Fortinet uvádí na trh první zařízení pro bezpečné sítě SD-WAN pro prostředí průmyslových provozních technologií

Next Generation Firewally FortiGate Rugged 60F umožňují jednoduchou implementaci SD-WAN a nabízí integrované pokročilé zabezpečení pro OT sítě

Praha, 10. březen 2021 – Společnost Fortinet, přední světový dodavatel širokého spektra integrovaných a automatizovaných kyberbezpečnostních řešení, představila nové Next generation firewally v odolném provedení – FortiGate Rugged 60F a FortiGate Rugged 60F s integrovaným LTE. Jedná se o první bezpečná SD-WAN zařízení na trhu certifikovaná pro využití v prostředí provozních technologií (OT). Tyto odolné verze platformy FortiGate umožňují jednoduše zavést špičkové řešení softwarově definované sítě WAN od společnosti Fortinet u provozních technologií v místech, kde to dosud nebylo možné – například v energetice, průmyslové výrobě nebo dopravě.

„Sbližování OT a IT mění způsob, jakým mnoho podniků realizuje svoji obchodní činnost a zároveň přináší nová bezpečnostní rizika. OT týmy musí zavádět bezpečná síťová řešení, která zajistí bezpečnou a spolehlivou konektivitu i ve vzdálených prostředích a v náročných podmínkách. Odolná firewallová platforma FortiGate Rugged 60F poskytuje funkce softwarově definované sítě WAN (SD-WAN), které provozovatelům OT systémů umožní s důvěrou využívat digitální inovace a zároveň zajišťovat bezpečný a nepřetržitý provoz. Nová zařízení jsou součástí snahy společnosti Fortinet umožnit nasazení Secure SD-WAN u všech typů sítí ve všech oborech,“ říká John Maddison, výkonný viceprezident pro produkty a marketingový ředitel společnosti Fortinet.

OT sítě vyžadují specializovaná řešení

Ve způsobu, jakým provozní prostředí generují a shromažďují data, dochází k zásadním posunům. Odvětví, jako je průmyslová výroba, energetika a veřejné služby, ropný a plynárenský průmysl a další kritická infrastruktura, tradičně využívala pro bezpečné a spolehlivé připojení svých vzdálených lokalit drahé pronajaté okruhy nebo MPLS. Softwarově definovaná síť WAN (SD-WAN) představuje pro OT moderní řešení, které umožňuje zlepšit uživatelskou zkušenost, zjednodušit správu a snížit celkové náklady na vlastnictví. Zavedení takové technologie však vyžaduje řešení, které bude splňovat specifické nároky provozních prostředí, včetně prostorových, energetických, bezpečnostních a fyzikálních.

Fortinet přináší SD-WAN do nových prostředí

Společnost Fortinet uvádí na trh nové next generation firewally FortiGate Rugged 60F a FortiGate Rugged 60F s integrovaným LTE pro specifické potřeby provozních technologií (OT). Jedná se o odolné verze zařízení FortiGate 60 – nejrychlejšího a nejvýkonnějšího stolního zařízení Secure SD-WAN, které je s více než 1,65 milionu prodaných kusů nejžádanějším next generation firewallem na světě. Platforma FortiGate Rugged 60F je první odolné zařízení svého druhu pro zavedení bezpečné SD-WAN v OT prostředí. Jeho hlavní charakteristiky jsou následující:

  • Kompaktní provedení: FortiGate Rugged 60F spojuje funkce špičkové SD-WAN, pokročilého směrování a zabezpečení next generation firewallem do jediného kompaktního zařízení, které lze nasadit i ve stísněných prostorách. To má výhodu i ve snížení nákladů a zjednodušení provozu pro síťové analytiky.
  • Flexibilní možnosti montáže a napájení: Zařízení FortiGate Rugged 60F je určené speciálně pro nasazení v menších OT lokacích, které vyžadují odlišné způsoby montáže a napájení než tradiční přístrojové skříně pro IT zařízení.
  • Zvýšená odolnost: Zařízení FortiGate Rugged 60F je konstruované pro provoz v náročných podmínkách, jako jsou extrémní teploty, elektromagnetické rušení, vysoká vlhkost a extrémní nebo trvalé vibrace.
  • Integrované připojení přes LTE: Pro odloučené lokality nabízí FortiGate Rugged 60F volitelně integrované LTE jako další možnost připojení WAN a také jednodušší nasazení a provoz.

