Pears Health Cyber: Jdeme do restartu spolupráce se zaměstnanci, mohou pracovat odkudkoli

Praha, 19. července 2021 – Zaměstnanci společnosti Pears Health Cyber dostali „volnou ruku“ v rozhodování o tom, kdy budou pracovat ve firemních kancelářích v Praze a Chrudimi a kdy odkudkoli mimo ně. „Home office měníme na  out of office, kterým zaměstnancům říkáme, že je nám jedno, odkud pracují, pokud plní svoje úkoly. Z pandemie si totiž odnášíme s prací našich zaměstnanců mimo kancelář velmi dobrou zkušenost,“ říká PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a jediný majitel. Společnost tedy nebude od září trvat na návratu zaměstnanců do kanceláří, jak původně předpokládala, ani na omezování home office jen na určitý počet dnů v týdnu jako v minulosti.  

Do pandemie byl home office ve společnosti omezený na 1-2 dny v týdnu tam, kde to charakter práce umožňoval, od loňska kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s nákazou společnost funguje většinově v režimu „mimo kanceláře“, kde to charakter práce umožňuje. Mimochodem, možnost pracovat z domova měli zaměstnanci už od vzniku společnosti před více než 20 lety. „S tou dlouhou zkušeností vím, že home office je benefit pro ty, kdo si umějí organizovat čas a povinnosti. Neznamená totiž volno, ale plnění pracovních povinností v rozsahu obvyklé pracovní doby, v čase a místě, které si zaměstnanec sám zvolí. A i když pandemie změnila organizaci práce, vlastně nám jen potvrdila to, že naši zaměstnanci jsou schopni plnit své úkoly odkudkoli, protože společnost se dlouhodobě rozvíjí. Proto i nadále necháme na jejich volbě, kdy se vrátí na svá místa v kanceláři a kdy budou pracovat odjinud,“ říká V. Finsterle.

Zdůrazňuje ale, že klíčové je vědět a být schopen vzájemně vykomunikovat se zaměstnancem, kdy je nutné být spolu a sdílet společný čas a prostor a kdy naopak je vhodnější být tzv. out of office. „Čeká nás teď vytvoření nových pravidel, restart podmínek vzájemné spolupráce. Nové dohody zakládáme na vzájemné důvěře a respektování potřeb obou stran, na hodnotách a kultuře společnosti,“ dodává V. Finsterle.

Flexibilitu plynoucí z kombinace home office a pružné pracovní doby může užívat asi 60 % zaměstnanců společnosti Pears Health Cyber, která se už víc než 20 let zabývá digitálním marketingem pro farmaceutické firmy, elektronickým vzděláváním lékařů a lékárníků, vývojem mobilních aplikací pro zdraví a také provozuje největší lékárnu na českém internetu Lékárna.cz. Zbývající procento zaměstnanců je v provozech, které práci z domova neumožňují, např. v logistickém zázemí internetové lékárny.

„Benefit práce z domova je žádaný a nám jako zaměstnavateli navíc umožňuje využívat pracovní síly odkudkoli v republice, protože zaměstnanci nemusejí dojíždět a vzdálenost tak pro ně přestala být limitem. Zaměstnáváme dnes lidi z různých míst Čech i Moravy, u některých profesí je rozšíření vyhledávacího pole značnou výhodou, například u IT nebo marketingových specialistů. Také prakticky nemáme výpovědi z pracovního poměru kvůli tomu, že se zaměstnanec někam přestěhoval. A flexibilitu práce v naší firmě oceňují ženy a maminky, mohou totiž líp sladit práci s rodinou. Určitě je důležitý i ekologický dopad, protože jsme tímto krokem významně omezili dojíždění do kanceláří,“ dodává Jana Poláková, šéfka HR společnosti.

Společnost Pears Health Cyber má 116 zaměstnanců, z toho je 86 % žen, sídlí v Praze a v Chrudimi.

Související odkazy: Pears Health Cyber, Lékárna.cz, Vladimír Finsterle

O Pears Health Cyber: Vznikla v roce 1999, poskytuje konzultační služby v oblasti digitálního marketingu, provozuje elektronickou univerzitu EUNI pro lékaře a lékárníky. Provozuje první a největší internetovou lékárnu v ČR. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber.