Tým koronahra.cz implementoval možnost simulace současné situace v Česku

Praha/ New York, 4. března 2021 – Měsíc po spuštění úspěšné  hry koronahra.cz vydali její tvůrci novou verzi zaměřenou na současnou situaci v Česku. Hráči dostávají možnost řídit zemi od 1. února 2021, tedy těsně před nástupem tzv. britské mutace B.1.1.7.

,,Jsme rádi za ohlas se kterým se naše hra setkala. Bohužel realita pro nás připravila nepříjemné překvapení v podobě velmi agresivního nástupu britské mutace viru, s jehož rychlostí naše hra v předchozí verzi nepočítala. Tato událost takříkajíc přepsala pravidla hry. Chceme dát veřejnosti možnost vyzkoušet si řešení této nové situace“, říká Michal Beneš, autor námětu a vedoucí týmu.  

Autoři rozšířili epidemiologický model hry o simulaci paralelního vývoje dvou variant viru. Vzhledem k rychlému šíření nové varianty viru dostávají hráči do rukou nové nástroje jako testování zaměstnanců a omezování průmyslové výroby. Tým koronahra.cz tím zohledňuje současný posun veřejné debaty směrem širšímu rejstříku protiepidemických opatření.

,,Hru vnímáme jako jednoduchý nástroj velmi přibližného modelování různých situací, který umožňuje získat lepší intuici ohledně dopadu různých opatření. Možnost přímo vidět jak se bude chovat počet nemocných při například tři týdny trvajících opatřeních držících R těsně pod 1 a do jak těžké situace nás může tento postup dostat považujeme za důležitou pro vytvoření představy a další možnost plánovat”, říká Jan Walter, hlavní programátor hry.
Nová i verze simulace je dostupná na stejné adrese, tedy http://koronahra.cz/.