Špičkový výkon pro provozní systémy

Vedle toho, že je platforma FortiGate Rugged 60F jediným zařízením pro Secure SD-WAN certifikovaným pro provoz v prostředích OT, poskytuje i nejvyšší úroveň zabezpečení a síťového výkonu. Patentovaný čip společnosti Fortinet SOC4 SD-WAN ASIC umožňuje zařízení FortiGate Rugged 60F zajišťovat ochranu s minimálním zpožděním, včetně dešifrování SSL, a dosahovat vyšší kapacity zabezpečeného připojení IPsec VPN nad integrovanými funkcemi SD-WAN, které jsou centrálně spravované prostřednictvím intuitivního nástroje SD-WAN Orchestrator. Kvality řešení společnosti Fortinet potvrzují i nezávislé analýzy. Fortinet byl zařazen mezi lídry trhu jak v Gartner magickém kvadrantu pro síťové firewally1, tak pro WAN Edge infrastrukturu2. Nejnovější odolná zařízení vychází z dlouholetých zkušeností společnosti Fortinet s vývojem řešení, která vychází vstříc specifickým potřebám, požadavkům a omezením prostředí provozních technologií.

Bezpečnostně orientované sítě pro provozní systémy

Fortinet nabízí bezpečnostně orientovaný přístup k SD-WAN, který spojuje síťové a bezpečnostní funkce do jediného řešení Secure SD-WAN s centralizovanou správou. Ve spojení s bezpečnostní architekturou Fortinet Security Fabric získávají zákazníci jediné řešení, které pokrývá celou konvergovanou IT-OT síť, odstraňuje bezpečnostní nedostatky OT a poskytuje ucelený přehled a zjednodušenou správu. Celá produktová řada FortiGate poskytuje kontrolu nad zabezpečením a přehled o OT sítích. Dnes představené modely v odolném provedení umožňují využít tyto schopnosti na ropných plošinách, v trafostanicích, ve výrobních provozech, v námořní nákladní přepravě a jiných náročných podmínkách.  

1 Gartner, Magic Quadrant for Network Firewalls, 9. listopadu 2020, Rajpreet Kaur, Adam Hils, Jeremy D’Hoinne

2 Gartner, Magic Quadrant for WAN Edge Infrastructure, 23. září 2020, Jonathan Forest, Andrew Lerner, Naresh Singh

Další zdroje

  • Zapojte se do komunity uživatelů řešení Fortinet (Fuse). Podělte se o své nápady a postřehy, získejte další informace o našich produktech a technologiích a spojte se s kolegy z oboru.
  • Sledujte společnost Fortinet na TwitteruLinkedInFacebookuYouTubeInstagramu.

O společnosti Fortinet

Společnost Fortinet zabezpečuje největší podniky, poskytovatele služeb a vládní organizace na celém světě.  Společnost Fortinet poskytuje zákazníkům ucelený přehled a kontrolu nad rostoucím prostorem pro útoky a vybavuje je prostředky vyhovujícími neustále stoupajícím nárokům na výkon. Pouze bezpečnostní platforma Fortinet Security Fabric se dokáže vypořádat s nejsložitějšími bezpečnostními výzvami a ochránit data v celé digitální infrastruktuře, a to v síťových, aplikačních, multicloudových i edge prostředích. Společnost Fortinet celosvětově dodala největší počet bezpečnostních zařízení a na ochranu zajišťovanou jejími produkty spoléhá více než 480 000 firemních zákazníků. Působí jako technologická i jako vzdělávací společnost. Její Institut síťové bezpečnosti (NSE) nabízí jeden z nejrozsáhlejších a nejobsáhlejších vzdělávacích programů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Další informace naleznete na stránkách http://www.fortinet.com, v blogu Fortinet nebo na stránkách FortiGuard Labs.