Práci, nebo život? Češi hledají zlatou střední cestu

Praha, 18. června 2021 – Zdraví a rodina jsou nejdůležitější věci v životě Čechů, třetí v pořadí důležitosti se umístil domov – budování a udržování všeho, co ho tvoří. Práce následuje na čtvrtém místě, ale zároveň má silný vliv na všechny příčky nad ní. Přinejmenším v rovině času, který lidem po splnění povinností zbývá, aby o vše důležité ve svém životě pečovali. Vyplývá to z odpovědí pěti set Čechů dotázaných v loňském roce v rámci výzkumného a diskusního projektu NN Životní pojišťovny „Cena života“.

Češi mají svoji práci rádi. Spokojenost se zaměstnáním vyjádřilo 75 % lidí. Ještě více to platí u podnikatelů, kteří mluvili o spokojenosti se svou prací dokonce v 82 % odpovědí. Rozhodují ale i peníze, spokojenost se současným zaměstnáním totiž klesá spolu s příjmy, lidé z domácností s příjmem do 20 tisíc čistého jsou s prací spokojeni jen ze 60 %. 

„Zatímco lidé s nízkými příjmy jsou mnohdy ochotni kvůli osobnímu životu pracovat méně (dvojnásob to v průzkumu říkají ženy), u podnikatelů a domácností s vyššími příjmy jsme častěji slyšeli, že pracují i na úkor osobního života. Práce lidem navíc často zasahuje i do volného času a bere jim tak prostor pro péči o sebe, rodinu i domov, které považují za trojici nejdůležitějších věcí v životě,“ dává k zamyšlení Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny.

Tři čtvrtiny reprezentativního vzorku české populace si zároveň dobře uvědomují, že to, jak pracují, přímo ovlivňuje i to nejcennější, co v životě mají – zdraví. O vlivu práce na zdraví jsou více přesvědčeni lidé s vysokoškolským vzděláním, ale nepochybují o něm ani lidé se vzděláním základním. Žádnou spojitost mezi pracovním vytížením a zdravotním stavem vidí pouze 5 % dotázaných.

„Paradoxem je, že jedním z motivů, proč lidé tolik pracují, je právě strach z toho, že by jim mohlo zdraví vypovědět službu a oni by tak neměli dostatečně našetřeno na pravidelné výdaje v průběhu léčby. Skloňují se přitom obavy nejen o splátky hypotéky na bydlení, ale úvěrů všeho druhu,” uvádí dále Michal Korejs. 

Obvykle doporučovaná finanční rezerva na úrovni výdajů domácnosti alespoň za tři měsíce přitom není nejlepším lékem na klid. „Riziko pracovní neschopnosti často našetřená finanční rezerva pomůže pokrýt jen krátkodobě. V dlouhodobém horizontu je vhodné kvalitně nastavené rizikové životní pojištění, které myslí na závažné nemoci i všechny stupně invalidity či ztrátu soběstačnosti, aby se lidé těchto zákrut života nemuseli obávat a mohli žít svůj život naplno,“ radí Michal Korejs.

Work-life balance v roce 2020

Lidé po celém světě a v naprosté většině profesí byli v loňském roce vládními opatřeními donuceni přehodnotit to jak, kde a kolik pracují. V průzkumu NN Životní pojišťovny se 42 % Čechů nechalo slyšet, že úspěšně udržují rovnováhu mezi prací a osobním životem. Častěji jsou to muži ve středním věku, vysokoškolsky vzdělaní lidé a lidé z domácností s nejvyššími příjmy. Necelá čtvrtina dotázaných přiznává, že se jim i přes veškerou snahu tuto křehkou rovnováhu najít stále nedaří – nejčastěji lidé do 35 let věku a se základním vzděláním. 

—————————–

NN Group

NN Group působí ve 20 zemích, kde poskytuje služby 18 milionům klientů, o které pečuje 15 000 zaměstnanců. NN navazuje na 175letou tradici v oboru finančních služeb a její název je odkazem na pojišťovnu Nationale-Nederlanden, pod jejíž vlajkou NN v minulosti působila i v České republice. NN Group se celkově zaměřuje především na životní pojištění, důchodové spoření a investiční management, v některých zemích ale poskytuje i bankovní a další finanční služby.

NN Životní pojišťovna 

NN Životní pojišťovna působí na českém trhu již od roku 1992, kdy pod názvem Nationale-Nederlanden začala jako první zahraniční pojišťovna nabízet životní pojištění. NN Životní pojišťovna je držitelem ocenění Superbrands 2016, 2018 a 2019, její produkty se pravidelně umisťují na předních místech v oborových soutěžích. Po stříbru mezi životními pojišťovnami ve výzkumu Hospodářských novin „Nejlepší pojišťovna 2018“ získala v roce 2019 nejvyšší titul „Nejlepší životní pojišťovna“. V soutěži „Finparáda.cz – Finanční produkt roku 2018“ se flexibilní životní pojištění NN Smart umístilo na 2. místě v kategorii „Investiční životní pojištění“ a rizikové životní pojištění NN Život na 2. místě v kategorii „Rizikové životní pojištění“. Více informací najdete na www.nn.cz.

NN Penzijní společnost

NN Penzijní společnost začala nabízet soukromé spoření na penzi v roce 1995 jako jedna z prvních společností v České republice. Za 20 let působení v ČR připsala klientům zhodnocení ve výšce 5 miliard korun. V roce 2013 klientům přinesla inovativní řešení správy soukromého spoření na penzi v podobě on-line portálu Moje NN, který postupně rozšířila i na správu životní pojištění. NN Penzijní společnost je držitelem ocenění Superbrands 2017. V soutěži „Finparáda.cz – Finanční produkt roku 2017“ se NN Penzijní společnost umístila na 3. místě v kategorii „Doplňkové penzijní spoření“. Bližší informace o NN Penzijní společnosti najdete na www.nnpenzijnispolecnost.cz