děti si díky tomu vylepší představivost a koncentraci,“ vysvětluje princip aplikace její spoluzakladatel. Díky Readmiu chce zvýšit zájem dětí o čtení pohádek a umožnit tak rodinám trávit více času společně.

Více času pospolu

Readmio vzniklo proto, aby rodiny mohly trávit více vzácného času společně nad příjemnou aktivitou, která je spojí. A také aby dnešní děti, zvyklé na moderní technologie, měly o čtení větší zájem. S autentickým zvukovým doprovodem si tak mohou poslechnout klasické pohádky nebo třeba povídání, které pomáhá snadněji usnout. Jednou z výhod je i možnost obohatit pohádkovou zásobu rodičů o desítky nových, neprobádaných příběhů, třeba těch zahraničních.

Aplikace čtené slovo rozpozná během zlomku vteřiny a má přesnost na 99 %. Navíc funguje i offline, takže se hodí třeba i na dovolenou na chalupě, kde není zrovna silné pokrytí. Vývojáři teď nově k základní verzi, která obsahuje přes 160 pohádek, přidali za příplatek také možnost nahrávání. „Tato funkce se hodí například pro rodiny, které zrovna nemůžou být spolu. Babičky žijící v jiném městě mohou nahrát pro vnoučata pohádku a děti si ji mohou klidně denně pouštět před spaním. Je to vlastně taková osobní audiokniha,“ usmívá se spoluzakladatel projektu.

Více o Readmio

S aplikací Readmio je čtení pohádek kouzelnější – jak pro děti, tak pro jejich blízké. Je první mobilní aplikací svého druhu, která pomáhá oživit čtené příběhy autentickým audiodoprovodem. Stovky doprovodných zvuků jako praskání v krbu, zurčení potoka nebo třeba zpěv ptáků se aktivují hlasem čtenáře, a tím podtrhují dění vyprávěné pohádky. Aplikace, za kterou stojí Newyorčan Ilya Novodvorskiy, je na českém trhu od července 2020. Funguje zcela offline a její základní verze je k mání zdarma.