PNS dokončila pilotní fázi doručování malých balíčků přímo do schránek zákazníků

Pandemie přemístila globálně nakupování do online prostředí. Potvrzuje to
i distribuční společnost PNS, která právě dokončila pilotní doručování malých balíčků přímo do schránek zákazníků, kteří tak už nebudou muset na poštu nebo do výdejního místa. Měsíčně nyní distribuční společnost přepraví desetitisíce drobných zásilek. 

První česká novinová společnost (PNS) dokončila pilotní fázi doručování malých balíčků přímo do schránek zákazníků. Měsíčně jich přepraví desetitisíce. „Do půl roku plánujeme doručovat až několik set tisíc zásilek měsíčně. Již od listopadu doručujeme měsíčně desítky tisíc balíčků. Jedná se především o malé balíčky, například o kryty na mobilní telefony a další drobné zboží nižší hodnoty. Je to první krok k dalšímu využití naší jedinečné distribuční sítě,” říká Ondřej Vaňha, místopředseda představenstva První novinové společnosti (PNS), která se jako největší distributor tisku na českém trhu specializuje i na distribuci těchto balíčků. Krom rozsáhlé distribuční sítě tisíců doručovatelů disponuje společnost konkurenční výhodou a sice doručováním do brzkých ranních hodin. 

Oblíbené jsou hlavně drobnosti

Ročně Evropané na čínských e-shopech nakoupí přes 150 milionů malých zásilek, tedy balíčků v hodnotě do 22 EUR. Každoročně stoupá také počet malých balíčků, které se dostanou do ČR. V roce 2018 se takto do Česka dostalo 25 milionů balíčků. V roce 2019 to bylo 28 milionů, v průměru pak 100 tis. balíčků denně. „Koronavirová krize ještě více akcelerovala rostoucí trend objednávek přes internet, jejichž objem rostl i v loňské roce. Stejný trend pak očekáváme i letos. Čínské e-shopy si lidé oblíbili hlavně kvůli ceně,” uzavírá Vaňha. Češi dlouhodobě nejvíce objednávají z Aliexpress, Wish, DealeXtreme, Alibaba, DHGate nebo Gearbest. Obchody mají většinou stránky v češtině a nabízí dopravu zdarma, případně zvýhodněné poštovné.

O První novinové společnosti, a.s.

První novinová společnost a.s. (PNS) je největším distributorem tisku na českém trhu. Zajišťuje distribuci celostátních i regionálních deníků, časopisů, neperiodických publikací a doplňkového sortimentu na prodejní místa. PNS jako největší alternativní poštovní operátor v České republice také distribuuje letáky a listovní zásilky. Tiskem a doplňkovým zbožím zásobuje téměř 17 000 prodejních míst po celé republice šest dní v týdnu. Vytváří tak nejhustší síť prodejních míst v Evropě. Společnost vznikla v roce 1992, její historie ale sahá až do roku 1953. PNS disponuje rozsáhlými možnostmi distribuční sítě pro doručení tiskovin do schránek, prodejní sítě tiskovin a doplňkových produktů, kterou nabízí pro využití širokému spektru obchodních partnerů.