Školka v kapse. Women Startup Competition vyhrála aplikace Twigsee, která zbavuje školky byrokracie a propojuje je s rodiči

Women Startup Competition 2021 vyhrála Vanda Horáčková Seidlová s projektem Twigsee s.r.o., který pomocí mobilní aplikace spojuje všechny komunikační kanály mezi školkou a rodiči. Na druhé a třetí místo soutěže, která oceňuje začínající firmy vedené ženami, se probojovaly projekty RentalPort.com a Roletik.

Vítězný startup Twigsee zjednodušuje a digitalizuje administrativní agendy, díky čemuž získají učitelé více času na péči o děti a rodiče mají ke školce blíž „Je nám neuvěřitelnou ctí vyhrát takovou soutěž. Vítězství nám potvrdilo, že to, co děláme, má smysl a hodnotu. Jsme rozhodnutí v tom pokračovat a zdokonalovat náš produkt,” říká ke zlatému místu zakladatelka a CEO Vanda Horáčková Seidlová.

„Všechny ženy, se kterými jsem se v bootcampu soutěže Women Startup Competition virtuálně potkala, jsou velkou inspirací a Twigsee gratuluji k úspěchu. Z finalistek jsem cítila optimismus, ambicióznost, suverenitu, nadšení a obrovskou víru v jejich podnikání. Velmi si vážím úsilí a odvahy vstoupit do oblastí, kterým dříve dominovali jen muži,“ říká regionální obchodní manažerka Vodafone Česká republika Kateřina Menzel, která byla mentorkou v oblasti leadershipu. 

Stříbro si odnesla Martina Bondarchuk s online autopůjčovnou RentalPort.com, která pokrývá několik stovek poboček po celé Evropě, a zjednodušuje tak uživatelům orientaci při výběru nejvýhodnějšího pronájmu vozidla. Třetí místo obsadil projekt Roletik Barbory Roubové, což je online nástroj na správu a management talentů určený pro castingové a produkční agentury.

O vítězích rozhodla osmičlenná porota složená z investorů a expertů na podnikání jako je Jonathan Rutherford, viceprezident Business pro Vodafone Czech Republic, Ondřej Fryc z Reflex Capital, Managing Director J&T Ventures Adam Kočík, Jakub Stračina z fondu Enern,  business mentorky Margareta Křížová, spoluzakladatelka Tilia Impact Ventures a spolumajitelka Albatros Media Silke Horáková či Jana Žůrková, CEE Chief Transformation Officer pro Microsoft a Lucie Hustolesová z Agentury CzechInvest.

Vybírali celkem z 8 nejzajímavějších projektů, které se do úzkého finálového výběru probojovaly a které se před pár dny zúčastnily bootcampu pod vedením zkušených mentorů zaměřených na nejdůležitější podnikatelské dovednosti v oblasti sales, marketingu, financí či prezentace.

„Znovu měli mentoři a porota tu čest potkat velmi nadějné projekty, z nichž o některých určitě ještě uslyšíme. Letošní finalistky jsou totiž odhodlané uspět i v tak nelehké době, kterou dnešní situace pro mnohé startupy je a mám nesmírnou radost, že jim v tom i letos pomáháme,” říká organizátorka Jana Hodboďová.

O soutěži Women Startup Competition

Soutěž Women Startup Competition funguje v České republice už od roku 2017. Jejím hlavním cílem je zviditelnit a ocenit mladé firmy vedené ženami a motivovat další, aby se do podnikání pustily. Přihlásit se může jakýkoliv startup, ve kterém je zakladatelkou či spoluzakladatelkou žena. Účast ve finále přináší vybraným projektům  zájem investorů, poskytuje důležité kontakty a zajišťuje potřebnou publicitu. Den před finálovým večerem se soutěžící tradičně účastní půldenního bootcampu, který se zaměřuje na dílčí stránky podnikání a jednotlivé týmy propojuje s odborníky a mentory z praxe. Součástí je také trénink prezentačních dovedností. Soutěž spoluorganizuje Vodafone Nápad roku společně s Pavlínou Zychovou z MyStay, která se stala ambasadorkou pro Českou republiku po vlastní účasti v soutěži v Budapešti v roce 2015.

Partnery akce jsou: společnost Vodafone, agentura CzechInvest a společnost Microsoft. Mediálními partnery je CzechCrunch a E15. Dále akci podporují HubHub, CzechStartups, Novalia, Presenation, Vienna Business Agency a StartupJobs.