Ocenění Czech Best Managed Companies 2021 získalo šestnáct firem, devět jich obhájilo umístění z loňska

Praha, 11. června 2021 – V druhém českém ročníku celosvětového programu Best Managed Companies (BMC) ocenila společnost Deloitte hned šestnáct českých firem, z toho devět si udrželo a obhájilo ocenění z minulého roku. Program detailně hodnotí přihlášené soukromě vlastněné společnosti dle přísných mezinárodních parametrů. Letos certifikát nejlépe řízené firmy získaly (v abecedním pořadí)  ABRA Software, AKESO holding, GUMEX, HELUZ Group, HESTEGO, HIT OFFICE, INVENTI Group, LIKO-S, NWT, Packeta (Zásilkovna.cz), Pilulka Lékárny (Pilulka.cz), PRVNÍ CHODSKÁ, PSN, SERVISBAL OBALY, TITAN – Multiplast a ZLKL.

„Společnosti, které se přihlásily opakovaně, prošly stejným procesem jako ostatní, nicméně znalost metodiky a zpracované přihlášky z prvního ročníku jim přinesly určitou výhodu, protože mohly navázat na to, co už o sobě sdělily rok předtím. Velmi potěšující však bylo, že i u těchto účastníků jsme ve workshopech měli spoustu témat a diskusí, v některých oblastech jsme mohli jít víc do hloubky, takže můžeme s čistým svědomím říct, že ani opakovaný účastník nedostane ocenění další rok „za zásluhy“, ale za potvrzení svojí vysoké kvality,“ říká Miroslav Svoboda, lídr programu Czech Best Managed Companies a Deloitte Private.

Firmy v programu Czech Best Managed Companies posuzuje nezávislá porota složená ze šesti odborníků. Společnosti musí splňovat požadovanou úroveň ve čtyřech hlavních pilířích – Strategie, Produktivita a inovace, Řízení a finanční výkonnost a Firemní kultura. Přihlášené firmy procházejí vícefázovým programem, během něhož vedení firem připravuje svou přihlášku s odborníky Deloitte v rámci intenzivních workshopů, takzvaných BM labů. Jejich ověřená metodika firmám poskytuje odbornou zpětnou vazbu a poradenství v oblastech řízení. Přihlášky jsou podkladem pro rozhodnutí poroty, jejíž členové jsou pro zajištění objektivity nezávislí z pohledu přihlášených firem i Deloitte.

„Největší přidanou hodnotou jsou právě workshopy Best Managed Lab a srovnání s příklady z celého světa, firmy oceňují, že se mohou porovnat a ověřit si svou kvalitu podle globální a vyzkoušené metodiky. Podle zpětné vazby, kterou jsme průběžně dostávali, využilo mnoho zúčastněných firem tento proces i k vylepšení svých vlastních procesů strategického plánování a rozhodování. Další přidanou hodnotou, jejíž význam dále poroste, je možnost využití značky „Best Managed Company“ jako známky a záruky kvality jejího držitele vůči trhu, zaměstnancům a obchodním partnerům, podobně jako tomu je třeba v Kanadě, Irsku a dalších zemích, kde program probíhá již mnoho let,“ doplňuje Miroslav Svoboda

Nejlépe řízené firmy druhého ročníku Czech Best Managed Companies 2021:

Firma (dle abecedy)OdvětvíRok založení
ABRA Software a.s.ICT1991
AKESO holding a.s. zdravotní péče2017
GUMEX, spol., s.r.o.stavební průmysl1994
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.cihlářský průmysl1992
HESTEGO a.s.strojírenský průmysl1995
HIT OFFICE s.r.o.výroba kancelářských potřeb 1994
INVENTI Group s.r.o.ICT, technologie2011
LIKO-S, a.s.stavební průmysl1992
NWT a.s.ICT, biotechnologie, výroba plastů1992
Packeta s.r.o. (Zásilkovna)logistické služby2010
Pilulka Lékárny a.s. (Pilulka.cz)prodej léků a léčiv2013
PRVNÍ CHODSKÁ s.r.ostavební průmysl, střechy, krytiny1990
PSN s.r.o.nemovitosti1991
SERVISBAL OBALY s.r.oVýroba obalů1993
TITAN – Multiplast s.r.o.zpracování plastů1997
ZLKL, s. r. o.strojírenský průmysl1993

Detailní informace o oceněných firmách naleznete zde.

Partnery programu Czech Best Managed Companies jsou Deloitte Private, Czech Institute of Directors, Citibank, mediální dům Economia, komunikační agentura Grayling, Vysoká škola ekonomická v Praze, Technická univerzita v Liberci a Vysoká škola finanční a správní.

„Již druhým rokem v řadě jsem měla tu čest být předsedkyní poroty programu BMC. Letošní ročník byl vzhledem k pandemii jiný než předchozí. Firmy mají za sebou náročný rok a je důležitější než kdy jindy ocenit jejich úspěchy, strategické vedení a inovativní myšlení. To, s jakou odhodlaností a vytrvalostí přestály pandemický rok, je inspirativní. Obdiv a gratulace si zaslouží nejen oceněné firmy, ale všechny, které se do programu přihlásily. Obstát v této těžké zkoušce, kterou nám covid-19 připravil, vyžaduje nejen mnoho energie, ale i velkou odvahu a zodpovědnost. Jsem ráda, že na českém trhu působí tolik firem, které uvedenými vlastnostmi disponují, a jsou tak motivací nejen pro další podniky, ale každého z nás,“ dodává předsedkyně poroty BMC a výkonná ředitelka Czech Institute of Directors Monika Zahálková.

Program BMC byl založen v roce 1993 v Kanadě a od té doby je nejvýznamnějším podnikatelským oceněním svého druhu. Nyní se uděluje již ve více než 35 zemích světa.


Více informací o programu Czech Best Managed Companies naleznete na www.bestmanaged.cz